Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje selectie voor Hong Kong

VoV, 03-06-2019. 16:25 uur. China is voor de tweede keer in drie weken gastland voor het VNL wereldtoernooi bij de dames. Na Macao in week 2 ontvangen ze deze week de gastteams in Hongkong. Even terzijde, bij de VNL mannen competitie was China ook al in Jiangmen gastheer in het eerste weekend en is dat aanstaand weekend ook weer.  Bij de dames nemen Italië, Japan en Nederland het tegen Olympisch kampioen China op.

Alessandro Beltrami, normaliter assistent-bondscoach, fungeert deze week net als vorige week in Apeldoorn, als hoofdcoach. Morrison blijft op Papendal trainen met de thuisblijvende internationals.

Oranje speelt deze vierkamp opnieuw met een jonge selectie. Laura Dijkema, Nika Daalderop en Myrthe Schoot zijn niet meegereisd naar Hong Kong.  Britt Bongaerts en Tessa Polder, die beiden afgelopen seizoen uitkwamen voor het Duitse Schwerin, keren juist terug in de selectie en gaan hun eerste interlands spelen sinds het WK van vorig jaar. De rest van de selectie is dezelfde als vorige week in Apeldoorn.

De Oranje selectie voor China bestaat uit:

  • Spelverdeling: Britt Bongaerts en Sarah van Aalen.
  • Libero: Kirsten Knip
  • Diagonaal: Indy Baijens en Annick Meijers.
  • Passer / Loper: Marrit Jasper, Hester Jasper, Nicole Oude Luttikhuis en Anniek Siebring
  • Midspeelsters: Eline Timmerman, Juliët Lohuis, Demi Korevaar en Tessa Polder.

Nederland treft in Hong Kong drie sterke teams, want de Chinese ploeg haalde vorige week drie zeges zonder setverlies binnen. In de Aziatische derby’s tegen Korea en Thailand en tegen onze Zuiderburen. De ploeg van Ping Lang speelde in de laatste wedstrijd van vorige week met zeven speelsters uit de WK 2018 selectie, die Oranje toen in de strijd om het brons met 3-0 versloeg.  China staat in het voorlopige tussenklassement op de zesde plaats en is als organisator zeker van een plaats in het Final Six eindtoernooi.

Italië, de nummer drie na twee weken (5-15), is met het oog op de OKT wedstrijden in Sardinië later dit jaar natuurlijk een zeer interessante tegenstander voor Oranje. Al zullen de coaches niet al te veel van hun kennis willen prijsgeven, en wellicht niet met de sterkste teams aantreden. In ieder geval Nederland niet, want veel Oranje routiniers blijven immers in Nederland achter in voorbereiding op komende wedstrijden en toernooien.

Vorige week in Conegliano was er een 3-1 zege voor Italië tegen wereldkampioen Servië en eenzelfde uitslag tegen de Dominicaanse Republiek. Tegen USA werd met 3-2 verloren. Bij Italië kregen toen bijvoorbeeld Egonu, Chirichella, Sylla, Sorokaite en Malinov speeltijd in de ploeg van Davide Mazzanti. Of deze sterren ook allemaal meegereisd zijn naar China?

Ja hoor, dit zijn de namen voor Hong Kong: Spelverdeling Alessia Orro en Ofelia Malinov, midspeelsters Sara Alberti, Cristina Chirichella, Anna Danesi en Sarah Fahr;  libero’s  Monica De Gennaro en Beatrice Parrocchiale; passer / lopers Lucia Bosetti, Elena Pietrini, Indre Sorokaite, Miriam Sylla en  Francesca Villani en als diagonaal Paola Egonu.

Indre Sorokaite: “Ik verwacht dat onze ploeg in Hong Kong in staat zal zijn het niveau verder te verbeteren. China en Japan zijn qua speelstijl andere tegenstanders dan we tot nu hebben gehad en Nederland speelde de eerste weken met een jonge, internationaal redelijk onervaren groep. Wij zullen zeker niet de fout maken hen te onderschatten.”  ,

“De gedeelde eerste plaats op de ranglijst weerspiegelt onze prestaties. We spelen goed, mede gelet op de korte tijd die we hadden om ons voor te bereiden op de VNL. We zijn tevreden met deze eerste twee weken en nu is het aan ons om dat nogmaals te bevestigen. In deze periode van het seizoen is het belangrijk om elke wedstrijd te gebruiken om het juiste ritme vinden, dit ter voorbereiding op ons grote doel in augustus: het Olympische kwalificatietoernooi in Catania winnen.” Aldus de Italiaanse coach.

Japan heeft na twee weken 12 punten, zij wonnen van Turkije, Rusland, Duitsland en Bulgarije, verlies was er tegen USA en België. Japan heeft in Yuki Ishii een veel scorende speelster, ze staat derde op de ranglijst van topscorers, maar is niet meteen de effectiefste aanvalster met een scoringspercentage van 34,4%.  Mako Kobata is hun beste digger. Tegen Japan zal Oranje, net als tegen China,  geconfronteerd worden met snel tot zeer snel volleybal. Dat zal afwijken van de partijen zoals die tegen Polen en Bulgarije  werden gespeeld, maar past helemaal in het leerproces van de jonge ploeg.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.