VNL-mannen: Oranje met 3-0 langs Cuba

VoV, 08-06-2023. 18:45 uur. Lang had de Oranje mannenploeg niet om stil te staan bij de 3-0 nederlaag tegen USA. In de VNL-competitie volgen de wedstrijden elkaar in een snel tempo op, Cuba was na de USA (gisteren om 22:30 uur) vandaag om 17:00 uur Nederlandse tijd de volgende tegenstander van de Piazza brigade.

Cuba werd debutant in deze VNL-editie via winst tegen Turkije in het Challenge toernooi. De ploeg is de nummer 13 van de FIVB-ranking, Nederland staat daarop een plaatsje hoger. Tegen Canada leed Cuba in hun eerste wedstrijd een 3-2 nederlaag. In de Cubaanse ploeg spelen bijvoorbeeld Jesus Herrera en Marlon Yant, die afgelopen seizoen in Italië bij Perugia en Civitanova actief waren.

Oranje begon met Wessel Keemink (spelverdeler), Robbert Andringa (libero), Nimir Abdel-Aziz (diagonaal), Gijs Jorna en Maarten van Garderen (passer lopers) en Fabian Plak en Twan Wiltenburg (mids) in de starting seven.

Het was spannend in de eerste set. De teams deden helemaal niets voor elkaar onder, drie punten verschil was er in het voordeel van Nederland bij 19-16 en 20-17, Daarvoor en daarna was Cuba het vaakst in de achtervolging, maar ze hadden bij 25-26 wel hun eerste en enige setpoint.

Nimir was opnieuw de meest scorende speler bij Oranje in de eerste set, echter waren ook Fabian Plak, met snelle mid aanvallen, Maarten van Garderen en Wessel Keemink met een tweede bal score succesvol. Opvallend was dat oranje twee keer werd afgefloten voor overschrijding van de 8 seconden regel bij de opslag, daarnaast werd er veel fout geserveerd door Oranje.

Het scoreverloop, 6-6, 7-9, 12-10, 15-15 en 17-15 in de aanloop naar de big points. Wessel Keemink zocht in de beslissende fase van de set keer op keer Nimir op, die met scores voor 23-22, 26-26 en 28-26 Oranje aan de leiding hield, gelijk maakte en de winnende bal scoorde voor de 1-0 in sets.

In set twee had Oranje een prima start en nam een 5-1 voorsprong, die echter bij 5-4 alweer tot één puntje was geslonken. In het middendeel van de set nam Oranje opnieuw een voorsprong van 4 punten (14-10), maar ook dit verschil bleef geen standhouden. Cuba kwam na 17-13 eerst terug naar 17-16 en na de side out van Nimir Abdel-Aziz blokkeerden ze zich naar een 18-20 voorsprong.

Op de stand kwam Bennie Tuinsta erin, nadat Nimir Abdel-Aziz gelijk had gemaakt (20-20) en van Garderen Nederland blokkerend op voorsprong had gezet serveerde Tuinstra een ace voor de 22-20 stand. Cuba ging bij 22-21 in de fout door vier keer te spelen, Nimir maakte met zijn 18de punt van de wedstrijd 24-22, serveerde vervolgens fout (24-23), hetgeen Cuba daarna ook deed voor de 25-23 setwinst van Oranje.

In de derde set nam Oranje opnieuw vlot een voorsprong (6-3 en 9-5), maar Cuba knokte zich puntje voor puntje terug naar een 13-12 tussenstand. Daarna was de foutenlast aan Cubaanse kant veel te hoog om het Oranje nog lastig te maken. Na 13-12 scoorden ze maar liefst negen keer voor Oranje, de andere drie punten kwamen van Maarten van Garderen en Fabian Plak. Zo close als de eerste twee sets waren, zo duidelijk was het Oranje voordeel in de derde.

Bij Nederland werd Nimir Abdel-Aziz met 22 treffers de topscorer. Van Garderen kreeg er 15 achter zijn naam, waarvan 4 blokpunten. Fabian Plak scoorde 6 keer, Bennie Tuinstra 3 keer, Twan Wiltenburg maakte 2 punten en Wessel Keemink 1. Bij Cuba maakte Herrera er 12 en Lieten Masso en Lopez er 10 noteren.