VNL-heren: Oranje maatje te klein voor Brazilië

VoV, 06-07-2023. 7:05 uur. Nederland speelde de tweede wedstrijd van de derde week vanmorgen vroeg tegen Brazilië, dat gisteren met 3-1 van Italië had verloren. Nederland boekte een 3-1 zege tegen Canada. De Zuid-Amerikanen staan met 6 gewonnen wedstrijden en 19 punten op de zesde plaats in de VNL-ranking, Nederland is achtste met 5-17.

Bondscoach Piazza begon met Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra op de passer loper ten opzichte van Maarten van Garderen en Gijs Jorna gisteren. En Sil Meijs stond op de spelverdelerpositie, waar gisteren Wessel Keemink begon. Nimir Abdel-Aziz, Fabian Plak en Twan Wiltenburg hadden hun plaats behouden.

Oranje had een goede start en dwong Brazilië bij 6-3 in de eerste set al de time out in. Na die pauze blokkeerde Brazilië zich naar 8-8 en daarna ging het tot 12-11 gelijk op. Brazilië kwam op 12-13, Nederland op 15-13 na scores van Twan Wiltenburg, Fabian Plak en Nimir Abdel-Aziz. Brazilië nam de leiding weer over bij 15-17 en na fouten over en weer was het bij 18-18 weer gelijk.

Midspeler Judson sloeg vervolgens twee keer via een snelle midaanval raak (18-20), met een kill-block op Nimir Abdel-Aziz bracht Brazilië het verschil op drie punten bij 20-23. Voor Oranje kwamen Wessel Keemink, Wouter ter Maat en Gijs Jorna erin, Oranje scoorde de 21-23. Maar met hun vijfde en zesde blok van deze set maakte Brazilië er 21-25 van.

Na de tweede technische fout van Sil Meijs nam Wessel Keemink bij 2-5 in de tweede set de spelverdeling over, bij 2-6 ging Oranje naar de zijlijn.  Met een spectaculaire rally, dat met een Nederlands blokpunt werd afgesloten, kwam de stand daarna op 3-6. En daarna kon Brazilië het verschil maken door uit te lopen naar 3-10. Met Gijs Jorna voor Thijs ter Horst kwam Oranje terug naar 9-12, maar de serie naar 9-15 met scores van Lucarelli bracht de marge weer op zes punten.

Brazilië gaf weinig meer weg, terwijl Oranje juist de nodige punten voor hun tegenstander liet noteren. Totaal 12 in deze set. Via 11-18 en 13-23 kwam Brazilië bij 14-24 op setpoint. Gijs Jorna scoorde nog een keer tegen, waarna de winst met 15-25 naar de ploeg van spelverdeler Bruno ging.

In de derde set met ter Maat voor Abdel-Aziz en Jorna voor Tuinstra haalde Piazza de ploeg bij 3-6 achter al naar de kant. Ter Maat werd te vaak afgeblokt in die periode en er werden te veel punten weggegeven. Ter Maat scoorde de 4-7, vervolgens bracht Brazilië de marge op zeven punten bij 4-11. De tweede Nederlandse time out volgde bij 5-13 en in het vervolg van de set bleef Oranje op geruime achterstand volgen. Met 10-18, 13-21 en 15-23 koerste Brazilië op een vlotte 0-3 zege af.

Bennie Tuinstra, Wessel Keemink en Wouter ter Maat lieten de punten voor de 18-23 tussenstand noteren, waarop Brazilië toch maar even naar de zijlijn ging. En na de time out set- en matchpoint op het scorebord liet zetten. Na hun  foutserve en het laatste Nederlandse punt in de wedstrijd door Bennie Tuinstra maakte Brazilië via 20-25 een eind aan de wedstrijd.

In de eigen score had Brazilië via 34 om 33 aanvallende punten, 11 om 6 blokpunten en 3 om 1 aces een voordeel van 48 om 40 punten. Ze scoorden 16 keer voor Nederland en kregen 27 punten van Oranje daarvoor terug. Honorato, Lucas en ter Maat werden met ieder 10 punten de topscorers van de partij.