VNL-heren: USA vs. Frankrijk in de finale

VoV, 24-07-2022.  3:55 uur. De finale in de VNL- League gaat vandaag tussen USA en Frankrijk. Zij wonnen gisteren in de halve finale van Polen en gastland Italië. Beide partijen werden in drie sets beslist.

USA staat voor de tweede keer in de VNL-finale, mede dankzij zes aces van Torey Defalco, waarvan hij er alleen al in de derde set vijf liet noteren. In de eerste halve finale gisteren bleef USA met de setstanden 25-22, 25-23 en 25-13 de baas over Polen.

In de eerste set ging het tot 12-12 gelijk op, daarna scoorde USA bij 13-12 op de eigen serve een breakpoint voor 14-12 en even later voor 16-13. Met een serie van vier punten kwam Polen terug (16-17). USA-teamcaptain Smith gaf USA het initiatief terug en hij en Defalco bezorgden hun ploeg een 24-21 voordeel, waarna een blokpunt van Russell de set met 25-22 besliste.

Polen had in de aanloop naar de big points in de tweede set een 18-15 voorsprong, maar zag op de twintigpuntengrens USA bij 20-20 weer naast zich en vervolgens na een score van Ensing bij 21-20 voorbijgaan. Via de side out bleef USA aan de leiding en met een monsterblok van spelverdeler Christenson pakten ze de tweede set met 25-23.

Via Poolse fouten kwam USA in de derde set op 5-2 voor, aces van Defalco zorgden voor 8-3, waarna het in vlot tempo via o.a. nog drie aces naar een 17-10 en 21-10 voorsprong voor USA ging. Met een midaanval zette Jendryk USA op matchpoint, dat Polen met een foutserve voor hen verzilverde. Eindstand 25-13.

In de tweede halve finale versloeg Olympisch kampioen Frankrijk Europees kampioen Italië met 3-0. Via de setstanden 25-22, 25-20 en 25-15.

Frankrijk had vooral serverend veel voordeel op het gastland met 11 om 2 aces. Bij de topscorers van de partij kwamen drie Fransen voor de eerste Italiaan. Patry maakte er 16, Clevenot 15 en Ngapeth 14. Alleen Michieletto van Italië kwam met 10 punten in de dubbele cijfers.

Frankrijk ging halverwege de eerste set met 16-13 aan de leiding, de thuisploeg kwam terug naar 16-16 en nam bij 18-20 de koppositie met een mogelijk beslissend verschil over. Met Patry aan serve scoorde Frankrijk vier punten op rij, nam een 23-20 voorsprong en won met 25-22.

Patry en Ngapeth waren de belangrijke puntenmakers in de tweede set voor de Franse ploeg. Patry maakte er acht, Ngapeth serveerde drie aces. Na een kleine voordelige marge in de beginfase voor Italië kwam Frankrijk sterk terug, Italië kon tot 13-13 bijblijven, vervolgens nam de olympisch kampioen afstand en liet zich niet meer achterhalen. Met 25-20 pakten ze de 2-0 voorsprong.

Frankrijk nam in de derde set een 6-1 voorsprong en bouwde dat uit naar 11-4. De ploeg van Andrea Giani bleef de set domineren en sloot met een hele dikke 25-15 zege de halve finale af.

Italië vs. Polen om het brons begint vandaag om 18:00 uur, om 21:00 wordt er door USA en Frankrijk begonnen aan de match om het goud.