Vizier op volleybal

 

Vooraankondiging NVVO VT 2/3 clinic op 9-1-22

VoV, 21-10-2021. 8:15 uur. Na ruim twee jaar is het eindelijk weer zover! De NVVO kan, mag en gaat weer een fysieke clinic verzorgen. Door de problematiek rondom corona konden de vorige VT 4/5 en VT 2/3 bijeenkomsten geen doorgang vinden. Toch hadden we middels twee prachtige online-bijeenkomsten, die werden geleid door Redbad Strikwerda en Remko Kenter nog de mogelijkheid om ons nog enigszins met kennisverwerving bezig te houden. Maar eerlijk is eerlijk: een fysieke bijeenkomst is met alle liefde ter wereld niet met een online-bijeenkomst te vergelijken. Daarom doen we dat dan ook maar niet.

Op 9 januari is het dan eindelijk weer zover! Elkaar weer fysiek ontmoeten, lekker bijkletsen, ervaringen uitwisselen! Wat ons betreft mag het reüniegehalte ook hoog zijn, want laten we eerlijk zijn: er is voldoende gebeurd de afgelopen maanden. Daarnaast mogen we met trots vermelden dat we het komende jaar ons 40-jarige jubileum vieren! Rond het komende wereldkampioenschap van de vrouwen zal de VT 4/5 clinic in het teken van het jubileum staan. Maar dat is voor later. Eerst zullen we te maken krijgen met een prachtige VT 2/3 clinic.

De NVVO is enorm blij dat het voor deze clinic twee toppers heeft kunnen strikken. Beiden hebben ze hun steentje in de afgelopen jaren ruimschoots aan het opleiden van jong talent bijdragen. Teun Buijs en Petra Petzinger. Teun, bekend als trainer van binnen en buitenlandse topclubs en opleider van enorm veel talent in Nederland . Teun was assistent-bondscoach bij de Nederlandse dames en bondscoach voor diverse Nederlandse jeugdselecties. Momenteel traint Teun met veel Passie en inhoud selecties bij de Prima Donna Kaas Volleybal School.

Naast Teun heeft de NVVO Petra weten te enthousiasmeren. Petra is al jaren leerkracht bewegingsonderwijs en één van de drijvende krachten achter het schoolvolleybal op het Bonhoeffer College in Enschede. Een school die – laten we het volgens Amerikaanse model noemen – een eigen 4-jarige volleybalopleiding huisvest. Alles gaat in onderlinge samenwerking met Twente ’05. Petra traint daar het 1e herenteam. Spelers die op het Bonhoeffer College zijn opgeleid, spelen inmiddels bij Twente ’05 en op Papendal. Doelstellingen welke het Bonhoeffer heeft zijn Nederlands kampioen worden en de tweejaarlijkse deelname aan het WK voor scholieren. Zelf kennen we Petra natuurlijk als zeer verdienstelijk spelverdeelster van o.a. het vroegere Avéro Olympus Sneek.

Beide trainers zullen tijdens de dag in samenspraak met deelnemers iets vertellen over visie. Hun visie, de visie van de aanwezige trainers en hun verenigingen. Interessante (bijkomende) vraag of stelling daarbij is: “Zijn de volleybalscholen en scholen met volleybal (als keuzevak) de redding van het Nederlandse volleybal?” Teun zal proberen te verhelderen dat je zonder visie geen succes kunt hebben. Het is geïntegreerd in je manier van trainen, spelen, leren. Pas wanneer dit alles “gevoeld” wordt, kunnen technieken of systemen verankerd worden.

Voor Petra geldt eigenlijk hetzelfde. Volleybal is passie, respect, aandachtig (of stil) leren. Bonhoeffer College heeft in hun visie op leren een “afwijkende visie”. Daar waar de meeste jongeren een “brede, algemene scholing” krijgen, kijken ze bij Petra eigenlijk meteen naar specialisatie. Een ietwat meer korte termijnplanning. Hiermee wijken ze qua visie op leren af van de in ons land meest gangbare visies op opleiden. Een interessant gegeven! Je kunt echter niet zeggen dat ze niet succesvol zijn.

Beide trainers zullen naast het meer theoretische verhaal natuurlijk de zaal in duiken. Uiteindelijk is dat waar hun passie ligt. Opleiden en beter maken. Teun zal dat in samenwerking met zijn meidengroep van de Prima Donna Kaas Volleybalschool doen terwijl Petra de jongens van het Bonhoeffer College op zal laten draven. De bedoeling is dat ze een aantal technieken doorlopen en deze in trainingsvormen laten zien die aansluiten bij hun manier van denken. Beiden zullen natuurlijk al hun kennis en ervaring die ze als speler, maar ook als trainer hebben opgedaan meebrengen en met ons willen delen.

Kennis Delen is bij de VT 2/3 clinics van oudsher een groot goed! Teun en Petra geven dan ook expliciet aan dat iedereen mee kan en mag doen. Daarnaast gaan ze ervan uit dat de clinic niet gekenmerkt wordt door een éénzijdig aanbieden van kennis, maar juist in de vorm van een dialoog. Ons trainersgilde kennende, zal dit geen probleem vormen. Dit keer zal de clinic plaatsvinden in Vianen. “Helsdingen Sport en Cultuur”. Informatie over inschrijving en tijden zullen spoedig volgen.

gh @ VoV, bericht van NVVO. Foto Jan van den Noort.