Vizier op volleybal

 

Volleybal allerlei, transfers, blijvers en meer

VoV, 16-05-2020. 4:35 uur. De eredivisies van 2020-2021 bestaan uit de ploegen die zich afgelopen seizoen hebben gehandhaafd en de promovendi VCN uit Capelle, bij zowel de dames als de heren. Al deze teams hebben voor het seizoen 2020-2021 opnieuw een Eredivisielicentie toegewezen gekregen. VCN schreef historie door in hetzelfde jaar zowel bij de dames als de heren te promoveren

Wellicht ten overvloede, de licenties zijn verstrekt aan:

*In de Eredivisie Dames: Apollo 8, Eurosped, FAST, VCN, Peelpush, Regio Zwolle Volleybal, Sliedrecht Sport, Talent Team Papendal, Set-Up ’65 en VC Sneek.
*In de Eredivisie Heren: Orion, SSS, Dynamo, ZVH, Lycurgus, Sliedrecht Sport, Taurus, Talent Team Papendal, VCN en VoCASA

Kwalificatie Beachvolleybal OS Tokyo: Het FIVB heeft het logische besluit genomen om de deadlines voor het kwalificeren voor de OS 2021 in Tokyo bij het beachvolleybal een jaar op te schuiven.

*De deadline voor kwalificatie via de ranglijst, die nog stond op 14 juni 2020, is nu gelegd op 13 juni 2021. Dan wordt de olympische ranking gepubliceerd aan de hand waarvan 15 teams per gender zich plaatsen voor de Spelen van Tokyo.
*De Continental Cups, waar per continent nog één ticket per gender voor een nationale bond te verdienen is, moeten voor 27 juni 2021 zijn afgewerkt.
*Verder zijn er geen wijzigingen doorgevoerd.

De olympische ranking wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten die worden geboekt op de World Tour van 1 september 2018 tot en met 13 juni 2021. Meetellen doen ook de resultaten van het WK 2019, de World Tour Finales 2019 en de finale van de Continental Tour. De beste vijftien teams die zich nog niet op andere wijze hebben gekwalificeerd plaatsen zich

Op die ranking staan Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen 7de , Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde staan 27ste en Jasper Bouter en Ruben Penninga staan op de 55ste plaats. Bij de dames staan Sanne Keizer en Madelein Meppelink 8ste , Joy Stubbe en Marleen van Iersel 16de , maar boven hen staan enkele duo’s die zich al gekwalificeerd hebben.

Europees Dream Team (m) van het laatste decennium: De trainers/ coaches Vital Heynen, Andrea Zorzi en Philippe Blain kozen het Europees Dreamteam van het decennium 2010 – 2019. We laten het hier en nu bij de namen en de posities van de zeven spelers, die in de line up gekozen werden. Spelers uit Frankrijk, Rusland, Polen en Italië vormen de ploeg.

Spelverdeler: Benjamin Toniutti (Frankrijk)
Midspelers: Dmitry Muserskiy (Rusland) en Piotr Nowakowski (Polen)
Libero: Jenia Grebennikov (Frankrijk)
Diagonaal: Maxim Mikhaylov (Rusland)
Passer lopers: Wilfredo Leon (Polen) en Osmany Juantorena (Italië)

Voorbereidingstoernooien in het Coronatijdperk:
Hoe gaat dat nu straks, wanneer de ploegen zich gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen. Hoe zit het dan met de toernooien? Met het aantal deelnemende teams? Spelen met mondkapjes? Wat als er vanaf 1 september nog niet gespeeld kan worden c.q. als er alleen zonder publiek en met voorwaarden gespeeld kan worden. Waar moeten de clubs die nu al toernooien organiseren en aanmeldingen hebben ontvangen straks rekening mee houden? Hoe hebben zij het georganiseerd?

Uitgaande van de data 12 september (voor eerste ronde bekertoernooi) en 19 september (voor eerste wedstrijden in het seizoen 20-21) zullen alle ploegen toch wel zo’n zes tot acht weken daarvoor de trainingen oppakken en oefenwedstrijden, drie- of vierkampen willen spelen en nu al plannen.

Bij menige club zijn er zelfs toernooien die veel meer teams zullen trekken. We noemen bijvoorbeeld het KroonVisser toernooi in Sliedrecht eind augustus, de jeugdtoernooien van Dynamo Tubbergen begin september en DeVoKo Denekamp heeft op 29 augustus en 5 september respectievelijk 9 en 12 teams te gast voor hun toernooien in de Dorper Esch.

Maar de datum 1 september, de datum dat er officieel weer zou mogen worden begonnen is nog steeds geen vaststaand feit. De onzekerheid blijft vanwege een mogelijke verschuiving door maatregelen van de overheid c.q. voorwaarden die aan de start van het seizoen gesteld kunnen worden en in het verlengde daarvan ook door de Nevobo.

Is het bijvoorbeeld een optie om 12 september als ijkmoment te kiezen. Als dag NUL, als het gaat om de aftrap van het zaalvolleybal in Nederland. En alle toernooien dan een MIN (#NN) aantal weken/dagen mee te geven. Met de bedoeling als het ijkmoment opschuift, ook de toernooien opschuiven. Al zal dat i.v.m. zaalhuren/ zaalreserveringen wel geen makkelijke optie zijn.

Stel dat de bekercompetitie van 12 september drie weken opschuift, dat de deelnemers aan diverse toernooien dan ook weten dat die toernooien ook drie weken opschuiven. Als dit met zijn allen wordt afgesproken hebben we een fatsoenlijke voorbereiding en kan iedereen fysiek en mentaal goed voorbereid aan het nieuwe seizoen starten. Of hebt u misschien al andere oplossingen bedacht? Zo ja, laat het ons weten, zodat na publicatie iedereen er profijt van kan hebben.

Transfers, blijvers: Lotte Groninger, afgelopen seizoen spelverdeelster bij Regio Zwolle Volleybal, tekende een eenjarig contract met VBC Val-de-Travers Zwitserland! Jente de Vries keert na twee seizoenen terug bij Volley Gent. Hij was de laatste twee seizoen in dienst bij Menen.

Laura Overwater blijft volgend seizoen ook in België spelen, bij Ladies Volley Limburg en Annick Meijers speelt volgend seizoen weer in Italië, zij heeft haar contract bij Chieri ’76 met een jaar verlengd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort / CEV.