VNL heren: Verlies Rusland en Frankrijk

VoV, 17-06-2019. 5:13 uur. Er waren deze weekend al de nodige stuntuitslagen te vermelden bij de derde ronde van de VNL mannen, zoals Brazilië vs Servië (2-3), Frankrijk vs Argentinië (1-3) en Iran vs Polen (3-2). De vraag was of dit in de laatste speelronde  weer van toepassing zou zijn. Er stonden met Iran vs Rusland en Frankrijk vs USA in ieder geval wel een paar mooie partijen op de agenda.

Urmia, Iran.  Bij Polen vs Canada (foto boven) stonden twee teams tegenover elkaar die in Urmia nog geen wedstrijd hadden gewonnen, beide verloren van Iran en Rusland.

Polen was na 25-20 in de eerste set op de goede weg voor hun eerste zege. Canada verweerde zich geweldig via 25-27 winst in de tweede set. Polen kwam op 2-1 door 25-20 en won de partij via 28-26 in de vierde set, waarin de setpoints en matchpoints elkaar afwisselden. De video challenge maakte de 26-28 uitslag echter niet meer ongedaan.

De foutenlast van 20/33 kostte Canada de zege, in de eigen score waren ze met 70/73 redelijk aan elkaar gewaagd. Vernon van Canada voegde zich met 31 punten bij de ‘VNL dertigers.’

Iran vs Rusland was opnieuw een geweldige voorstelling van Iran. Ze versloegen de titelhouder in straight sets. Met 25-20, 26-24 en 25-23 haalden ze hun derde zege van het weekend binnen. Zeges die er zijn mogen tegen de wereldkampioen Polen (3-2) en de VNL kampioen Rusland. Marouf stond het spel te verdelen alsof hij ogen in zijn achterhoofd had. Ghafour werd met 17 punten topscorer.  Aanval en aces maakten het verschil.

Varna, Bulgarije: Japan vs Australië werd een vijfsetter waarin de eerste set met een duidelijke 25-18 naar Japan ging, daarna waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Via 25-27, 23-25 en 25-22 kwam er 2-2 op het scorebord. Japan won de vijfde set daarna met 17-15.  Australië leed in Varna drie nederlagen.

Italië vs Bulgarije (foto boven) bracht Italië de derde overwinning van het weekend. Het werd 3-1 voor de gasten. Duidelijke verschillen in de eerste twee sets (25-14, 25-20), waarna thuisploeg Bulgarije via de veel scorende Sokolov (21 punten totaal) de derde set met 23-25 kon binnen halen. De 25-21 bracht Italië de zege.

Cannes, Frankrijk:  Argentinië vs Duitsland ging over vijf sets met als uiteindelijk resultaat een 3-2 zege voor Argentinië. Het was de derde nederlaag van Duitsland dit weekend in Cannes.  Met zowel 23-25 in de tweede als in de derde set pakten ze een 1-2 voorsprong in sets. Dit konden ze echter in de vierde set niet in winst omzetten, daarin gingen ze met 25-23 ten onder. In de tiebreak werd het 15-10 voor Argentinië.

Bij Frankrijk vs USA kwam Earvin Ngapeth na twee sets in de ploeg, maar ook hij kon niet voorkomen dat de USA er met de winst vandoor ging. Het was allemaal erg nipt, minimale verschillen beslisten de wedstrijd. Na 25-23 en 22-25 stond het 1-1, de 26-28 en 25-27 bezorgden USA daarna de winst. Hun derde in het afgelopen weekend. De 30 om 24 foutenlast was medebeslissend voor de einduitslag. Kevin Tillie (Frankrijk) en Taylor Sander scoorden allebei 16 keer en werden daarmee topscorer.

Gondomar, Portugal:  China vs Servië leverde Servië de derde zege van het weekend op en China de derde nederlaag.  Na twee 3-2 zeges op vrijdag en zaterdag werd het gisteren 3-1. China won de derde set met 27-25, in de andere sets kregen ze 17, 22 en 18 punten mee.

Bij Portugal vs Brazilië was de thuisploeg niet opgewassen tegen de Brazilianen, die met 3-0 winst naar de kleedkamer gingen. Via 25-19, 25-21 en 25-18 winst. Aanval (+8) en foutenlast (-12) waren van doorslaggevend belang voor de Braziliaanse winst. Leal werd met 15 punten de topscorer.