VV Utrecht H1 onderuit in Sliedrecht

VoV, 16-10-2017. 12:33 uur. Het lijkt zo langzamerhand samen te gaan komen, concluderen de wisselspelers na set 1. Daar moesten ze drie sets later toch op terug komen: het derde verlies van het seizoen was net geïncasseerd.

Aan de voorbereiding lijkt het niet te liggen. Fit en opgewekt kwam de selectie, aangevuld met Jeroen en Willem, aan in Sliedrecht: dank aan de familie Agterberg voor de comfortabele reis!

Na een vrij lange warming-up begon Utrecht met  basis Bas, Richard, Voost, Gert, Wouter van Gelderen, Matthijs en libero Vrivo. De serve-opdracht bleek meerdere schoten in de roos te zijn en zorgde dat het jonge Sliedrecht geen druk kon zetten. Met name de sprongserves van Richard en Voost bleken regelmatig te veel voor de passlijn en met een dubbele wissel aan het eind van de set bleef de Utrechtse side-out tot het eind constant.

Tradities zijn er om in stand te houden, dus na een goede eerste set volgt geheel logisch een slap begin aan de tweede set. Sliedrecht verhoogde haar servedruk en VV Utrecht kwam niet onder die druk vandaan. Er werd ingegrepen op 6-2  -de aanvallers zijn allen gewisseld- en op 12-4 kwam er nog een spelverdelerwissel. Het leek effect te hebben – vanuit een stabieler worden de side-out en goede serveseries werd er teruggeknokt naar 22-19. De jongelingen rechtten echter de rug en na wat onbegrijpelijke fouten aan Utrechtse zijde ging de set met 25-20 verloren.

De derde set begon met een broodnodige adrenalineboost vanuit Utrechtse zijde. Een goede rally werd met een forse klap van Voost beëindigd. De scheidsrechter (op enkele merkwaardige beslissingen na overigens verder goed fluitend) oordeelde echter dat de bal uit was en hield het punt in Sliedrecht. Dat volleybal een mentaal spelletje is, hoef ik de lezers van dit verslag niet uit te leggen: dit team dat nog niet lekker draait, bleek niet met het onrecht (videobeelden gaven Utrecht achteraf gelijk) om te kunnen gaan en keek snel tegen een achterstand aan.

Gelijk een aandachtspunt voor de komende periode – iedereen maakt fouten-  het is aan de spelers om hier sneller over heen te stappen. De achterstand werd gedurende de set steeds kleiner gemaakt en de set stevende af op een spannende ontknoping. Kleine individuele fouten bleken helaas de doorslag te geven in de slotfase, Sliedrecht nam de 2-1 voorsprong terecht juichend in ontvangst. De jonge jongens speelden een goede wedstrijd.

In de vierde set werd -hopelijk- het dieptepunt van het seizoen bereikt. Hoewel VV Utrecht nog goed begon, zakte alles als een kaartenhuis in elkaar in de loop van de set. De passlijn stond onder druk en elke mogelijkheid om onder die druk vandaan te komen werd door de aanvallers kundig om zeep geholpen. Met 25-16 werd het 3-1 voor Sliedrecht en bleek de eerste set slechts een uitschieter.

In de nabespreking bepaalde het gevoel uit de laatste set de sfeer en de constateringen, er zal weer flink gewerkt moeten worden om het lek boven te krijgen. We wisten dat het niet makkelijk zou worden om een team vol nieuwe gezichten snel op de rails te krijgen, maar het ontbreekt ons vooralsnog aan de rust en het vertrouwen om dit snel te realiseren. Gelukkig is er nu twee week om weer een stap te zetten in de juiste richting, alvorens onze favoriete tegenstander ons wacht: Taurus komt op bezoek. Altijd gezellig.

gh @ VoVo, verslag VV Utrecht Heren 1. Foto Jan van den Noort.