Wat er bij Dynamo II in zit, komt er uit!

VoV, 14-10-2018. 13:30 uur. Het debacle van vorige week zorgde voor een kritische zelfreflectie en een goede trainingsweek. De oplossing ligt namelijk in het bewust werken aan de leerpunten, maar zeker ook bewust zijn van de kwaliteiten in de selectie. In de thuiswedstrijd tegen DIO/Bedum toonden we onze veerkracht en in grote delen legden we ze zelfs ons spel op. Het resultaat, na een korte tegenslag door met name de derde en later ook de vierde set te verliezen, een verdiende en zwaar bevochten 3 – 2 overwinning.

In de eerste set was het ongekend spannend (33 – 31), het verschil in de tweede set groot (25 – 11) en ook was de (soms verbale) strijd in de derde set voelbaar (22 – 25). Na het verlies in set 4 (18 – 25) net op tijd weer de ommekeer kunnen realiseren en de winst binnengesleept (15 – 11). Nu zaak om het niveau met elkaar door te trekken naar de trainingen en de (weer zo) belangrijke uitwedstrijd tegen de rode lantaarn drager (Sudosa-Desto) in Assen.

Vliegende start en een spannend slotstuk:  Met het Groningse DIO ontmoetten we een tegenstander, die net als ons al eerder in de competitie een ruime voorsprong en kans op een 3 – 0 overwinning weggegeven heeft. Kortom op voorhand leken we dus kansen te hebben en de analyse van de videobeelden brachten de kansen in beeld. De vertaling naar de uitvoering is alleen niet altijd eenvoudig.

Met een vliegende start nam de tegenpartij op 8 – 3 al hun eerste time-out. Daarna werd het verschil al snel ingelopen en onze beide spelonderbrekingen (op 10 – 9 en 13 – 15) lieten zien dat de score halverwege de eerste set weer dichtbij elkaar lag. Een ongekend spannende strijd werd geleverd, waarbij beide teams de kans kregen het laatste punt binnen te slaan. Een eenvoudig uitgespeelde bal zorgde voor vreugde -en misschien wel opluchting- bij het binnenhalen van de eerste set (33 – 31).

Set 2 liet een ander spelbeeld zien. Een prachtige reeks met veel (sprong)servicedruk en directe aces leidde een 9 – 2 voorsprong in. Nimmer kwam meer een inzinking en we stoomden met een ontketende middenas, die beiden een (bijna) 100% (directe) score hadden, door: 25 – 11.

De wijze les in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen liet zien dat we de vreugde tot na de wedstrijd moesten bewaren. Concentratieverlies kan namelijk de tegenstander in de wedstrijd helpen en bij ons juist voor niveaudeflatie zorgen. Na een gelijk opgaande strijd (6 – 7) werd onze tweede foutserve gevolgd door een twee onbenutte kansen en twee directe passfouten. Dit verschil werd eerst nog groter (10 – 17) en daarna kwam de ‘flow’ er weer in. Een niet heel vroeg aangevraagde time-out werd omgezet in een gewonnen rally, een gelijke stand (20 – 20) en veel verbaal geweld en een gele kaart. Bij DIO kwam net op tijd weer de rust terug en helaas slaagden we er niet in om op 22 – 23 gelijk te maken (kill block tegen). Deze derde set verloren we dan ook nipt: 22 – 25.

De uitspelende ploeg voelde hun kansen toenemen en op 1 – 5 staken we aan de zijkant even de koppen bij elkaar. In twee servicebeurten werd de achterstand weer in een 10 – 7 voorsprong omgezet. We slaagden er alleen niet in dit tot aan het einde van de set vol te houden, hetgeen ook toegeschreven moet worden aan onze tegenstander. De 18 – 25 score op het telbord bracht de kleine bordjes op 2 – 2.

Een allesbeslissende vijfde set moest een winnaar aanwijzen. In deze vijfde set toonden we onze veerkracht en de kantwissel op een stand van 8 – 5 toonde aan dat we nog steeds prima in de wedstrijd zaten. Beide teams haalden in het tweede deel van deze set de side-out terug en bleef het verschil steken op vier punten. De setwinst (15 – 11) zorgde niet alleen voor de eerste overwinning, maar ook voor vreugde en opluchting.

Het moest uiteindelijk uit onze grote (en zere) teen komen, maar trots op de wilskracht en tevredenheid over het vertoonde niveau zorgde ervoor dat het hapje en drankje net iets lekkerder smaakte.

Volgende week zaterdag spelen we om 18.30 uur in Assen tegen Sudosa-Desto. Bent u ook net zo benieuwd of we het niveau door kunnen trekken en een goede uitslag halen? Kom dan kijken of lees het volgende verslag.

gh @ VoV, verslag van Jorg Radstake, trainer coach SV Dynamo Heren 2.