Volley Tilburg D1 leert harde les van de Topdivisie

VoV, 04-10-2020. 10:57 uur.  Drie keer op rij verliezen, Volley Tilburg Dames 1 is het na jaren in de top van de Eerste Divisie te hebben gespeeld niet gewend. Maar het team van de coaches Dirk Sparidans en Dennis Gelissen leert de harde lessen van de Topdivisie: het moet harder en sneller, slimmer en met minder eigen fouten. Tegen het Amsterdamse US werd het in de door de coronamaatregelen lege sporthal T-Kwadraat, waar het oorverdovend stil was, een 0-3 nederlaag: 21-25, 24-26, 17-25.

Voorgaande seizoenen konden fouten en onvolkomenheden nog wel gecorrigeerd worden. Maar de Amsterdamse studenten speelden zaterdagavond, degelijk, foutloos en vooral genadeloos.

“Het zijn de details waar we op verliezen”, concludeerden Sparidans en Gelissen na afloop. Dat was vooral in de verdediging te zien. Steeds net te laat, waardoor de aanvallen van US te makkelijk op de grond vielen, waar de bezoekers juist ogenschijnlijk makkelijk de vloer schoon konden houden.

Maar ook in de eigen aanval is het niet altijd zo makkelijk meer. Ook daar moet sneller gespeeld worden om de blokkering van de tegenstander uit elkaar te trekken. Nu komt de aanval op midden, in de Eerste Divisie nog een gevreesd wapen, niet uit de verf en is Volley Tilburg Dames 1 afhankelijk van de buitenkanten.

In alle drie de sets werd een vroege achterstand opgelopen. Een achterstand die steeds niet meer kon worden ingelopen. Al waren de Brabandsen er in de tweede set wel heel dichtbij.

Set 1 kwam de thuisploeg op een 3-9 achterstand en bij 5-12 vluchtte Sparidans in zijn eerste time out. Pas bij 10-20 begon de Tilburgse machine te draaien en werd het met 21-24 nog spannend. Maar een knullige Tilburgse bal in het net maakte een eind aan de te laat ingezette inhaalrace.

Na de kantwissel was het in set nummer 2 tot het einde spannend. Op 23-23 kon het nog alle kanten op. US kreeg op 23-24 het eerste setpunt, Tilburg maakte 24-24, maar zag hoe het dubbeltje toch de verkeerde kant opviel.

De goede lijn doortrekken in de derde set. Dat was tenminste de bedoeling. Maar dat lukte niet. Bij 0-4 haalde de coaches de speelsters voor een peptalk naar de kant. Volley Tilburg Dames 1 bleef echter achter die feiten aanlopen en capituleerde op 17-25.

Komende week zullen door Tilburg de lessen uit de afgelopen drie nederlagen worden omgezet in noeste trainingsarbeid. Er is werk aan de winkel om niet op vier nederlagen op rij te komen. Want makkelijk, zoals in de Eerste Divisie, zal het dit seizoen in de Topdivisie geen enkele wedstrijd meer zijn.

Volgende week zaterdag (19.00 uur) gaat de ploeg op bezoek bij VollinGo. Het team uit Gouda is vanwege het coronavirus dit seizoen nog niet in een competitiewedstrijd in actie gekomen en staat dus op 0 punten uit 0 wedstrijden.

gh @ VoV, verslag door Herman Wissink, Volley Tilburg. Foto: Tess Bekkering brengt de aanval in stelling.