Vizier op volleybal

 

VNL: Slecht begin, goed eind voor Oranje

VoV, 16-05-2018. 16:07 uur. Na de overtuigende 3-0 zege van de Oranje damesploeg gisteren tegen Thailand speelde Nederland vandaag in Jekaterinenburg tegen Argentinië, dat in hun eerste duel in de FIVB Volleybal Nations League,  na een onverwachte 0-1 voorsprong (20-25),  een verwachte 3-1 nederlaag had geleden tegen Rusland. Argentinië is de nummer elf van de wereld, Nederland staat achtste op die ranking list.

De Oranje basis zeven week slechts op één plaats af van gisteren. Op spelverdeling stond Laura Dijkema, libero was deze keer Myrthe Schoot in plaats van Kirsten Knip en diagonaal was Celeste Plak. Op mid begon de bondscoach met Yvon Beliën en Nicole Koolhaas en op de passer loper positie vulde hij de namen van Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues in.

Net als gisteren tegen Rusland had Argentinië een beste start. Ze kwamen via Fortuna vlot op een 5-1 voorsprong en Oranje kreeg vanwege vele fouten, voornamelijk servefouten, niet echt grip op het verschil. De Argentijnse dames hielden de voorsprong vast, waarbij de zusjes Tosi zich met een aantal punten aan het net manifesteerden. Anne Buijs deed wat terug, maar op 24-22 serveerde Marrit Jasper het laatste punt voor Argentinië op het scorebord. Het stond verrassend 1-0 voor de Zuid Amerikaanse dames.

Oranje was ook in het eerste deel van de tweede set in de achtervolging. De gelijkmaker bij 11-11 werd gevolgd door twee punten achterstand bij 15-13 en daarna draaide het initiatief naar Nederlandse kant. Yvon Beliën blokkeerde 15-14 tegen de vloer, Maret Balkestein – Grothues maakte weer gelijk en na twee uitaanvallen van Argentinië had Oranje de 15-17 op de borden staan. De ace van Nicole Koolhaas voegde daar nog een puntje aan toe. Argentinië spartelde nog even tegen (17-18) maar kwam opnieuw op een achterstand van een handvol punten (17-22) en ging toen vlot de time out in. Zonder succes, Laura Dijkema blokkeerde 18-23 erin en na 19-23 kreeg Oranje de laatste twee punten kado van de Zuid Amerikaanse dames.

In de derde doorgang liet Oranje Argentinië alle kanten van de hal zien. Het was een hele snelle set waarin Argentinië niets in te brengen had en totaal door de Nederlandse ploeg overlopen werd. Dat begon met Laura Dijkema aan serve op de 3-7 stand, nadat Anne Buijs de opslag terug had gehaald. Dijkema serveerde Oranje naar 4-13, kreeg daarbij van alle aanvalsters van Oranje ( Buijs, Koolhaas, Plak) stevige medewerking en ook de Argentijnse dames droegen hun steentje bij.

Argentinië volhardde in het weggeven van punten, kreeg bij 5-14 en 6-17 nog een paar puntjes mee voordat Oranje definitief uithaalde voor een vernietigende setstand. Na de 8-20 scoorde Anne Buijs blokkerend 8-21, de via de dubbele wissel ingevallen Nicole Oude Luttikhuis maakte met haar blokpunt 8-22, Oranje kreeg nog een paar punten kado tot 8-24, waarna een ace van Yvon Beliën de tegenstander uit het lijden verloste.

Argentinië herstelde zich in de vierde set aanvankelijk goed, bleef tot 9-9 gelijke tred met Oranje houden, maar raakte toen opnieuw dik in de problemen. Met Yvon Beliën aan serve en een scorende hoofdrol voor de uitblinkende Anne Buijs stond er binnen de kortste keren 9-16 op het scorebord. De driepunter naar 12-16 kon Oranje niet verontrusten, Celeste Plak en Anne Buijs bleven raak slaan, en Argentinië bleef gul. Na de 14-20 en 17-23 maakten ze in stijl een eind aan de set. Met een foutserve voor 17-24 en een foutserve voor 18-25.

Anne Buijs werd met 15 punten topscorer bij Oranje, dat vooral blokkerend en op de lager foutenlast veel voordeel had.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.