VNL-mannen, de Top6 houdt het knap spannend

VoV, 22-06-2021. 4:48 uur. Gisteren zijn de mannen bij het VNL-toernooi in Rimini aan hun derde en laatste serie van drie wedstrijden begonnen. Daarna volgt voor de Top4 nog de strijd om de podiumplaatsen. Voor die Final Four tickets lijken nog zes teams in aanmerking te kunnen komen, zijnde op basis van gewonnen duels en behaalde punten:

• Brazilië 11-32, Polen 10-30, Slovenië 9-26, Rusland 8-26, Frankrijk 8-26 en Servië 8-22.

De teams die in de achtervolging op deze Top6 zijn hebben of een perfecte serie met drie zeges nodig of moeten erop hopen dat het zestal boven hen niet alle wedstrijden wint. Het zestiental teams wordt volgemaakt door de volgende tussenstand, voorafgaand aan de duels van gisteren:

• 07 t/m 11: USA en Argentinië 6-17, Italië en Japan 6-16, Iran 5-18
  • 12 t/m 16: Canada en Duitsland 4-13, NEDERLAND en Bulgarije 2-7, Australië 1-2.

Nederland speelde tegen Canada en dat duel eindigde in 3-0 verlies, zie ons verslag van gisteren voor de standen en de scores. Robbert Andringa keek er als volgt op terug.

“Spelen zonder Nimir Abdel-Aziz verandert de dynamiek in het veld, maar we speelden tegen USA ook zonder hem een compleet andere wedstrijd dan vandaag. We mogen het niet als excuus gebruiken, we zullen ons ook zonder hem moeten verbeteren, want er zullen in de toekomst wel meer wedstrijden zijn dat hij er niet bij is. Canada serveerde sterk, ze wisselden veel af, kort, lang snel, langzaam, waarop we dan een pas te laat kwamen. Het lukte ons niet de side out snel te scoren en we serveerden te veel fouten om in de set bij te blijven, dat maakte het verschil.”

Volgens de stand voor begin van de dag waren de duels Slovenië vs. USA en Polen vs. Argentinië voor de ranglijst interessant. Die konden de missie van USA en Argentinië om de top4 te bestormen doen mislukken en ervoor zorgen dat Polen en Slovenië hun positie behielden.

Slovenië vs. USA (foto boven) werd in een lange vijfsetter beslist. Met 28-26 in de vierde set (na 20-23 achter) dwong Slovenië de tiebreak af, die ze met 15-13 wonnen. Daarvoor waren ze met 28-30, 25-19 en 21-25 op een 1-2 achterstand gekomen. In de eerste set kon Slovenië de setpoints op 25-24 en 26-25 niet verzilveren, USA deed dat tenslotte op 28-29 wel. De 69 om 61 aanvallende score was voldoende om de 36 om 33 foutenlast te compenseren. Cebulj van Slovenië werd met 27 punten topscorer.

Polen vs. Argentinië werd door de wereldkampioen in drie sets beslist. Via 25-21 (na 16-12 en 21-15), 25-22 (na 16-15 en 23-22) en 25-18 (na 15-9). Blok en aces gaven Polen een 10 om 2 voordeel. Semeniuk van Polen werd met 13 punten de meest scorende speler.

Koploper Brazilië (vs. Italië) had aan winst genoeg om zich als eerste voor de Final Four te plaatsen, om buiten bereik van de nummer vijf te komen. Dat lukte met een 3-1 zege via setwinsten met 25-19, 32-30, 22-25 en 25-20.

In de tweede set kon Brazilië pas bij het 7de setpoint de strijd beslissen. In de eerste set maakte de serie van 19-16 naar 22-16 het definitieve verschil, in de derde set kon Italië na 20-24 en 22-24 de spanning erin houden en in de vierde set had het gastland na de inhaalrace van 17-11 naar 21-19 niet genoeg meer over om de tiebreak af te dwingen. Lucarelli werd met 21 punten de topscorer.

Rusland (vs. Duitsland), Frankrijk (vs. Iran) en Servië (vs. Australië) dienden te winnen om de kansen in eigen hand te houden. Eigenlijk kon geen team in de Top6 zich veroorloven een puntje te verliezen, laat staan een wedstrijd. Buiten Brazilië dan!

Bij Duitsland vs. Rusland verloor Rusland ondanks een 1-3 zege de Top4 notering op set gemiddelde aan Frankrijk. Drie sets hielden ze onze Oosterburen onder de twintig (18, 18, 15), alleen in de derde set lukte dat niet en kwamen ze na 16-19 en 21-22 net tekort voor de winst. De 0 om 8 aces waren deels oorzaak van de voordelige marges. Mikhaylov werd met 18 punten de topscorer van de partij.

Frankrijk vs. Iran: Frankrijk blijft meedoen om een van de bovenste vier plaatsen. Ze wonnen met 3-0 van Iran via de setwinsten met 25-21, 25-21 en 25-19. Als je libero een punt scoort kun je ook bijna niet meer verliezen, de Franse libero Grebbenikov maakte de 13-11 in de derde set, het startsein voor de ruime zege. Boyer werd met 17 punten topscorer.

Spelverdeler Benjamin Toniutti (foto boven) van Frankrijk: “Na twee nederlagen vorige week wilden we met een zege aan deze serie beginnen. Het was niet makkelijk, maar we presteerden vandaag mede door een prima servepass, die ons naar een 3-0 zege leidde, goed.”

Australië vs. Servië werd een 1-3 zege voor Europees kampioen Servië. Drie sets waren ze meer dan een maatje te groot, één set werden ze zelf onder de twintig gehouden. In de eerste set werd het 16-25 (na 6-12 en 11-20), in de tweede stond er aan het eind 13-25 (na 7-15 en 11-20) op het scorebord en in de derde set lukte het Australië om via 10-9 en 20-12 een set mee te pakken. Daarna was het in de vierde set weer snel bekeken met 15-25 (na 7-11 en 13-21). Atanasijevic werd met 19 punten topscorer. Met aanval en blok had Servië een 63 om 40 voordeel.

Een duel waar niets meer op het spel stond was Japan vs. Bulgarije. Daarin kon Bulgarije het niet bolwerken en verloor met 3-0 via 25-23, 25-18 en 25-13. In de eerste set kon Japan de inhaalrace van de Bulgaren, die begon bij 23-17, juist op tijd stoppen en met 25-23 de set binnen halen. Daarna was het met 25-18 en 25-13 snel een keer bekeken. Nishida van Japan scoorde de meeste punten, totaal 23. Zijn ploeg was met 50 om 34 aanvallende punten de betere aan het net.

Na de dertiende dag van het toernooi is de tussenstand, op basis van gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

• 01 t/m 04: Brazilië 12-35*, Polen 11-33, Slovenië 10-28, Frankrijk 9-29
  • 05 t/m 08: Rusland 9-29, Servië 9-25, Japan 7-19, USA 6-18
  • 09 t/m 12: Argentinië 6-17, Italië 6-16, Iran 5-18, Canada 5-16
  • 13 t/m 16: Duitsland 4-13, Nederland en Bulgarije 2-7, Australië 1-2