VNL: Oranje pakt een setje mee vs Turkije

VoV, 23-05-2019. 5:35 uur. Eergisteren maakten Eline Timmerman, Indy Baijens en Hester Jasper tegen wereldkampioen Servië hun debuut als international in het ‘grote’ Oranje, gisteren was het de beurt aan Anniek Siebring en Annick Meijers om hun eerste ‘volleybal konijntje’ te ontvangen. Als zoiets tenminste bestaat bij de Nevobo, het heetdan  waarschijnlijk anders, maar so what!

Turkije won de eerste wedstrijd met 3-0 van Korea en zette daarin wel de VakifBank speelsters Ozbay, Akman en Karakurt in. Ook al hadden zij net de play – offs erop zitten. Niet alleen vanwege de Oranje – Guidetti historie was dit een gevoelige wedstrijd, maar ook omdat Morrison in zijn pré-Oranje periode als assistent van Guidetti bij VakifBank werkte. En welke ‘leerling’ wil het nou niet van zijn ‘ex-baas’ winnen.

Maar dit zal wel meer iets voor de schrijvende pers zijn, dan dat het in en om het veld speelt. Emoties en sentimenten die er weinig toe doen als het om de harde punten of the soft points gaat, nou ja als je de juiste snaar bij het team weet te raken, dan kan het  misschien toch een puntje extra opleveren.

Bij Oranje begonnen in de basis Laura Dijkema als spelverdeelster, Myrthe Schoot als libero en Indy Baijens op de diagonaal. Op mid stonden Juliët Lohuis en Eline Timmerman en op de passer loper positie waren de namen van Nicole Oude Luttikhuis, die dus de plaats van Nika Daalderop innam, en Marrit Jasper (foto onder) op het wedstrijdbriefje ingevuld. Turkije speelde op ‘oorlogssterkte’.

Indy Baijens en Nicole Oude Luttikhuis waren in de eerste set goed op dreef met elk 5 (gevarieerde) scores en waren er mede verantwoordelijk voor dat Oranje in het begin via 6-3 naar 9-6 kon uitlopen. De driemeter score van Indy maakte 14-10, waarop Ebrar Karakurt en Kubra Akman het verschil tot 14-13 terugbrachten, maar de tussenstand (nog) niet op gelijke hoogte met Oranje konden brengen. Dat lukte pas via de pipe aanval van Ismailoglu bij 19-19, waarop een Turks ace volgde en de Nederlandse time out. Anniek Siebring en Annick Meijers vielen in, maar ook zij konden het tij niet meer keren. Een netfout (20-23), een foutserve (21-24) en een snelle midaanval van Akman, nadat Eline Timmerman blokkerend 22-24 had gescoord, maaktend e set af. .

Nederland kwam in de tweede set op 3-0 en 5-2 voor na een ace van Juliët Lohuis. Turkije had het verschil ook zo weer van de borden (5-5) en serveerde zich via Ebrar Karakurt naar een 6-10 voorsprong. Nederland kon vervolgens tot 9-17 alleen de side out scoren en kreeg via Hande Baladin en eigen fouten veel punten tegen. Nicole Oude Luttikhuis scoorde 10-17 en 11-17 en even later maakte Indy Baijens blokkerend 12-19, nadat Morrison op 11-19 de time out was ingegaan. Hester Jasper kreeg nog even speeltijd. Turkije pakte na 14-23 via een Nederlandse foutserve en een blok van Baladin de hele ruime 14-25 zege.

Annick Meijers kwam in de derde set voor Indy Baijens en scoorde 4 punten in deze set. Met haar tweede bal score voor de 1-0, haar derde punt in de wedstrijd,  liet Laura Dijkema zien dat Oranje attent was en de gaatjes bij Turkije zag. Bij de technische time out stond Oranje met 8-6 voor en op enkele oplevingen van Turkije na (13-12, 14-13, 20-19) bleef het verschil steeds redelijk ruim in het voordeel van de Nederlandse ploeg. Nicole Oude Luttikhuis was effectief (6 punten in deze set) en de hoge  (blok Timmerman en Lohuis) en lage verdediging (Myrthe Schoot en Marrit Jasper in het achterveld) hield prima stand tegen het Turkse aanvalsgeweld van Karakurt en Baladin.

Op 20-19 ging Morrison de time out in, een netfout maakte 20-20 en bij 22-20, na een Nederlandse ace via de netband, haalde Guidetti zijn ploeg naar de kant en ging ze een potje vertellen wat ze allemaal fout deden in plaats van wat ze moesten doen om alsnog te winnen. Oranje blokkeerde zich naar 23-20 en kreeg na de 23-21 via twee aanvallende fouten van Turkije de 25-21 setzege op het scorebord.

Het bleek de voorlaatste stuiptrekking van Oranje te zijn geweest, want in de vierde set stond er vlot een 0-6 achterstand op het bord. Oranje herpakte zich (de laatste stuiptrekking), bracht het verschil eerst terug naar vier punten bij 4-8 en 9-13 en kon toen met een driepunter bij 12-13 de aansluiting maken. Een ace van Juliët Lohuis (4 punten in deze set) zorgde voor dat punt. De reactie van Turkije was een serie naar eerst 12-19 en daarna naar 13-21. Dat ging op de sprongserve van Ebrar wel heel vlot, Oranje werd in die fase wel heel makkelijk en snel weggespeeld / weggeserveerd. Het werd 15-22, een pipe aanval van Baladin en een snelle aanval op mid van Günes maakten een eind aan de set en de wedstrijd, 15-25 en 1-3 verlies.

Hande Baladin werd met 21 punten topscorer van de partij, bij Oranje kwam Nicole Oude Luttikhuis (foto boven) tot 15 treffers en werd Juliët Lohuis met 13 de nummer twee op de topscorerslijst. Aan Nederlandse kant, bij Turkije maakte Ebrar Karakurt er 17 en Ismailoglu kwam tot 14.

Vandaag speelt Oranje de laatste wedstrijd in Servië tegen Zuid-Korea.

In de Oranje poule speelden ook Servië vs Korea:

Servië vs Korea eindigde in 3-1. Servië begon met de ‘tweede’ selectie, zonder de sterren, en Korea had wel een aantal Kim ’s in de ploeg maar niet de Kim. Servië had het knap lastig in de eerste set, moest wennen, kwam met 9-16 achter en via 13-21 ging de set met 15-25 verloren.  De Servische kanonnen bleven in de tweede set ook op de bank, nu deden de reserves hun werk. Na 12-12 liepen ze via 16-14 uit naar 21-16 en wonnen met 25-18. Dus 1-1 in sets.

In de derde set hield Servische stevige grip op de wedstrijd, ging met 8-2 de eerste technische time out, kwam op 10-3 en kreeg vervolgens problemen, waardoor Korea tot 13-10 terug kon komen. Servië herstelde zich, sloeg opnieuw een gaatje (naar 20-14) en won met 25-17. Het was 2-1 voor Servië. En het werd 3-1 via een duidelijke 25-14 in de vierde set.  Bij 16-9 en 20-11 was het wel een bekeken zaak.  Ana Bjelica werd met 19 punten topscorer.

We houden u op de hoogte hoe het verder gaat.