VNL-heren: Oranje met 3-1 langs Canada

VoV, 05-07-2023. 12:46 uur. Nederland beet de zware derde week in Pasay City het spits af met de wedstrijd tegen Canada, de nummer 15 van de FIVB-ranking en 13 van de VNL-ranking. Later in de week volgen nog Brazilië, Japan en Slovenië, die alle drie in de top 5 van de ranking na twee weken staan.

Canada behaalde tegen Cuba (3-2) en Bulgarije (3-1) zeges in de eerste twee weken van de VNL. Het is al even geleden, bij het WK 2018 en de VNL 2021 won Canada beide keren met 3-0 van Nederland, maar resultaten uit het verleden…

Nederland begon met de volgende basis:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer lopers: Maarten van Garderen en Gijs Jorna
  • Midspelers: Fabian Plak en Twan Wiltenburg.

Na een viertal foutserves achter elkaar in het begin van de eerste set stond het 4-4, Nederland kon even later een 5-7 achterstand ombuigen naar 8-7 voor en mede door een serie fouten van Canada (4) met 14-12 aan de leiding gaan. Met Gijs Jorna als afmaker aan het net behield Oranje de voorsprong vast (17-14), het verschil slonk naar één puntje (20-19) door scores van Ryan Sclater en Danny Damyanenko.

Een mazzelpunt van Twan Wiltenburg, de verdedigende pass viel aan de overkant in het achterveld op de lijn, bracht de marge op drie punten bij 22-19, Gijs Jorna en Nimir Abdel-Aziz hielden dat verschil op het scorebord tot 24-21, waarna een via een touché geslagen aanval de set uitmaakte.

In set twee ging de strijd tot 11-11 gelijk op, onder andere twee kill-blocks gaven Canada een 11-14 voorsprong, na een ace van Nimir Abdel-Aziz voor 16-17 ging Canada de time out in, bij 18-18 had Nederland de achterstand helemaal weggewerkt.

Tijdens de big points kwam Canada bij 21-22 weer op voorsprong, echter had Nimir Abdel-Aziz vervolgens drie keer achter elkaar aanvallend succes en maakte Maarten van Garderen de set met 25-22 uit. Dus 2-0 voor Oranje.

De derde set was voor Canada, Nederland kwam vlot met 0-4 achter en liep na de 4-7 achter de feiten aan. Canada bracht de marge op acht punten bij 4-12. Piazza liet Bennie Tuinsta, Sil Meijs en Wouter ter Maat invallen, maar dat bracht geen wijziging. Via 6-15 en 10-21 ging de set met 17-25 verloren.

In de vierde set herstelde Oranje zich, nam al vroeg een mooie 5-1 voorsprong en bleef gedurende de hele set met een puntje meer of minder aan de leidding. Canada kon het verschil bij 11-9 en 12-10 naar twee punten brengen, maar de aansluitende treffer bleef uit. Twan Wiltenburg serveerde een ace, Gijs Jorna sloeg via het blok de 15-10 op het scorebord.

Daarna liep Oranje uit naar 19-11 en verder werd onbedreigd koers richting de setwinst gezet. Na de 24-15 door van Garderen kon Canada drie matchpoints wegwerken, maar de ingevallen Siebe Korenblek zette het laatste punt van de wedstrijd op het scorebord. Met 25-18 pakte Oranje de 3-1 wedstrijdwinst.

Nimir Abdel-Aziz werd met 24 punten de topscorer van de wedstrijd. Gijs Jorna kwam tot een dozijn punten. Oranje had met 75 om 58 eigen punten de duidelijk betere eigen score.

Morgen is Brazilië de volgende tegenstander.