Vizier op volleybal

 

Wat is toch een Joepbal?

VoV, 01-11-2017. 13:30 uur. “Wie verre reizen doet kan veel verhalen” is een gezegde dat geheel waarheidsgetrouw is. Tenminste als de reislustige de gave heeft om zijn belevenissen goed onder woorden te brengen.  Als afgeleide van deze spreuk zouden we willen zeggen “Wie veel volleybalwedstrijden bezoekt hoort nog eens wat.”  Tenminste als hij of zij goed luistert en zijn oren openhoudt.

We kwamen de laatste weken bij veel wedstrijden en hoorden zo links en rechts van ons dan wel eens de uitdrukking “Wat een Joepbal”, zonder dat we daar bij de eerste keer wat achter zochten. Het kan tenslotte in een bepaalde sporthal / streek wel de gewoonte zijn om een bepaalde actie of een bepaalde bal een “Joepbal” te noemen. We spaken vroeger altijd over een “Balletje van Bennie” als we bij het cafetaria op de hoek een balletje gehakt gingen halen.

Zeker voor mij was echter dat de uitdrukking niet sloeg op de bal zelf, een Mikasa of Gala, dat weet ik zo even niet meer, maar meer te maken had met iets anders. De schuchtere vraag van mij wat later of Joep op spelverdeling stond, of dat de spelverdeler ook als Joep bekend stond werd ontkennend beantwoord. Verder niks achter gezocht.

Tot ik onlangs bij een dameswedstrijd op een heel andere plaats weer “Wat een Joepbal” voorbij hoorde komen. De spelverdeelster heette in ieder geval geen Joep, dat wist ik en de bal was een Mikasa, dat zag ik. Maar weer de uitdrukking ‘Joepbal” bij een actie die volgens mijn bescheiden mening technisch niet helemaal 100% was, zeg maar nog geen 80%.

“Zouden we hier te maken hebben met een vernoeming naar een bepaalde actie van een alom bekende spelverdeler / spelverdeelster” dacht ik bij mezelf. Een actie waar hij of zij om bekend stond. Spitten in het geheugen hielp niet, we konden ons zo geen “Joep” herinneren die hiervoor model kon hebben gestaan.

Zoals dat bijvoorbeeld bij de “Ali Shuffle”, het  “Panekaatje” of de “Fosburyflop” het geval was geweest en wellicht in mindere mate bij het regionaal bekende “Baasdammertje”. “Hoe kwam men toch op twee verschillende plaatsen aan een “Joepbal” om daarmee een bepaalde actie te duiden.” Vroeg ik me af.

Ik weeten het niet, ik ken de uitdrukking niet en ben waarschijnlijk nog niet in genoeg sporthallen geweest en heb nog niet genoeg wedstrijden gezien en fans gesproken om precies te weten wat een “Joepbal” inhoudt. Maar volgens mij begint de uitdrukking redelijk gangbaar te worden en neemt men deze al snel van elkaar over, zonder te weten wat het precies is. Tenminste te oordelen naar het feit dat op verschillende plaatsen bij identieke spelmomenten de  uitdrukking “Joepbal” valt.

Ik zou alle andere onwetenden, die deze betiteling van een minder geslaagde technische actie voorbij horen komen, wel willen uitleggen wat nu precies een “Joepbal” is, maar ik  weet het helaas zelf niet. Naar wie is die actie toch vernoemd?

Dus wie verschaft mij duidelijkheid in deze?

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.