VNL: Korea maatje te klein voor Oranje

VoV, 23-05-2019. 19:15uur. Voor de laatste ronde in de eerste VNL week speelden in Belgrado de twee ongeslagen ploegen en de twee keer geslagen ploegen tegen elkaar. Zowel Oranje als Zuid-Korea hadden van Servië en Turkije verloren, vandaag ging het erom de eerste punten via de eerste zege binnen te halen. En de laatste c.q. voorlaatste plaats in de totaalstand te verlaten.

Historisch gezien zou Oranje geen problemen met Korea moeten hebben, gezien het track record tot nu van vier opeenvolgende zeges op wereldtoernooien. En het feit dat Korea zeven VNL wedstrijden achter elkaar verloor. Wat de historie waard is bij sterk gewijzigde omstandigheden zal moeten blijken. Tevens zou moeten blijken of en welk antwoord Nederland had op de andere speelstijl van Korea t.o.v. Servië en Turkije

Oranje begon met Laura Dijkema op spelverdeling. Libero was Myrthe Schoot en diagonaal Indy Baijens. Op mid stonden Juliët Lohuis en Eline Timmerman en als passer loper waren in de starting seven Nika Daalderop en Nicole Oude Luttikhuis van de partij. In de loop van de wedstrijd kregen de zusjes Jasper en Anniek Siebring ook speeltijd.

Oranje behaalde eigenlijk een vrij eenvoudige zege. De ploeg van Morrison kwam in geen enkele set echt in de problemen en sloot met 25-18, 25-21 en nogmaals 25-18 af. Korea maakte al met al geen sterke indruk, Oranje speelde blokkerend en serverend een sterke partij en had hier in totaal een 20 om 8 voordeel op. Ook de foutenlast was een stuk lager met 15 om 21 directe punten voor de tegenstander. Indy Baijens werd met 12 punten topscorer, Juliët Lohuis maakte er ééntje minder.

Oranje nam in de eerste set vlot een 8-4 voorsprong, Nika Daalderop en Indy Baijens sloegen raak. In het middendeel van de set herstelde Korea zich en kwam van 10-8 terug naar 10-11, maar moest het antwoord schuldig blijven op de Nederlandse serie naar 14-11 via o.a. een ace via de netband van Juliët Lohuis en een eerste tempo aanval van Eline Timmerman. Korea moest in de achtervolgingen kwam voor een hopeloze taak te staan toen ze twee punten weggaven en Lohuis, Timmerman en Daalderop de 17-14 veranderden in 22-14. Oranje won met 25-18

In set twee vooreerst hetzelfde beeld, Nederland stond bij de eerste technische time out al met 8-3 voor, bleef in het middendeel van de set aan de leiding, al was dat bij 14-13 wel nipt. Het werd even spannend toen Korea de 19-17 achterstand veranderde in 19-20 en ook bij 20-21 aan de leiding bleef. Op 22-21 ging Korea overhaast de time out in, na het ace van Juliët Lohuis voor 24-21 deden ze dat nogmaals, het mocht echter niet baten, een uitgeslagen aanval besliste de set met 25-21. In deze set waren beide teams aanvallend elkaars gelijke met 14 om 14 punten. Oranje haalde de winst binnen via minder fouten en de aces.

Drie lange series bepaalden het beeld van de derde set. De eerste kwam voor Nederland op het scorebord toen Indy Baijens met veel servedruk en met behulp van een sterk Oranje blok de stand van 7-8 naar 12-8 kon serveren. Het antwoord van Korea was een serie van 12-8 achter naar 12-14 voor, vervolgens ging het over en weer gelijk op tot 16-16, waarna Nicole Oude Luttikhuis Oranje naar 23-18 serveerde. Met daarin twee aces van haar. Een blokpunt van Juliët Lohuis en daarna een van Marrit Jasper beslisten de set met 25-18 en de set met 3-0.

Oranje vertrekt dus met een zege en twee nederlagen uit Belgrado in de wetenschap dat ze de laatste plaats van de ranglijst aan een ander team hebben overgedaan.

Volgende week speelt Nederland in Apeldoorn tegen Brazilië, Bulgarije en Polen.