VNL-mannen, Rusland in Top 4, verlies Frankrijk.

VoV, 18-06-2021. 5:30 uur.  Op de laatste dag van de vierde serie van drie wedstrijden stonden er weer een aantal interessante duels op de agenda, waarbij Servië en Rusland op de loer lagen om te profiteren van een misstap van de Top 4. Hun tegenstanders waren ernaar om de volle buit binnen te halen. Argentinië (vs. Servië) en Bulgarije (vs. Rusland) staan een stukje lager op de ranglijst.

Maar ook de Top 4 had op papier geen onoverkomelijke klussen. Brazilië speelde tegen rode lantaarndrager Australië, Polen tegen Duitsland, Frankrijk tegen Italië en Slovenië tegen Iran, dat bij winst een van de laatste strohalmen voor de top 4 kon pakken. Nederland verloor nipt van team USA, door Thijs ter Horst werd er als volgt op dat duel teruggekeken.

“Het was een mooi gevecht tegen een sterk Amerikaans team. Jammer dat het ons niet lukte de winst te pakken, maar we maakten stappen voorwaarts en hebben weer veel geleerd. We wisten hun niveau vast te houden, maar verloren aan het eind onfortuinlijk”

Taylor Sander van USA vond het geen makkelijke wedstrijd voor zijn teams. Velen van ons waren moe. We legden in het begin te weinig energie in de strijd, waarom weet ik niet, maar langzamerhand werd het beter en vochten we terug. We speelden niet goed. Na verlies van de eerste set moesten we een manier vinden om ons terug in de wedstrijd te motiveren en dat lukte”

Eerst maar de Top 4 de revue laten passeren:

Australië (16) vs. Brazilië (1). Brazilië deed wat het doen moest om koploper te blijven. De 3-0 zege gaf de zekerheid dat er op deze speeldag geen ploeg voorbij kan en zij als de nummer één van de ranglijst aan de drie vrije dagen kunnen beginnen.

De eerste set werd met 17-25 gewonnen, voornamelijk vanwege de betere aanvallende kwaliteiten van Brazilië. In de tweede set kwam Australië na een 13-16 achterstand terug naar 21-21, maar aan het eind drukte Brazilië door en won met 22-25. En daarmee was het verzet gebroken, via 5-13, 8-18 en 11-23 wonnen de Zuid-Amerikanen de derde set met 12-25 en dus met 0-3. Australië blijft op één zege staan.

Mauricio en Isac scoorden 11 keer voor Brazilië, Smith maakte hetzelfde aantal voor Australië.

Duitsland (12) vs. Polen (2) werd een 0-3 zege voor de Oosterburen van onze Oosterburen. Duitsland kreeg 22, 19 en 20 punten per set mee. De Poolse ploeg was met 36 om 53 scores voor aanval en blok oppermachtig aan het net. Kurek (16 punten) en Leon (13 punten) hadden een belangrijk aandeel in de eigen score van de Polen.

Frankrijk (3) vs. Italië (10). Frankrijk kreeg voor de tweede keer in dit toernooi tegen een laaggeplaatste tegenstander een nederlaag voor de kiezen. Dat lukte Oranje met 3-2 en nu ook Italië met tiebreakwinst. Na de 2-2 in sets (19-25, 25-22, 20-25, 25-21) trok Italië met 12-15 in de vijfde set de winst naar zich toe. “De serve was ons belangrijkste wapen” vertelde Gabrielle Nelli, met 21 punten topscorer aan Italiaanse kant, na afloop. Boyer van Frankrijk kreeg hetzelfde aantal punten op naam.

Iran (8) vs. Slovenië (4) kende een bliksemstart van Iran. Slovenië was in de eerste set in geen velden of wegen te bekennen, zat vast in een rotatie (van 11-5 tot 18-5) en verloor de set met 25-14. Slovenië herstelde zich en wist de wedstrijd alsnog via de setwinsten met 20-25, 19-25 en een spannende 30-32 voor zich te beslissen. Cebulj van Slovenië kwam tot 21 punten en werd daarmee de topscorer van de partij.

En verder:

Argentinië (11) vs. Servië (5). Servië kreeg meteen het deksel op neus bij het eerste duel van de dag. Ze verloren met 3-0, zagen in de eerste set een 14-19 voorsprong bij de big points verloren gaan (23-22) waarna ze met 27-25 verloren. In de tweede set was Argentinië na 11-10 een stuk slagvaardiger en effectiever en won na 16-12 en 22-16 met 25-20. De derde set was spectaculair, Argentinië haalde bij 20-19 de bal van de tribune terug en scoorde de 21-19. Atanasijevic serveerde Servië naar 23-23, echter ging de winst toch met 26-24 naar Argentinië.

Topscorer werd Conte van Argentinië met 14 punten. Aanvallend (+8 punten) maakten ze het verschil.

Bulgarije (14) vs. Rusland (6): Rusland profiteerde volop van de misstappen van Servië en Frankrijk en ging hen op de ranglijst voorbij. Ze wonnen met 0-3 van Bulgarije via de setstanden 17-25, 22-25 en nogmaals 17-25. In de aanval waren ze qua gescoorde punten bijna een keer zo goed dan Bulgarije (24 om 46). Volkov (foto bovenaan) scoorde 14 keer voor Rusland, daarmee werd hij de topscorer.

Na 9-9 in de eerste set liep Rusland uit naar 11-16 en 15-21. In de tweede set maakten ze het echte verschil naar 13-16, bij 15-21 was de marge verdubbeld. Hetzelfde verhaal in de derde set. Van 10-13 naar 14-21.

Japan (7) vs. Canada (13): Japan werd getrakteerd op een 0-3 nederlaag, dat zullen ze  niet meteen hebben verwacht tegen Canada, dat nog maar drie wedstrijden had gewonnen tot gisteren. Japan kwam in de eerste en tweede set wel over de twintig puntengrens, maar bleef toch een eindje van de zege verwijderd.

Na 17-17 in de eerste en 15-15 in de tweede set nam Canada drie punten afstand (18-21 in de eerste, 19-22 in de tweede) en bracht deze winnende verschillen met 22-25 en 23-25 keurig aan de finish. In de derde set was het bij 14-21 een bekeken zaak, de set eindigde met 18-25.

Een belangrijk voordeel behaalde Canada met aces en blokpunten. Daarin scoorden tien punten meer (3 om 13). Sclater werd met 16 punten de topschutter van de partij.

De stand na twaalf wedstrijden, op basis van gewonnen wedstrijden en behaalde punten is nu:

• 01 t/m 04: Brazilië 11-32, Polen 10-30, Slovenië 9-26, Rusland 8-26
  • 05 t/m 08: Frankrijk 8-26, Servië 8-22, USA en Argentinië 6-17,
  • 09 t/m 12: Italië en Japan 6-16, Iran 5-18, Canada 4-13,
  • 13 t/m 16: Duitsland 4-13, NEDERLAND en Bulgarije 2-7, Australië 1-2.

Vandaag zijn de spotlights in Rimini weer op de dames duels gericht. Zij beginnen aan hun vijfde en laatste serie van drie wedstrijden, waarin uiteindelijk duidelijk wordt welke teams er doorgaan naar de halve finale. Oranje speelt om 21:00 uur tegen Turkije.