Volley Tilburg D1 breekt de ban

VoV, 06-11-2022. 13:38 uur.  Winst voor Volley Tilburg D1. Drie hele dikke, vette punten en stijgen van de elfde naar de achtste plek. In het Tilburgse T-Kwadraat werd Armixtos uit Amsterdam eenvoudig met 3-0 aan de kant gezet.

Het moest gebeuren, beseften de Brabantsen vooraf. Na vijf nederlagen waar wel puntjes werden gesprokkeld en goed werd gespeeld was het duel tegen de speelsters uit de Amsterdamse Pijp de eerste van een reeks wedstrijden tegen ploegen die, net als Tilburg, in het spreekwoordelijke rechter rijtje staan. Tot nu toe speelde de equipe van coach Dennis Gelissen vooral tegen teams uit de bovenste helft van de ranglijst.

Een week eerder ging Tilburg nog onderuit in het bekertoernooi. Er werd ongeconcentreerd, ongemotiveerd en ronduit slecht gespeeld. En met het schaamrood op de kaken keken de speelsters elkaar de trainingen die volgden eens goed aan. Met gewenst resultaat.

Onder aanvoering van de fanatiek coachende Gelissen, hij had na de wedstrijd haast geen stem meer over, maakte Paula Schellekens het eerste punt. Het was de opmaat naar een goede eerste set. Spelverdeelster Aukje van Loon kon aan het net de aanval naar hartenlust spreiden.

Even leek er paniek in de ploeg te sluipen toen een voorsprong van 10 punten (16-6) slonk als sneeuw voor de zon. Bij een 18-14 voorsprong vluchtte Gelissen in een time-out. Het hielp. Schellekens maakte in die eerste set niet alleen het eerste punt, maar ook het laatste: 25-16.

De tweede set ging moeizamer. Niet omdat Armixtos nu ineens beter ging spelen, de ploeg ontbeert nu eenmaal de nodige aanvalskracht, maar het spel van de thuisploeg werd slordiger. Er was zelfs enige tijd een achterstand. Bij 12-11 nam Tilburg het heft weer in handen en stond het de voorsprong niet meer af. Loni Wissink ramde de 25-21 setwinst en de 2-0 voorsprong binnen.

In de derde set was er, op een paar dipjes na (11-13 voorsprong voor Armixtos), geen vuiltje aan de lucht. Mila van Hoof deed ondanks haar blessure wat ze moest doen op de momenten dat ze voor de service het veld in werd gestuurd: scoren. En Serena van der Made hielp met haar invalbeurten Tilburg door de lastige momenten heen. Ze maakte op miraculeuze wijze het allerlaatste punt: 25-19.

“Ach, hebben jullie ook een keer gewonnen”, was de ietwat zure constatering van Armixtos-coach Sandor Rieuwers. Maar er was natuurlijk niets aan gelogen.

“Heerlijke overwinning”, zei de opgeluchte Tilburg-coach Gelissen achteraf. Om er aan toe te voegen: “Maar het moet nòg beter.”

Met de zoete smaak van de overwinning in de mond reist Volley Tilburg komende zaterdag naar stroopwafelstad Gouda, om het daar op te nemen tegen rode lantaarndrager VollinGo. De weken erna volgen US (nummer 6 van de ranglijst), Spaarnestad (9e) en VCN (7e).

Wederom belangrijke potjes. De verschillen in de onderste helft van de ranglijst van de Topdivisie B zijn immers minimaal. Het gat tussen de nummer 7 en de nummer 11 is slechts 2 schamele puntjes. Een enkele misstap kan gelijk een duikeling in de stand betekenen.