Vizier op volleybal

 

VNL mannen, Nederland strijdend ten onder vs. Brazilië

VoV, 09-06-2021. 23:22 uur. Het Nederlands heren volleybalteam begon vanavond aan een loodzware derde serie van drie wedstrijden in het VNL-toernooi. Daarin zijn achtereenvolgens Brazilië, de nummer 1 van de wereld en Olympisch kampioen, Polen, de wereldkampioen van 2018, en Bulgarije de tegenstanders. Vanaf vandaag kon Oranje niet meer beschikken over Gijs Jorna, hij is wegens privé redenen teruggekeerd naar Nederland.

Oranje verraste Nederland en de rest van de volleybalwereld bij het WK in 2018 met een 3-1 zege op Brazilië en haalde later dat huzarenstukje ook nog eens uit met een 3-2 zege tegen Frankrijk, waarmee ze de basis legden voor een achtste plaats op dat WK, dat weer een pluspunt opleverde voor de uitnodiging om China tijdens het huidige VNL- toernooi te vervangen. Wellicht herinnerde Brazilië zich dat nog? Parkinson en ter Horst waren er toen ook bij.

Bondscoach Piazza begon met de volgende starting seven: Op spelverdeling Freek de Weijer, libero Just Dronkers, diagonaal Nimir Abdel-Aziz, op mid Michaël Parkinson en Luuc van der Ent en op de passer loper positie Robbert Andringa en Bennie Tuinstra. Inval beurten waren er via de dubbele wissel voor Stijn van Tilburg en Gijs van Solkema.

De winst ging met 3-0 naar Brazilië, via de setstanden 19-25,22-25 en 25-27. Oranje had de derde set bij een voorsprong van 22-18 voor het grijpen, maar tastte mis. In de eerste twee sets was Brazilië de duidelijk bovenliggende partij.

In de openingsset waren de teams lange tijd aan elkaar gewaagd, met dan weer een paar puntjes voorsprong voor Oranje dan weer voor Brazilië. Bij Nederland scoorden Bennie Tuinstra en Nimir Abdel-Aziz voor een belangrijk deel de punten, bij Brazilië had Leal een fors aandeel in de score. Met 8-5 ging de eerste time out in, dat werd daarna door Brazilië veranderd in 11-14.

Nederland was nogal gul en bleef na die stand met vijf weggegeven punten tot aan de 14-19 stand erg gul. Na de time out op die stand scoorden Tuinstra en Nimir de punten voor de 17-19,  Luuc van der Ent maakte 18-20 en Abdel-Aziz 19-21. En daarna was de punten pot leeg. Na een netfout van Nederland maakten scores van Wallace en Bruno de set met 19-25 uit.  De 12 om 2 foutenlast in deze set deed Oranje de das om.

In de tweede set liep Brazilië uit naar 1-4 (time out Nederland) en 3-8 (technische time out). Tussen de twee technische time outs speelden de Oranje midspelers prima. Zowel aanvallend in combinaties met Freek de Weijer als via blokkerende acties. Van der Ent en Parkinson brachten met hun scores de tussenstand op 10-10, in die fase nam spelverdeler de Weijer ook twee punten voor zijn rekening. Met 15-16 ging de tweede time out in.

Brazilië sloeg het beslissende gaatje na de 18-17 voorsprong van Nederland, ze maakten 18-20 en hielden tot aan 21-23 op de side out het verschil vast. Toen Nederland de 22-23 al vierde bleek de bal niet de grond maar een Braziliaanse voet te hebben geraakt en ging het spel verder, Brazilië scoorde 21-24 Andringa maakte 22-24, waarna Flavio de set in het voordeel van de Zuid-Amerikanen besliste.

De derde set werd na 17-18 voor Brazilië spannend. Daarvoor waren de tussenstanden met bijvoorbeeld 8-6, 12-10 15-13 in het voordeel van Oranje geweest en had Brazilië steeds in de achtervolging een groter verschil voorkomen. Na de tweede technische time out bij 16-15 draaiden ze het voordeel naar hun kant (17-18). De netfout maakte gelijk.

Nimir Abdel-Aziz, die tot dan nog niet erg gelukkig was geweest met zijn serve lanceerde eerst kanonskogels voor aces (20-18), Brazilië sloeg uit, waarna Abdel-Aziz er nog een ace aan toevoegde en Oranje dus op 22-18 en daarna op 23-19 kwam. Drie punten van setwinst verwijderd. Bij Brazilië liet Leal vervolgens zien ook een ‘dodelijke’ serve in huis te hebben. Hij serveerde ook een paar aces en die andere waren met zoveel druk geslagen dat de Oranje pass er geen grip op kreeg. Het werd 23-24 en matchpoint. Nimir maakte het ongedaan, dat lukte op 25-26 niet meer. Flavio blokte Nimir af en Brazilië won dus met 0-3.

De verschillen op de diverse onderdelen waren niet zo groot. Brazilië had 3 punten voordeel op de aanval en één op de blokpunten. Nederland serveerde 2 aces meer. En had met 21 om 14 scores voor de tegenpartij de veel hogere foutenlast. Nimir Abdel-Aziz scoorde 20 keer, net als Leal van Brazilië. Tuinstra maakte er 12.

Morgenavond speelt Oranje om 21:00 uur tegen Polen.

We houden u op de hoogte.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.