VoCASA redt het niet, Sliedrecht wordt derde

VoV, 09-02-2020. 5:10 uur. Er waren na de 1-3 zege van Taurus bij TTP gistermiddag, zie ons verslag, nog twee wedstrijden die ertoe deden op de laatste wedstrijddag in de Eredivisie mannen. VoCASA kon Taurus met een Houdini – act in Groningen nog inhalen en in Doetinchem streden Active Living Orion en Sliedrecht Sport om de derde plaats, dat één puntje meer startbonus voor de Kampioenspoule opleverde.

In de laatste wedstrijd van de reguliere competitie heeft VoCASA zich niet aan de degradatiedriekamp kunnen ontworstelen. Ze konden SAMEN. Lycurgus niet in de problemen brengen en in het Alfa-college Sportcentrum werd met 3-0 via de setstanden 25-23, 25-19 en 25-16 verloren.

Na 12-12 in de eerste set nam de thuisploeg afstand, liep uit naar 16-13 en 21-18 en sloot winnend af. In de tweede doorgang kwam VoCASA van 16-11 terug naar 21-19 maar kreeg vervolgens geen punt meer mee. Lycurgus pakte in de derde doorgang weer door na de 12-12 gelijke stand. Via 19-13 werd de zege binnengehaald.

Collin Mahan (Lycurgus) en Colin Zuijdgeest (VoCASA) werden met 17 en 15 punten de meest scorende spelers. Lycurgus had een 7 om 0 voordeel met aces en een 38 om 28 aanvallende score.

In Doetinchem nam Orion een 2-0 voorsprong via de setstanden 25-18 (na 9-3 en 12-6) en 29-27. Sliedrecht kon een nederlaag in de derde en vierde set voorkomen via 23-25 en 20-25 setwinsten. Die laatste kwam tot stand na de 16-16 gelijke stand, waarop de gasten uitliepen naar 18-22. In de vijfde set was Orion met 15-8 de sterkste (5-5, 9-6, 12-7), maar de derde plaats waren ze toen al kwijt.

Bas van Bemmelen (Orion) en Yorick de Groot (Sliedrecht) werden met 23 punten de topscorers van de wedstrijd. Orion had de betere eigen score met 73 om 68 punten via vooral aces (7 om 5) en blok (15 om 11). Wat verder opviel was de hoge foutenlast (35 om 39), met onder andere daarin 19 om 25 foutserves

Draisma Dynamo behaalde een vlotte 3-0 zege op RECO/ ZVH via 25-17 (na 13-6 en 19-12), 25-11 (na 12-1 en 21-9) en 25-21. ZVH kon in de derde set tot aan 13-13 bijblijven, moest echter toen de koploper laten gaan (19-14)

Advisie/ SSS wist bij begin van de wedstrijd dat de druk van de ketel was voor wat betreft de Kampioenspoule en dat het erom ging VoCASA nog achter zich te laten in de Degradatiepoule door zelf met 3-0 te winnen en dan te hopen dat de ploeg uit Nijmegen in Groningen een 3-0 nederlaag leed, waardoor SSS het betere set quotiënt zouden hebben.

In die opzet slaagde SSS wat hun eigen deel betrof met gemak. Via 25-13, 25-17 en 25-14 had Zaanstad geen schijn van kans. De tussenstanden bij de meetpunten spraken boekdelen. Eerste set 14-7 en 21-11, tweede set 16-9 en 21-14 en derde set 16-9 en 21-12. Dan was je als Zaanstad een paar maatjes te klein. En omdat ook Lycurgus deed wat verwacht werd ging SSS in de stand VoCASA nog voorbij.

Mees Blom van Zaanstad werd de topscorer van de partij met 13 punten. Bram Berger van SSS bleef er twee bij hem achter. Met een eigen score van 53 om 31 door onder andere 11 om 3 blokpunten kwam de ruime zege tot stand. Ook de 13 om 22 foutenlast droeg daar fors aan bij.

De eindstand voor de Kampioenspoule, met tussen haakjes de startbonus:
Dynamo 51 (5) , Lycurgus 47 (4), Sliedrecht 39, sets 44/ 22 (3), orion 39, sets 45/ 25 (2), ZVH 23 (1) en Taurus 18 (0).

De eindstand voor de play – outs, de Degradatiepoule, met tussen haakjes de startbonus:  SSS 15, sets 24/ 45 (2), VoCASA 15, sets 23/ 45 (1) en derde is Zaanstad 7 (0).

Zoals bekend veronderstelt doet TTP vanaf nu niet meer mee.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart uit Dynamo vs. ZVH.