VNL: Oranje kansloos tegen China

VoV, 05-06-2019. 17:03 uur. Oranje speelde op de tweede dag in Hong Kong tegen gastland China, dat al vijf zeges op naam heeft staan, waarvan de laatste vier zonder setverlies. In de Aziatische derby’s tegen Japan, Thailand en Korea en tegen onze Zuiderburen stonden ze geen setje af, de Dominicaanse Republiek pakte wel een setje mee. In de eerste twee wedstrijden van deze jaargang van het VNL toernooi werd, met een aangepaste selectie, tegen Brazilië en Rusland verloren.

Oranje won in de eerste twee weken van Korea en Bulgarije, de nummers 14 en 16 in de huidige tussenstand, waarin Oranje de twaalfde plaats bezet. Het zou dus wel een loodzware opgave voor het sterk verjongde team van waarnemend bondscoach Beltrami worden om al een setje mee te pakken tegen de Olympisch kampioen. En dat werd het ook, Oranje kwam niet boven de twintig punten, in geen van de drie sets.

Oranje begon met Sarah van Aalen (foto boven) , Kirsten Knip, Annick Meijers, Tessa Polder, Demi Korevaar,  Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis in de starting seven. Hester Jasper had in de eerste twee set invalbeurten en begon in de derde in de basis voor Nicole Oude Luttikhuis. Verder werden er geen wissels toegepast.

Bij Oranje werd Annick Meijers via 6, 2, 6 punten per set met 14 punten topscorer, vier minder dan Zhu Ting er voor China maakte. Marrit Jasper kwam via 3, 4, 5 punten per set aan een totaal van 12. China had op de eigen score aanvallend voordeel (39 om 44), blokkerend scoorden ze met 4 om 5 één puntje meer en serverend waren er 2 om 7 aces. De foutenlast was 18 om 9.

Oranje kom in de openingsset China redelijk bijhouden, speelde niet onaardig en mede door de nodige punten van diagonaal Annick Meijers was er in het middendeel van de set nog een overbrugbaar verschil van drie punten bij 15-18. Daarna kreeg Nederland nog één puntje mee, terwijl de Chinese ploeg er zeven liet noteren. En dus een duidelijke 16-25 als eindstand.

Nederland haalde in de tweede set een goed niveau, debutant (?) Demi Korevaar scoorde blokkerend, Tessa Polder, totaal 5 punten in deze set,  liet een aantal opslagen van haar hand vertrekken waar de Chinese passlijn de nodige moeite mee had, c.q. het antwoord op schuldig moest blijven. Oranje ging voor de tweede keer verplicht rusten bij een 16-15 voorsprong, maar had opnieuw geen antwoord op de versnelling (in punten) van de tegenstander. Deze keer werd de score in het derde bedrijf van de set 3 om 10 punten en de eindstand dus 19-25.

De Chinese overmacht bleef ook in de derde set, aanvankelijk had Oranje nog weerwoord, maar dat werd hoe langer hoe minder. Bij 16-24 kon de ploeg van Beltrami verlies nog een aantal keren uitstellen, met name omdat Marrit Jasper de vloer aan de andere kant van het net nog een drietal keren wist te vinden. Het werd opnieuw 19-25 en dus de vijfde 0-3 zege van China op rij en de zesde nederlaag van Oranje in deze editie.

Morgen speelt Oranje nog tegen Japan, dan zit de derde week er ook op.