Vizier op volleybal

 

VoV Weekend Top 10 (en meer) #1-2021

VoV, 18-09-2021. 6:03 uur. Daar is ie dan weer, welkom eerste VoV-weekend Top 10 (en meer) van het nieuwe seizoen. Tot ziens VoV-Blog, wellicht komen we elkaar ter overbrugging ‘between competitions’ nog weer eens tegen. Het wordt natuurlijk wel een probleem een Top 10 te kiezen, als er nog geen wedstrijd gespeeld is en de vergelijkende uitslagen heel erg historie zijn. Dan moeten we maar een andere manier zien te vinden, daar er nog geen rangen en standen zijn die een topper of tobber aanwijzen.

We beginnen met wat anders, een terugblik op het EK Dames.  Om precies te zijn op het DREAM TEAM of zoals de CEV het nu noemde het ALL STAR TEAM. Die deze keer door stemming van fans en volgers werd bepaald. Binnen 24 uur na afloop van de finale tussen Servië vs. Italië kon men een stem uitbrengen op een speelster. Daarvan maakten 2.000.000 fans gebruik. Indrukwekkend, ongelooflijk indrukwekkend. Het zal u niet verbazen dat het ‘Italië- gehalte’ in het ALL STAR TEAM erg hoog is. Bijzonder was wel dat Paola Egonu, de MVP van het EK, niet op de diagonaal positie werd gekozen. Die plaats ging naar Tijana Boskovic.

Het door de fans gekozen ALL STAR TEAM bestaat uit:

 • Spelverdeling: Alessia Orro (Italië)
 • Libero: Monica de Gennaro (Italië)
 • Diagonaal: Tijana Boskovic (Servië)
 • Midspeelsters: Eda Erdem (Turkije) en Anna Danesi (Italië)
 • Passer Lopers: Miriam Sylla en Elena Pietrini (beiden Italië)

Ook op Oranje speelsters werd gestemd. Anne Buijs kreeg 14,9% van de stemmen. Nika Daalderop 0,2%, Juliët Lohuis 0,1% en Myrthe Schoot ook 0,1%. Via  DEZE LINK (scroll naar beneden en activeer video) presenteren de leden van het ALL STAR TEAM zich en tevens staat er vermeld het percentage van de stemmen dat voor hun positie (en de Nederlandse speelsters) werd uitgebracht.

De Oranje dames sloten het EK als vierde af. Na het EK werd de nieuwe CEV-ranking opgemaakt. Per 06-09 staat Oranje na Servië, Italië, Turkije en Bulgarije op de vijfde plaats. Ze staan wel voor Rusland, Duitsland en Polen. Wat doet Bulgarije daartussen?

Hoe moeten we nu de prestaties van de dames op het EK duiden. We hebben de CEV-ranking van de tegenstanders tussen haakjes vermeld.

In de poulefase werd van Oekraïne (12), Finland (20), Roemenië (16) en Zweden (24) gewonnen. Verloren werd van Turkije (3). Duitsland (7) werd in de achtste finale verslagen, daarna was Zweden (24) in de kwartfinale opnieuw niet opgewassen tegen Oranje. Van Italië (2) en Turkije (3) werd in de Final Four verloren.

We zouden kunnen concluderen dat Oranje de wedstrijden die ze volgens de ranking werden geacht te winnen ook heeft gewonnen en dat geldt ook voor de verloren partijen. De winst tegen Duitsland was wel lekker!

De damesduo’s van BTN hebben afscheid genomen van hun coach Richard de Kogel. De Nevobo zal het aflopende contract met hem niet verlengen en gaat op zoek naar een vervanger. De Kogel was vijf jaar bondscoach en deelde mee in het succes van Sanne Keizer/ Madelein Meppelink (EK goud 2018) en Katja Stam/ Raïsa Schoon (EK zilver 2021). Deze duo’s waren ook present bij de OS in Tokyo.

Transfers: Ramon Martinez Gijon speelt het volgende seizoen bij IBB Polonia in Londen. Sinds hij na het seizoen 2013/ 2014 de Nederlandse Eredivisie verliet speelde hij in België, Turkije, Griekenland, Frankrijk, Duitsland, China en weer in Frankrijk bij GFC Ajaccio. Aan die landenlijst kunnen we nu dus ook Engeland toevoegen.

Oudste volleybal scheids ter wereld?  Vorige week berichten we over de 23-jarige Matthijs Hasselerharm, speler van Twente ’05 Heren 1, die aanstaand seizoen wedstrijden in de Topdivisie fluit. Bijzonder op die leeftijd. Maar de keerzijde van de medaille is nog veel en veel opvallender. We hebben het dan over een senior die op zeer gevorderde leeftijd vandaag weer op de bok klimt.

60 jaar? Neen ouder! 70 jaar? Neen ouder!  80 jaar dan? Neen ouder! 85 dan? Neen ouder. U gelooft het waarschijnlijk niet maar vandaag staat de 88-jarige Piet de Saegher, oud internationaal scheidsrechter en ooit scheidsrechter van het jaar bij de Nevobo, weer op de bok. Hij fluit vanmiddag om 14:00 uur de wedstrijd Zaanstad Dames 5 vs. Wham Wham Dames 2. Zijn eerste wedstrijd na een time out van 30 jaar! Is hij de oudste volleybalscheids van Nederland? Van Europa? Van de wereld?

Bij Piet draait alles om volleybal, maar dan ook alles. Hij houdt alles bij wat er op volleybalgebied gebeurt, hij is nog hartstikke fit, kan niet stilzitten en is superscherp van geest. En uiteraard is het wel logisch dat het fysiek allemaal ietsje minder gaat. Maar dat houdt hem niet tegen om weer op de bok te klimmen.

Hij weet alles wat er in volleyballend Nederland aan de hand is en wilde nog graag iets doen. Fluiten op een laag niveau is werkelijk een uitkomst en een leuk uitstapje voor hem. Hij is ook nooit te beroerd om zijn zoon, trainer/ coach Derek de Saegher, vanaf de tribune luidkeels aanwijzingen toe te roepen als hij die wedstrijden, hij mist er maar zelden één, bezoekt. Klasse Piet, petje af!

In Nijmegen wordt vandaag een vervolg gegeven aan de poulefase van het One Star FIVB World Tour toernooi. Daar strijden in de verliezersronde van de poulefase drie NL-mannenduo’s en twee NL-damesduo’s om in het toernooi te blijven. Het begint al om 8:30 uur, de laatste is om 10:45 uur. Mocht een NL- duo het niet overleven en haar/zijn zaalteam speelt later in de middag de eerste competitiewedstrijd kan zij/ hij nog mooi op tijd daar present zijn. Overigens één NL-mannenduo en twee NL-damesduo’s zijn al geplaatst voor die KO ronde.

De Top 10 dan maar. We hadden ons voorgenomen om een Top 10 te presenteren en moesten wel even nadenken hoe we een keuze zouden moeten maken. Nu er nog geen wedstrijd is gespeeld en nog weinig kan worden gezegd wat nu precies de topduels per divisie zullen zijn. Omdat alle wedstrijden toppers kunnen zijn hebben we voor een zeer eenvoudige manier gekozen om te bepalen welke teams we hebben gekozen.

Het priksysteem! Met de ogen dicht, dat geeft wel een extra moeilijkheidsgraad aan de keuze. Per divisie niveau twee keer prikken leverde de volgende Top 10 op, waarbij er een uitzondering was voor de nummer 1> en 6>, de twee damesteams uit Apeldoorn.

 • 1> EK: Polen vs. Slovenië en Servië vs. Italië. Daar konden we natuurlijk niet aan voorbij gaan. Voor het gemak zetten we de medaille duels van zondag ex-aequo ook maar op één.
 • 2> Topdivisie Dames A: Krekkers vs. Donitas.
 • 3> Topdivisie Dames B: VCN Dames 2 vs. Thor.
 • 4> Topdivisie heren A: Reflex vs. PDK Huizen.
 • 5> Topdivisie heren B: Sovoco vs. Compaen.
 • 6> Eerste Divisie A Dames: SV Dynamo 2 vs. Dros-Alterno 2.
 • 7> Eerste Divisie B Dames: Armixtos vs. Havoc.
 • 8> Eerste Divisie A Heren: Apollo 8 vs. VVH
 • 9> Eerste Divisie B Heren: RVV vs. Volley Zuid.

Voor positie 10> is de keuze zoals in het verleden weer aan u. Gewoon uw favoriete club kiezen of net als wij het priksysteem hanteren.

Dat was het, meer is er niet. Goed weekend, blijf gezond. Hou de moed erin. We zien de verslagen wel tegemoet, tenminste als u uw volleybal belevenissen in de eerste wedstrijd na de coronastop via VoV met heel Nederland, heel Europa of heel de wereld wilt delen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.