Volley Tilburg D1 tankt zelfvertrouwen met nagelbijter

VoV, 07-03-2022. 15:38 uur.  Winnen in Budel, met 3-1 tegen Ledûb. Ja, dat voelt lekker. Zelfvertrouwen tanken heet dat. Natuurlijk, Ledûb was vanwege een aantal post-carnaval-coronabesmettingen behoorlijk verzwakt en wist een dag eerder nog niet eens of het duel wel door kon gaan. Maar bij Tilburg was de ploeg vanwege diezelfde reden ook niet compleet. En ja, het was, vanwege het besluit van de Nevobo dat de rest van het seizoen om des keizers baard gaat, vooral gewoon lekker om weer een wedstrijd te kunnen spelen.

Maar dan nog: in de afgelopen vijf jaar wist Tilburg nooit in Budel te winnen. Het was zateragmiddag in Sporthal Zuiderpoort tot het laatste punt een nagelbijter van de eerste orde: 16-25, 25-19, 23-25, 25-27. Een wedstrijd waarbij twee ploegen die, ondanks dat het nergens meer om gaat, tot het gaatje wilden gaan, knokten voor ieder punt. Een wedstrijd waar plaats was voor emotie. Nergens om gaan? Er moest zelfs een gele kaart voor de Budelse coachingstaf aan te pas komen.

En het was de wedstrijd van de return van spelverdeelster Aukje van Loon. Na een langslepende blessure kon ze met de dubbele wissels weer een paar puntjes meepakken om zo de goed spreidende en hardwerkende Maureen Pennings even rust te gunnen. Daarbij liet ze zien het volleybal nog zeker niet verleerd te zijn.

De eerste set pakte Volley Tilburg (startend met Pennings, Anneloes Blaeser, Paula Schellekens, Zoë Korstanje, Peggy Blom, Finke van der Markt en libero Kira Westland) bij 5-6 de voorsprong en gaf die niet meer af. Set twee was aan Tilburgse zijde een foutenfestival. Daarna werd het spannend. Tilburg kwam in de derde set op een riante (11-19) voorsprong. Maar zag die als sneeuw voor de lentezon kleiner worden. Via 15-19 werd het 23-24 en vluchtte coach Edward van Erp in een time out. Dat was voldoende om het derde setpunt binnen te harken.

Set vier was een puntje-puntje-set. Bij 22-24 was er het eerste matchpunt voor de gasten. Maar het werd 24-24 en 25-25. Steeds pakte Tilburg de voorsprong. En hoewel de coaches van Ledûb nog zo waarschuwden voor de harde aanval van diagonaal Loni Wissink, ramde uitgerekend zij het laatste punt binnen. ,,Het was een echte teamprestatie”, zei Zoë Korstanje na afloop. En daar had de passer-loper die zelf een meer dan voortreffelijke wedstrijd speelde meer dan gelijk in.

Volgende week staat in het Tilburgse T-Kwadraat (18.00 uur) de Brabantse derby tegen de gedoodverfde titelkandidaat Activia (die zich aan het einde van het seizoen vanwege de Nevobo-regels geen kampioen mag noemen), op het programma. De vraag zal dan zijn of het getankte zelfvertrouwen voldoende is om het de koploper in de Topdivisie lastig te maken.

gh @ VoV, verslag en foto Volley Tilburg Dames 1.