Vizier op volleybal

 

VNL: Oranje sensationeel langs Servië

VoV, 08-06-2018. 5:50 uur. Oranje was er op gebrand om zich na de pijnlijke nederlaag van eergisteren tegen Italië te revancheren tegen Servië, en ook had Oranje met die ploeg nog een rekening openstaan vanwege de met 1-3 verloren EK finale van vorig jaar. Via de setstanden 20-25, 22-25, 25-18 en 18-25 ging het goud toen naar Servië. En Oranje begint zo langzamerhand de hete adem van Italië, dat gisteren met 3-0 van de Dominicaanse Republiek won, in de nek te voelen. Er moest dus gewonnen worden!

Van het Oranje als EK finalist ontbrak nu alleen Robin de Kruijf, de basiszes die in 2017 aan de wedstrijd begon was Dijkema, Knip, Slöetjes. Beliën en de Kruijf op mid en Balkestein – Grothues en Buijs op de passer loper. Invalbeurten waren er destijds voor Stoltenborg, Plak en Jasper, terwijl Daalderop, Koolhaas, Schoot en Polder de hele wedstrijd in het wisselvak bleven. Afgezien van het ontbreken van de Kruijf en de aanwezigheid nu van Juliët Lohuis was er dus niet zo veel veranderd bij Oranje.

Bij Servië is Boskovic (nr. 18) nog steeds de smaakmaker en verder horen Stevanovic, Veljkovic, Malesevic, Zivkovic, Popovic, Pusic, Rasic, Milenkovic net als bij de finale van vorig jaar nog steeds tot hun nationale ploeg. Mihajlovic was er nu niet bij en dat scheelde. Al met al was er dus niet veel veranderd in de twee selecties.  En bij Oranje staat Morrison nog altijd als bondscoach aan de zijlijn, bij Servië geldt voor Terzic hetzelfde.  Dat we dan benieuwd zijn hoe beide ploegen zich ontwikkeld hebben lijkt logisch.

Deze keer begon Morrison met Dijkema, Knip, Slöetjes, Beliën, Koolhaas. Balkestein – Grothues en Buijs in de basis. Dus Buijs, waarvan gezegd werd dat ze eergisteren wegens een blessure niet ingevallen was,  voor Plak en Knip voor Schroot op de libero positie ten opzichte van het duel tegen Italië. Deze basis deed het in de eerste twee set niet goed en kwam met 0-2 achter, pas toen Femke Stoltenborg (voor Laura Dijkema), Celeste Plak (voor Lonneke Sloetjes) en Juliët Lohuis (voor Nicole Koolhaas) binnen de lijnen kwam sloeg de vlam echt in de pan, gezien de temperatuur was dat ook niet vreemd, en kon Oranje de 0-2 ombuigen naar 3-2 winst.

De eerste set verliep zwaar teleurstellend voor Oranje. Met veel servedruk zette Milena Rasic haar ploeg op 2-8 met daarin drie aces. Oranje kwam nog tot 10-13 terug, maar kreeg even later weer een vijfpunter tegen (10-18), hetgeen het naderend setverlies aankondigde. Oranje kwam er niet aan te pas, hetgeen ook uit de 8 om 20 eigen punten bleek, en verloor dik met 15-25.

In de tweede set kwam Oranje door blokpunten en Servische kadootjes op 8-7 voor, keek echter na de technische time out op die stand na een serie van Blagojevic, waarin 3 aces, tegen een 8-13 achterstand aan. Oranje kwam nog op 14-17 door Nicole Koolhaas, kreeg echter nadien de aansluiting niet voor elkaar. Ook de dubbele wissel met inbrengen van Plak en Stoltenborg had in deze fase geen succes. Boskovic, in de eerste twee sets goed voor 17 punten, sloeg vaak en hard raak. Nederlandse time outs op 17-20 en 19-24 hadden geen effect, de set ging met 19-25 verloren.

Juliet Lohuis begon voor Nicole Koolhaas in de derde set. Zij serveerde Oranje van 3-4 achter naar 6-4 voor. Het punt na 9-9 werd middels de challenge eerst door Servië en daarna door Oranje aangevochten. Servië behield gelijk, scoorde nog twee keer blokkerend en leek koers te zetten op een 0-3 zege, toen de stand na de uitgeslagen aanval van Sloetjes op 10-14 kwam. Pas na de tweede technische time out, 12-16, na de 13-16 door Yvon Beliën en met Celeste Plak in de ploeg voor Laura Dijkema kwam Oranje terug in de set. Eerst werd het nog 14-17, vervolgens was Celeste Plak op de voor de serve erin gekomen Marrit Jasper niet af te stoppen. Ze sloeg en Beliën blokkeerde Oranje naar 19-17. Het laatste punt was overigens een ace van Marrit Jasper.

Oranje hield de twee punten voor vast tot 21-19, moest op 21-21 naar de kant, kwam via de video challenge, bal via blok tegen antenne en niet andersom, op 22-21, maar ging op 23-24, bij het eerste setpoint van Servië voor de tweede keer naar de zijlijn. Femke Stoltenborg werkte met een tweede balscore het matchpoint weg (24-24). Blokkerend werkte Yvon het tweede weg op 24-25 en zette Maret Balkestein – Grothues Oranje bij 27-26 Oranje op setpoint. Milekovic maakte het onschadelijk. De setwinst ging na score van Balkestein – Grothues en een uitgeslagen aanval van Boskovic met 29-27 naar Oranje.

Het waren de invalsters Femke Stoltenborg en Celeste Plak die alle lof verdienden voor hun aandeel in de ommekeer. In de setfinale was het duel een live reclamespot voor volleybal, prachtige rally’s met veel uitstekend verdedigend werk, met Kirsten Knip die heel vaak precies op de goede plek stond. Was dat niet het geval dan kon een snoekduik meestal een punt voorkomen. Het publiek liet horen dat het volop genoot en hielp Oranje met de luidkeelse aanmoedigingen over de drempel. Maar het was nog maar 1-2, Oranje had nog niets.

 

Plak en Stoltenborg begonnen ook in de vierde set in de basis, Lohuis ook. Servië had de betere start, kwam op 1-4, maar Oranje knokte zich werkelijk drie slagen in de rondte om dat verschil ongedaan te maken. Yvon Beliën was blokkerend belangrijk, Celeste Plak serverend, en Anne Buijs joeg met lef de 11-6 bij Servië tegen de vloer. Op de aanmoedigingsgolven van het publiek speelde Oranje zich in de flow, liep uit naar 17-10 en 20-13. Het zo imponerende Servië uit de eerste twee sets was aan banden gelegd, met name Boskovic werd  door Juliët Lohuis enkele keren met succes afgestopt. Nederland won veelvuldig de lange rally’s in deze periode. Het zelfvertrouwen straalde eraf.

Op 20-15 haalde Morrison de ploeg naar de kant, vervolgens werd Celeste Plak afgetroefd, maar in de volgende rally revancheerde ze zich middels een forse scorende dreun op de rechtdoor. Juliët Lohuis ging serveren en maakte het met haar scherpe opslagen de passlijn van Servië heel erg lastig. De 22-16 en 24-16 waren aces van haar, Milena Rasic scoorde vanaf mid de 24-17, waarna Yvon Beliën het laatste punt van de set meepakte. Oranje had de tiebreak binnen, was na 0-2 achter terug gekomen naar 2-2, het was wat men noemt een wedstrijd met twee gezichten. Een puntje was binnen, dat moesten er twee worden via de tiebreak.

In de tiebreak was er een hoofdrol voor Yvon Beliën, die via omloopballen en blokpunten een ware plaag voor de Servische hoge en lage verdediging was. Bij de veldwissel op 8-5 had ze al vier keer gescoord, Servie kwam terug naar 9-7  en was bij 10-10 op gelijke hoogte. Plak, Buijs en Beliën zetten Oranje steeds op een puntje voorsprong tot aan 13-12, Boskovic zorgde voor de gelijkmakende stand tot aan 12-12. De 13-12 van Beliën kreeg ze niet van het scorebord, Yvon zei ‘dankjewel’ tegen een ‘overpass’ en sloeg Oranje op matchpoint bij 14-12.

Het werd 14-14, 15-15 en bij 15-16 kwam Servië op matchpoint, dat door Maret historie werd. Na de 18-16 was er feestvreugde over de vermeende Oranje winst na de uitgeslagen bal van Boskovic. De video challenge registreerde touché en dus 17-17. Dompertje! Maret en Milena scoorden (18-18), Juliet Lohuis blokkeerde Oranje naar het volgende matchpoint, waarna Anne Buijs de winst binnenhaalde met haar harde rake klap. 20-18, wat een finale, wat een come – back van Oranje. Wat een explosie van vreugde. Wat had Oranje het bomvolle Sportcentrum op een geweldige volleybalavond getrakteerd.

Op NOS.nl zei Yvon Beliën, een van de uitblinksters bij Oranje: “Ik ben blij dat we Servië eindelijk een keer gepakt hebben”. En bondscoach Morrison vulde aan  “Aanvankelijk lukte er helemaal niets aan onze kant, vanaf de derde set hebben we ons geweldig hersteld.”

Tijana Boskovic werd met 35 (!) punten topscorer van de partij. Rasic scoorde 19 keer en Stevanovic kwam tot 11 punten. Bij Oranje werd midspeelster Yvon Beliën met 17 punten, waaronder 6 blokpunten, de meest scorende speelster. Maret Balkestein – Grothues maakte er 14 en Celeste Plak 12.  Oranje won het blokkerend met 19/10, kwam echter aanvallend (50/68) en serverend (7/10) veel punten tekort. Bij Servië lag de foutenlast beduidend hoger (23/33).

Nederland verhuist nu voor de vijfde en laatste ronde naar Stuttgart, daar zijn volgende week Turkije, China en Duitsland de tegenstanders.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.