VNL-mannen: Oranje wint zonder setverlies van Duitsland

VoV, 09-06-2023. 19:30 uur. Nederland speelde de derde wedstrijd in Ottawa tegen onze Oosterburen, voor Duitsland was het de tweede wedstrijd in de eerste VNL-week. Zij leden eerder een 1-3 nederlaag tegen Brazilië.

Duitsland is de nummer 17 van de FIVB-ranking, Nederland de nummer 12. Bij hen spelen een aantal routiniers, waarvan één enkele er ruim meer dan 100 en één zelfs meer dan 200 interlands op heeft zitten. Die ene is de 36-jarige spelverdeler Lucas Kampa (211), die in Polen voor Gdansk uitkomt. Verder hebben Denys Kaliberda (189, Cisterna), Ruben Schott (120, BR Volleys), Moritz Reichert (107, Tourcoing), Thomas Krick (101, Modena) en diagonaal Linus Weber (54, Warszawa) veel internationale ervaring. Met tussen haakjes het aantal interlands en de club waarvoor ze vorig seizoen speelden.

Bij Nederland was naast Nimir Abdel-Aziz gisteren ook Maarten van Garderen scorend goed op dreef met totaal 15 punten. De dag ervoor was de teller bij hem op 5 blijven staan. Bondscoach Piazza liet tegen Duitsland de volgende zeven aan de wedstrijd beginnen. Op spelverdeling Wessel Keemink, libero Robbert Andringa, diagonaal Nimir Abdel-Aziz, passer lopers Maarten van Garderen en Gijs Jorna en op de midpositie Fabian Plak en Twan Wiltenburg.

Maarten van Garderen had scorend een zeer succesvolle start van de wedstrijd. Bij 7-5 voor Nederland had hij al vijf punten achter zijn naam. Duitsland nam de leiding in de set over bij 8-9 en bij 9-11 vroeg Piazza zijn eerste time out aan. Duitsland hield het verschil op 2 punten tot 12-14.

Vervolgens kwam Oranje op 15-14 door het tweede punt in de set van Nimir Abdel-Aziz. Bij 17-17 was het weer gelijk, daarna gaf Duitsland veel punten weg, tot aan 25-20 scoorden ze zes keer voor Nederland, de andere twee punten waren aces van Fabian Plak en Nimir Abdel-Aziz.

De tweede set was een thriller en ook een zeer chaotische set waarin heel veel beslissingen van de scheids in twijfel werden getrokken en er veel en uitvoerig over punten gediscussieerd werd. Helemaal toen het na de normale speelduur nog even doorging en Nederland en Duitsland over en weer op setpoints kwamen.

Globaal ging het tot 19-19 gelijk op, een blokpunt op Nimir Abdel-Aziz en een uitgeslagen Nederlandse aanval gaven Duitsland een voorsprong van twee punten. Nederland ging de time out in, dat deed Duitsland ook bij 21-21. Na massaal Nederlands protest voor de 22-23 paste de scheids de stand aan naar 23-22 voor Nederland, bij 24-23 kwam Nederland op setpoint door het tiende punt in de wedstrijd van Abdel-Aziz.

Van Garderen zette Oranje bij 25-24 op setpoint, Duitsland kreeg vervolgens setpoints van 25-26 tot en met 30-31. In die periode  kwam Bennie Tuinstra als vervanger voor Gijs Jorna binnen de lijnen en ook Sil Meijs had even een flitsoptreden. Via de Duitse foutserve kwam Nederland op 31-31, Nimir Abdel-Aziz scoorde 32-21 en een Nederlands blokpunt besliste de set. De video challenge van Duitsland voor een net fout had geen succes.

In de derde set had Nederland al vlot in het begin (5-3) een gaatje van twee punten geslagen en na de 11-7, time out Duitsland, werd dat verder uitgebouwd tot de zeer comfortabele voorsprong van 16-9 en 19-12, time out Duitsland. Geen vuiltje aan de lucht. Gewoon naar een 3-0 zege koersen, maar daar dacht Duitsland anders over.

Ze gingen alles of niets spelen en een tijdje was het alles, via 20-15 werd het 21-20. De Duitse foutserve en het Nederlandse blokpunt gaven Oranje weer wat lucht bij 23-20, twee foutserves verder stond het 24-21 en natuurlijk kreeg Nimir Abdel-Aziz van Wessel Keemink de set up voor de beslissende treffer. En hij sloeg raak voor 25-21 en 3-0.

Nederland behaalde het voordeel in de eigen score via aces (8 om 0) en blokpunten (12 om 8). Duitsland scoorde aanvallend beter (36 om 39). Maarten van Garderen werd met 21 punten topscorer (6, 9, 6 per set). Nimir Abdel-Aziz scoorde 14 keer (3, 9, 2 per set).

Morgen is Oranje vrij, zondag spelen ze tegen Argentinië.