VVH heren 1 eindigt op vierde plaats

VoV, 23-04-2018. 16:56 uur. Afgelopen zaterdag stond alweer de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma voor de mannen uit Harlingen. Ze kregen de nummer acht,  Set Up uit IJsselmuiden op bezoek. Voorafgaande de wedstrijd stonden de Harlingers zesde, dus de inzet was het behoud van een plek in het linker rijtje. Doordat de equipe van trainer Richard Kumbangsila met de volledige winst aan de haal ging, werd dit doel meer dan bereikt.

Coach  Alle Taco Schat had de beschikking over 12 fitte spelers en wist deze wedstrijd iedereen speeltijd te gunnen, terwijl de winst niet in het geding kwam. Alleen in set één was het echt spannend tussen beide teams. Toen maakte VVH namelijk te veel onnodige fouten en oogde het spel timide en zonder beleving. Set Up kreeg daardoor op 19-24 een rits setpoints. Na een gescoorde Harlinger aanval kwam Meindert Paul Kwast voor Harlingen aan serve. Via zijn sterke serveserie (waaronder twee aces) dwong hij de bezoekers twee keer de time-out in. VVH ging echter door met scoren, waardoor met veel kunst en vliegwerk toch set één werd gewonnen (27-25).

Hierna leek het verzet van de IJsselmuidenaren gebroken. In set twee kwam VVH door sterk serveren en verdedigen op een 16-7 voorsprong. Hedzer Wiersma onderscheidde zich op de linksachter positie als libero meermaals door alles in zijn buurt van de grond te rapen, waarna de aanvallers hun taken uitvoerden. Alle Taco begon vervolgens veelvuldig te wisselen. Set twee werd uiteindelijk simpel met 25-14  gewonnen.

De eindstand van de set drie doet anders vermoeden (25-22)  maar eigenlijk werd ook deze eenvoudig binnengesleept door de Harlingers. VVH speelde vrijuit, maakte veel lol in hun spel en ook Johannes Bult kon af en toe prachtige dingen laten zijn in zijn laatste volleybalwedstrijd ooit(?). Einde set drie (op 24-20) ontving Johannes een publiekswissel met een staande ovatie van de tribune. Frieslands beste spelverdeler van het laatste decennium maakt zodoende plaats voor de jonge Ewout Schat om als eerste spelverdeler komend jaar naar die rol toe te groeien.

In set vier stond een compleet ander VVH binnen de lijnen en stonden letterlijk 5 van de 6 basisspelers van de eerste set twee sets aan de kant. De recent aan zijn meniscus geopereerde Stefan de Jong kon ook nog speelminuten maken en wist via goede services en blokkeringen enkele mooie punten te scoren, terwijl ook Rients Leijenaar aan de buitenkant opviel door harde aanvallen binnen de lijnen te rammen. Ook deze set werd zodoende een prooi voor de Harlingers, waardoor de 4-0 zege een feit was.

Door de tegenvallende uitslagen bij concurrenten Rivo Rijssen en Dio/Bedum, is VVH nog twee plekken opgeschoven en eindigt het op een mooie vierde plek. Toch houdt het team een rare nasmaak over aan het seizoen, want er had zeker meer in gezeten. Zo werden tegen de nummers 7, 8, 10, 11 en 12 onnodig wedstrijden verloren, terwijl tegen de top 6 juist vaker werd gewonnen.

Voor komend seizoen is de selectie nagenoeg rond. Op Johannes Bult na blijven de andere spelers het team trouw, terwijl  de 18-jarige middenaanvaller Jitse Oenema van AVC Akkrum over komt om het team te versterken.