Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje met 3-0 langs Thailand

VoV, 15-05-2018. 16:00 uur. De Oranje damesploeg speelde vanmiddag voor de Volleyball Nations League (VNL) in Jekaterinenburg, Rusland haar eerste wedstrijd in de poulefase tegen Thailand. Morgen en overmorgen volgen nog de duels tegen Argentinië en Rusland. Tegen Thailand heeft Oranje, in de onderlinge duels voor de OS, WK, World Cup, WGP en Grand Champions Cup een positieve 7-1 score, waarvan zes keer via een 3-0 zege, slecht één keer werd er in acht duels verloren. Thailand staat in de FIVB World Ranking 16de, Nederland bezet de 8ste plaats.

Opzet FIVB Volleybal Nations League:  In de FIVB VNL, de Eredivisie van het wereldvolleybal, spelen de zestien teams gedurende vijf  weken in twintig verschillende poules tegen elkaar. Er komt één ranglijst, waarvan aan het eind van de poulefase de top vijf en het gastland in een Final Six en vervolgens een Final Four gaan uitmaken wie er om de medailles gaan spelen. Oranje is één van de twaalf teams die de eerste zeven jaren niet kunnen degraderen uit de VNL.

Bondscoach Morrison is met de volgende selectie in Rusland, waarvan de dames met (B) achter hun naam in de eerste set in de basis begonnen. Spelverdeling: Laura Dijkema (B), Britt Bongaerts, libero’s: Kirsten Knip (B), Myrthe Schoot, diagonaal: Celeste Plak (B), Lonneke Slöetjes, passer – lopers: Maret Balkestein – Grothues (B), Anne Buijs (B), Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis, midspeelsters: Yvon Belien (B), Nicole Koolhaas (B), Tessa Polder en Juliet Lohuis.

Oranje behaalde een goede en dik verdiende 0-3 zege. Via de setstanden 20-25, 24-26 en 13-25. In de tweede set dreigde het in de finale even mis te gaan, maar Celeste Plak en Yvon Beliën haalden de winst binnen.

De openingsset: Oranje kwam in een gelijkopgaande openingsfase van de eerste set met 4-3 achter en met 6-8 voor, nadat Anne Buijs vanaf de drie meter de bal erin had gebanjerd. Oranje liet zich bij 9-10 voor de tweede keer door een tweede bal score van Thailand verrassen, kon twee punten uitlopen naar 11-13 middels een gewonnen video challenge, waarbij de aanval van Anne Buijs de lijn nog net raakte. Zij maakte ook de 12-16 voor de tweede technische time out.

Oranje bleef twee tot drie punten voor, Marrit Jasper kwam er voor de serve bij 15-18 in en na een paar blokpunt van Plak / Beliën en een via het blok uitgeslagen bal van Maret Balkestein – Grothues ging Oranje comfortabele met 16-21 aan de leiding. Thailand gaf middels foutserves de 18-22 en 19-23 weg, Anne Buijs en Celeste Plak zorgden voor de eindstand.

In de tweede set was er een gelijkopgaande strijd.  Thailand ging met 8-7 voor de eerste verplichte pauze in, Nicole Koolhaas (midscore) en in het blok met Celeste Plak en Anne Buijs veranderde dat in 8-10, time out Thailand, waarna Anne Buijs voor 8-11 zorgde. Oranje had het gaatje geslagen en hield het voordelige verschil op het scorebord. Bij 13-17 en 15-19 waren het vier punen, vervolgens kwam Thailand terug.

Op 17-20 vloerde Celeste Plak met een kopschot een blokkerende Thaise speelster, de revanche was het kill – block op haar volgende aanval. Bij 20-20 moest Oranje de time out in, bij 20-22 deed Thailand hetzelfde. Anne Buijs zette Oranje met twee scores op setpoint bij 20-24, maar het laatste puntje liet vervolgens op zich wachten. Thailand kwam terug, vocht voor elk puntje en het lukte hen na de Nederlandse time out op 23-24 de gelijkmakende 24-24 te maken. Celeste Plak en Yvom Beliën lieten daarna Oranje en fans twee keer juichen. Het stond 0-2 voor Nederland.

Bij 3-4 in de derde set kwam Celeste Plak aan de opslag en zij gaf pas weer af bij 4-11. In deze serie scoorden Maret Balkestein – Grothues en Yvon Beliën een aantal punten en kreeg Oranje er diverse kado van Thailand. De race was gelopen, Nederland bracht het voordelige verschil op tien punten bij 5-15 en hield die marge met een puntje meer of minder vast. In de eindfase werden Britt Bongaerts en Nicole Oude Luttikhuis ook nog ingezet via de dubbele wissel voor Laura Dijkema en Celeste Plak. De  8-16 werd 10-20 en na 12-24 maakte Nicole Oude Luttikhuis tenslotte de 13-25.

Bij Oranje werd Celeste Plak met 16 punten de meest scorende speelster, Anne Buijs kreeg er 14 op het scorebord en Maret Balkestein – Grothues 11. Oranje scoorde aanvallend veel beter, blokkeerde meer punten tegen de vloer en maakte minder directe punten voor de tegenstander. Zeer terecht gewonnen dus.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.