VNL-heren: Oranje lijdt nederlaag vs. Japan

VoV, 09-06-2022. 1:43 uur. De Oranje mannenploeg van trainer/ coach Roberto Piazza begon gisteravond in Brasilia aan de Volleyball Nations League 2022. Oranje speelt vier wedstrijden in de Braziliaanse hoofdstad, na Japan volgen nog USA, Iran en Australië. Voor Oranje is het de tweede deelname aan dit wereldtoernooi vorig jaar in Rimini sloot Nederland als veertiende af.

Vanaf dit jaar wordt het toernooi weer over de hele wereld gespeeld. Het aantal wedstrijden in de poulefase is van 15 naar 12 gegaan ofwel 4 per speelronde. De beste 7 teams uit de poulefase, plus organisator Italië, gaan door naar de finaleronde van 20 t/m 24 juli in Bologna, Italië. Daar worden dan 4 kwartfinales, 2 halve finales en de wedstrijden om de medailles gepeeld.

De Oranjeselectie in Brasilia bestaat uit:

• Spelverdeling: Wessel Keemink, Gijs van Solkema
  • Libero: Steven Ottevanger
  • Diagonaal: Stijn van Tilburg, Nimir Abdel-Aziz.
  • Passer lopers: Maarten van Garderen, Thijs ter Horst, Gijs Jorna, Bennie Tuinstra en Robbert Andringa
  • Midspelers: Luuc van der Ent, Fabian Plak, Michaël Parkinson en Twan Wiltenburg.

Tegen Japan begon bondscoach Piazza met Wessel Keemink op spelverdeling, Robbert Andringa als libero, Nimir Abdel-Aziz als diagonaal, Bennie Tuinstra en Maarten van Garderen als de passer lopers en Fabian Plak en Luuc van der Ent als midspelers. In de loop van de wedstrijd kregen Gijs van Solkema, Stijn van Tilburg, Twan Wiltenburg, Thijs ter Horst, Michael Parkinson en Gijs Jorna ook speeltijd. De een wat meer dan de ander.

Oranje had een geweldige start van de wedstrijd. Nimir Abdel-Aziz serveerde Nederland naar 0-5, time out Japan op 0-4, van Garderen scoorde in die serie drie keer. Na een aantal Nederlandse fouten kwam Japan terug naar 3-6 en 8-9, Abdel-Aziz nam de laatste twee punten voor de technische time out bij 9-12 voor zijn rekening.

Japan trok de stand gelijk bij 13-13, maar ging vervolgens een viertal keren in de fout (2 foutserves, 2 aanvallende fouten) waardoor Nederland op een 14-17 voorsprong kwam. Oranje hield een (minimaal) verschil vast (18-20, 20-22), nam bij 20-22 een time out en scoorde het punt voor de coach middels een foutserve van Japan voor 20-23. Nimir Abdel-Aziz en Fabian Plak bezorgden Oranje met hun scores voor 21-24 en 22-25 de setwinst.

Ook in de tweede set begon Oranje goed (2-5) en kon na de 5-7 met scores van Luuc van der Ent (ace), Plak en Keemink (blokpunten) en Japanse kadootjes uitlopen naar 5-12 bij de technische time out. Bij 9-16 had Oranje een puntenkloof voordeel, echter herpakte zich Japan na die tussenstand en kwam terug naar 14-17. Bennie Tuinstra zorgde met drie punten op rij voor de 15-20 tussenstand en de marge bij 18-23 leek ruim voldoende voor de Nederlandse ploeg om ook de setwinst in de tweede set binnen te halen. Twee side outs scoren en de zege was binnen.

Echter ging het na 18-23 helemaal mis. Kill- blocks op Abdel-Aziz en Jorna, een Japans ace (op Jorna) en een technische fout door van Solkema alsmede scores van Nishida zorgden voor een ommekeer. Japan kwam op setpoint bij 24-23, de foutserve maakte 24-24, waarna een snelle midaanval en een ace op Tuinstra de set in het voordeel van Japan besliste. 1-1 in sets in plaats van 0-2. Een behoorlijke domper.

In de derde set haalde Piazza de ploeg bij 5-1 achter al naar de kant. Zonder dat dit resultaat had. Bij de technische time out op 12-5 volgde de inmiddels bekende aanmoediging “go guys, go” van hem, waaraan de ploeg deze keer wel een succesvol vervolg had.

De 12-5 pauzestand werd 12-11en na de 15-12 sloegen van Garderen en Nimir Abdel-Aziz Oranje naar een 15-16 voorsprong. Nederland bleef maar heel even aan de leiding, Japan pakte meteen het initiatief terug (19-16) en stond het daarna ook niet meer af. Via de tussenstanden 22-18 en 23-20 kwamen ze bij 24-21 op setpoint. Van Garderen kon het verlies uitstellen, de foutserve van Nimir Abdel-Aziz zette de eindstand op 25-22. Japan ging met 2-1 in sets aan de leiding.

In de vierde set bouwde de Aziatische ploeg gestaag een ruime voorsprong op. Via 5-2 ging het naar 11-7, 14-8 en 17-9. Het leek er in die periode op alsof Nederland zich bij de nederlaag had neergelegd en de spirit een beetje uit de ploeg was. Japan denderde gewoon door, met harde aanvallen van de buitenkant en snelle tot supersnelle aanvallen over mid. Het werd 21-12, drie opeenvolgende Nederlandse foutserves tilden de stand naar 24-16, waarop Nishida de set even later met 25-17 besliste.

Nishida werd met 25 punten de topscorer van de partij. Bij Nederland kwamen Abdel-Aziz (17 punten), van Garderen (14 punten), Tuinstra (11 punten) en Plak (10 punten) in de dubbele cijfers. Japan had in de totalen 7 punten aanvallend voordeel, ze scoorden verder 1 blokpunt en 3 aces meer dan Oranje.

Vandaag is USA de tegenstander van Oranje.