Vreugde en verdriet voor NL-speelsters in de Bundesliga.

VoV, 18-01-2024. 6:43 uur. Vreugde was er bij Noa de Vos en haar teamgenoten van VC Wiesbaden. Hun team won gisteravond in de Challenge Cup voor de tweede keer van PAOK Thessaloniki en plaatste zich voor de halve finale.

Verdriet was er bij Hester Jasper en Famke Boonstra, zij slaagden er met Dresden niet in om de 2-3 winst uit de heenwedstrijd tegen Viteos NUC Volley uit Zwitserlans te verzilveren en leden op eigen veld een 1-3 nederlaag.

Voor VC Wiesbaden was het een historische avond. Voor meer dan 2.000 toeschouwers werd met 3-0 (23, 22, 22) van PAOK Thessaloniki gewonnen, ook de heenwedstrijd leverde de Duitse ploeg een 0-3 zege op. En daarmee is VC Wiesbaden voor het eerst halvefinalist in een Europees toernooi en is het dus historisch.

VC Wiesbaden en PAOK bleven in de eerste set in de score tot 17-17 aan elkaar gewaagd, waarbij VCW bij 18-17 voor het eerst aan de leiding kwam. De 23-22 luide een spannende eindfase in, na de 23-23 pakte Wiesbaden de winst via twee fouten van PAOK.

In de tweede set kwam Wiesbaden door o.a. een aantal punten van Tanja Grosser op een voorsprong van 17-11, PAOK kwam terug naar 19-18, met een paar aces nam de thuisploeg afstand naar 22-18 en liet zich daarna niet meer in de problemen brengen. De 25-22 betekende het ticket voor de halve finale.

In de derde set kwam o.a. Noa de Vos bij Wiesbaden binnen de lijnen en ook deze set werd met 25-22 gewonnen. Noa scoorde 4 keer, haar team had met 54 om 43 punten de betere eigen score

In de halve finale is Novara van Anne Buijs, dat een zeer ruime 0-3 zege (17, 18, 20) op Voluntari behaalde de tegenstander van VV Wiesbaden. De geblesseerde Anne Buijs speelde nog niet.

Voor Dresden van Hester Jasper en Famke Boonstra ging de Europese droom in de CEV Cup gisteravond ten einde. Na de 2-3 winst in Zwitserland stonden de seinen voorzichtig op groen voor de thuiswedstrijd, maar het werd een bittere pil, er werd via 20-25, 25-13, 18-25 en 22-25 met 1-3 verloren.

Lekkage in de hal was er de oorzaak van de wedstrijd mogelijk afgelast werd, emmers hielden het water van het speelveld.  Al met al was de hele situatie niet bevorderlijk voor een goed begin, Dresden begon zenuwachtig en kwam vlot ver achter (4-12, 8-16) en verloor met een handvol punten verschil de eerste set.

In set twee herstelde de ploeg van Hester Jasper en Famke Boonstra zich en een aantal aces van Nathalie Lemmens gaven de thuisploeg een 13-8 voorsprong die via 19-10 werd verzilverd in een 25-13 setwinst en een 1-1 stand.

Viteos NUC Volley kon in de derde set na 15-14 afstand nemen naar 16-21 en pakte vervolgens de winst overtuigend met 18-25.

Dresden stond met de rug tegen de muur, ze moesten in ieder geval de vierde set winnen om de golden set te kunnen spelen en als ze de tiebreak na de 2-2 wonnen was er niets aan de hand en waren ze door.  maar de droom werd wreed verstoord door de Zwitserse dames. Met 22-25 gaven ze in de vierde set geen krimp en pakten zij het ticket voor de volgende ronde.

Viteos NUC Volley was aanvallend de veel betere ploeg (36 om 57 punten), blokkerend en serverend was er ruim voordeel (18 om 10) voor Dresden. Hester Jasper scoorde 7 keer, Famke Boonstra maakte geen punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV en Denis Trapp.