Vizier op volleybal

 

Voor wie gaat Road to Tokyo via Catania?

VoV, 31-07-2019. 6:00 uur.  Eindelijk is het aanstaand weekend zover, het toernooi waar het deze zomer voor de Oranje dames allemaal om draait staat voor de deur. Het OKT in Catania, Italië. Alles stond in het teken van de voorbereiding erop. De Volleybal Nations League (zelfs bij de poulewedstrijden in Apeldoorn), de samenstelling van de selectie, het trainingsprogramma, de begeleiding op medisch, tactisch en technisch vlak, gewoon alles. Van A tot Z. Het hele hebben en houden is gezet op het winnen van dit OKT toernooi en het zo bereiken van de Olympische Spelen in Tokyo. De laatste puntjes op de i werden gezet in de oefenwedstrijden tegen Japan, waarvan twee keer met 3-2 werd gewonnen. In beide wedstridjen kwam de A-selectie en B-selectie aan bod.

Oranje speelt tegen België, Kenia en Italië, zeker twee en misschien wel drie teams dromen ervan om in Catania het ticket voor Tokyo te bemachtigen. Als Kenia zich wil plaatsen zal dat net als in 2000 en 2004 via de Afrikaanse Kwalificaties moeten gebeuren, in Catania zal er geen ticket voor hen te behalen zijn, denken wij. Al moeten we wel toegeven dat we niet up to date op de hoogte zijn van het Keniaanse damesvolleybal per heden.

België? Droomt België ook van Tokyo?  Waarom eigenlijk niet! Zij wonnen de laatste keer in de VNL met 3-2 van zowel Oranje (11-06) als van Italië (20-06). Okay, die landen stonden misschien niet met hun sterkste selecties binnen de lijnen of met een selectie die net van vakantie terug was, feit blijft wel dat de Yellow Tigers weten dat er te winnen is van deze twee concurrenten.

De generale repetitie van België bij de Govener’s Cup 2019 in Rusland was dan wel niet succesvol gezien de nederlagen tegen Rusland, Polen en Duitsland, maar we weten allemaal wat er gezegd wordt van een slechte generale en de première. België opent het toernooi tegen Nederland. Dat is hun première!

En Italië? Uiteraard wil Italië ook naar Tokyo. Zij spelen thuis, hebben het thuisvoordeel, weten zich gesteund door een fanatiek meelevend publiek, dat als zevende vrouw van waarde zal zijn, en kunnen het zich bij wijze van spreken voor volk en vaderland niet eens permitteren om zich niet te plaatsen. Vanwege al die sterren in hun selectie.

Ze hebben de Final Six van de VNL gehaald waarin overigens wel twee keer in de poule werd verloren. Van USA en China. Op 26 juli oefenden ze nog tegen Turkije en wonnen met 3-2. Tegenstanders kunnen een snikhete heksenketel verwachten, de voorspellingen voor dit weekend zijn zo’n  33 graden in Catania. En dan zal het in de hal nog wel een paar graden hoger zijn.

Hoe kijken enkele Italiaanse speelster naar dit OKT:

Teamcaptain Anna Danesi: “We zijn er klaar voor. Drie geweldige duels wachten op ons. We zagen België in de VNL en het is een uitstekend team. Maar in theorie is de wedstrijd tegen Nederland het belangrijkste. We kunnen de druk voelen, iedereen kijkt naar ons. We willen de kwalificatie nu realiseren. In januari zal het een stuk moeilijker worden, beter om het maar meteen te doen! Ons publiek zal een enorme impact op het geheel hebben, we zullen al hun steun nodig hebben om dit doel te bereiken “.

Lucia Bosetti: “Deze duels zijn allemaal van fundamenteel belang! Ons geluk is om tegen Kenia te beginnen, ons pech dat we ze niet goed kennen. België en Nederland zullen al hun troeven uitspelen  om ons in de problemen te brengen.  We verwachten hele belangrijke dagen. Het zal niet makkelijk worden, dit is een moeilijk toernooi en alleen de eerste plaats telt. We hebben al een aantal keren in Catania geoefend, het Siciliaanse publiek is speciaal, we rekenen op hun bijdrage.”

Elena Pietrini: “Het worden zware wedstrijden! We moeten de maximale concentratie drie wedstrijden zien vast te houden. Het hele team wil zich kwalificeren, wij willen dat ticket pakken. Het wordt niet makkelijk, maar wanneer was het dat wel”

De Italiaanse selectie bestaat uit de spelverdeelsters Alessia Orro en Ofelia Malinov. Midspeelsters zijn Cristina Chirichella, Anna Danesi, Sarah Fahr en Raphaela Folie. De libero’s Monica De Gennaro en Beatrice Parrocchiale. Op passer loper staan Lucia Bosetti, Elena Pietrini, Indre Sorokaite, Miriam Sylla en Sylvia Nwakalor en de diagonaal is Paola Egonu.

De overige OKT poules zijn:  :

  • Poule A: Servië, Puerto Rico, Thailand, Polen.  Of wereldkampioen Servië of VNL Final Six deelnemer Polen, en misschien ook wel beide, zal naar het Europese kwalificatie toernooi gaan.
  • Poule B: China, Turkije,   Duitsland,  Tsjechië. Lukt het Turkije om Olympisch kampioen China de weg te versperren? Dan geen Europees kwalificatie toernooi voor hen, anders wel. We gaan er maar vanuit dat Duitsland in de poule niet twee keer zal stunten.
  • Poule C: USA, Argentinië, Bulgarije, Kazakstan. Dat zal Bulgarije wel niet halen tegen U.S.A.
  • Poule D: Brazilië, Dominicaanse Republiek, Kameroen, Azerbeidzjan. Dit ticket moet voor Brazilië zijn.
  • Poule E: Rusland, Korea, Canada, Mexico.  Rusland viel tegen bij het VNL. Maar inmiddels zijn ze weer op oorlogssterkte en zijn de routiniers weer terug bij de selectie.

Mochten de Nederlandse volleybalvrouwen onverhoopt van 2 tot en met 4 augustus niet als eerste eindigen dan volgt er dus nog een laatste kans via het continentale Europese kwalificatie toernooi in januari 2020, dat net als in Europa ook in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Noord- en Midden Amerika wordt gehouden. Ook dan verdient alleen de winnaar één van de twaalf Olympische tickets.

Voor het Europese kwalificatie toernooi geldt dat de top 7 van de Europese ranglijst (uitgezonderd de landen die al zijn geplaatst via het OKT) mag deelnemen, plus de organisator. De Nederlandse vrouwen staan op de laatst gepubliceerde CEV ranglijst (die van 22-10-2018) op de tweede plaats.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB / Jan van den Noort.