Voltena verrast Sneek, geen stunt van Peelpush

VoV, 13-11-2022. 5:31 uur. Bij de dames in de Eredivisie was er een verrassende zege van Voltena tegen VC Sneek, kon Peelpush niet voor een verrassing zorgen tegen Apollo 8 en waren SV Dynamo en VV Utrecht in hun thuisduel de baas over Sudosa-Desto en VC  Zwolle.

Voltena pakte vanaf het begin in de eerste set stevig door en via 4-1 en 9-4 bouwden ze een mooie voorsprong op. Sneek kon na 19-11 wat terugdoen (19-15) maar werd ook meteen weer afgetroefd met de serie naar 22-16. De winst was met 25-21 voor de thuisploeg.

In de tweede set opnieuw een fel Voltena dat een 6-0 en 10-4 voorsprong nam en in het verdere verloop van de set de regie bleef behouden. Via 22-14 werd het met 25-18 dus 2-0 in sets. Ook in de derde set kwam Voltena vlot voor (6-2, 9-5), maar nu kon Sneek zich wel onder de druk wegworstellen en na een lange inhaalrace waren ze bij 18-18 op gelijke hoogte. Na 20-20 scoorde Sneek een serie van vier en won met 22-25 en behield de kans op een vijfde set in eigen hand.

Zover liet Voltena het niet komen, de serie van 5-4 naar 11-4 was een slecht voorteken voor de Friezinnen, die nog tot 19-15 terugkwamen, maar met 25-21 en dus met een 3-1 nederlaag aan de lange thuisreis konden beginnen.

Peelpush, dat met vijfsetters in de voorafgaande weken tegen Sliedrecht Sport en VC Sneek voor stunts had gezorgd, kon dat tegen Apollo 8 niet nogmaals herhalen. In Meijel was de ploeg uit Borne met 0-3 te sterk. Via de setstanden 21-25, 20-25 en 23-25. Bij Peelpush waren Wies Smits met 20 punten en Celine Keijsers met 11 punten de topschutters, bij Apollo 8 waren dat Jorieke Bodde (18 punten) en Lotte van der Horst (8 punten)

Apollo bouwde in de eerste set een vlotte 2-8 voorsprong, zag dit naar 9-11 slinken maar maakte met de serie naar 10-17 het beslissende verschil voor de setwinst. In set twee liep Peelpush uit naar 14-8, maar nam Apollo met de serie van 15-13 naar 15-18 de leiding weer over om die daarna niet meer af te staan. En in de derde set hadden de gasten bij 19-20 een 15-11 achterstand naar hun voordeel omgebogen. Peelpush bleef tot 23-24 aanklampen voordat de beslissing in hun nadeel viel.

VV Utrecht bezorgde met hun vierde zege op rij tegenstander VC Zwolle de vierde nederlaag op rij. In de Domstad werd het 3-1 voor de thuisploeg via de setstanden 25-17, 26-24, 21-25 en 25-23.  De eerste en de derde set waren met ruim verschil voor de thuisploeg en de gasten in de tweede en de vierde was het verschil minimaal.

In set twee kwam VVU met 11-7, 17-12 en 20-14 voor. Die zes punten achterstand werkte VC Zwolle in etappes weg (20-17, 23-22) waarna er bij 24-24 een gelijke stand op het scorebord kwam. De laatste twee punten waren daarna voor VVU. In de aanloop naar een spannende finale had VC Zwolle in de vierde set bij 4-9 en 11-16 uitzicht op de tiebreak.  Bij 18-18 was VVU ernaast, en ook de 20-22 achterstand konden ze daarna ongedaan maken. Met een serie van vier kwamen ze op matchpoint, dat via de side out werd benut.

SV Dynamo won thuis met 3-0 van Sudosa-Desto. Alle drie sets werden met twee punten verschil beslist. Met 28-26, 27-25 en 25-23. Bij Dynamo waren Benthe Wismans en Caya van Cooten met elk 14 punten scorend de succesvolste speelsters, bij Sudosa kwam Manon Torenbeek tot 15 treffers en Paula Boonstra tot 11.

SV Dynamo veranderede in de eerste set een 19-22 achterstand in een 23-22 voorsprong, slaagde na drie gemiste setpoints bij 27-26 wel de set af te maken. In set twee kwam Sudosa-Desto uit een 19-16 achterstand via 21-20 bij 22-23 op voorsprong maar slaagde niet de setpoints op 23-24 en 24-25 te verzilveren. Dat deed Dynamo wel op 26-25.

In set drie maakte Sudosa-Desto een aantal keren een forse achterstand (16-12 werd 17-17 en 23-20 werd 23-23), maar opnieuw was de thuisploeg in de finale effectiever. Nu had Dynamo maar één matchpoint nodig om de winst te pakken.

Vanmiddag om 15:30 uur speelt FAST thuis tegen Sliedrecht Sport.