Vos en Overwater met Asterix Belgisch kampioen

VoV, 02-05-2024. 6:33 uur. Gisteravond om 18:00 uur werd er bij Asterix Avo vs. Tchalou Volley aangefloten voor de derde en beslissende partij om de Belgische titel. Beide ploegen waren in de eerste twee wedstrijden een keer als duidelijke winnaars van het veld gestapt. Beide keren kreeg de verliezer geen setje mee.

Voor thuisploeg Asterix was de 16de titel de inzet van de partij, Tchalou was nog niet eerder kampioen in België geworden. Naast 15 titels en 8 vice-kampioenschappen had Asterix ook 18 bekerzeges sen 12 supercups op de palmares staan. Bij Tchalou was die erelijst verder leeg.

Voor Tchalou kon deze beslissende wedstrijd in de ‘best of three’ finalereeks wel eens de belangrijkste wedstrijd uit de clubhistorie zijn, zij hebben niets te verliezen en alles te winnen, terwijl dat voor het gelouterde Asterix Avo juist andersom is. Daar wordt gewoon de titel verwacht na de overduidelijke zege thuis afgelopen weekend. Bij Asterix Avo spelen de Oranje longlist speelsters Laura Overwater en Iris Vos in de basis, Tchalou heeft geen Nederlandse inbreng.

Onder aanvoering van Iris Vos, de absolute uitblinkster van de wedstrijd, heeft Asterix Avo de 16de titel binnengehaald. De topfavoriet kwam nog wel op een 0-1 achterstand in sets, maar kon daarna de hoofdprijs van het seizoen opeisen en de beker in de prijzenkast opbergen. Het was zeker spannend in dit derde duel in Beveren, niet vergelijkbaar met de vorige twee ontmoetingen in de finalereeks waarin steeds één team de wedstrijd bepaalde.

In de eerste set veranderde Tchalou een 2-1 achterstand in een 2-7 en 5-12 voorsprong, na 5-12 maakte Asterix Avo met een 8 om 1 score de stand  bij 13-13 gelijk, echter liep Tchalou brutaal en met gedurfd spel opnieuw uit naar 14-17. Die marge had Asterix bij 19-19 weggewerkt, waarop de teams aan elkaar gewaagd bleven tot 22-21. De gasten scoorden de side out en twee breakpoints (22-24) en pakten de set vervolgens met 23-25.

In set twee liep Asterix na 4-4 uit naar 10-5, maar was die mooie voorsprong bij 10-10 ook weer kwijt.  Pas bij 17-15 miste Tchalou de side out en kwam Asterix op drie punten voorsprong, die ze mede door de hoge foutenlast bij de gasten konden uitbouwen naar 23-18.  Met 25-21 was de strijd weer in evenwicht bij de 1-1 stand in sets.

In de derde set wisselden de teams elkaar aan kop af (6-4, 12-14, 19-17) en met de big points in zicht bereikte de thuisploeg bij 20-19 als eerste de twintigpuntengrens. De serie naar 23-19, Tchalou verzette zich in de finale nog sterk en kwam tot 24-22 terug, was beslissend. Met een ace van Iris Vos werd de set met 25-22 beslist.

Asterix kon vanaf halfweg de vierde set, na 13-11, de strijd definitief voor zich beslissen. Mede door een aantal kadootjes van de bezoekers liepen ze uit naar 20-12 en kwam met elke rally de titel dichterbij. Met slimme scores via het blok en de vingers door o.a. Iris Vos werd het 25-15 en was de zestiende titel een feit.

In het Nieuwsblad  blikte Laura Overwater als volgt terug op de wedstrijd: “Deze finalematch kon alle kanten op. In de eerste set namen we een valse start. We begonnen niet scherp genoeg, maar vochten ons in de match en strandden op een zucht van setwinst. In die set tankten we vertrouwen want vanaf de tweede set hadden we alles beter onder controle. Niet evident tegen een ploeg die ons door en door kent, maar ons tactisch plannetje klopte dus. Vooral de pipe-aanval was verrassend.”

Twee seizoenen is Overwater actief bij Asterix en in evenveel seizoenen pakte ze de dubbel. “Welke titel nu de moeilijkste was? Het is moeilijk te vergelijken, want vorig seizoen verloren we in de play-offs niet meer en deze keer was dat wel enigszins anders. Niet omdat wij minder waren, maar vooral omdat het niveau van de ploegen in de Lotto Volley League dichter bij elkaar ligt. Al bij al kunnen we stellen dat we een heel seizoen supergoed waren”, besluit ze. Vandaag mag ze zich al melden bij de nationale ploeg.

Iris Vos werd met 29 punten topscorer van de partij. In dat totaal zaten 5 aces en 1 blokpunt. Ook Laura Overwater droeg haar steentje bij aan de totale eigen score van 75 punten. Van de resterend 46 punten (75 -/- 29) nam zij er 13 voor haar rekening. Middels o.a. 5 blokpunten een scoringspercentage in de aanval van 73%.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Facebook Asterix Avo.