Vizier op volleybal

 

Weetjes, ditjes, datjes en waarommetjes!

VoV, 19-06-2018. 5:52 uur. We hebben voor u een beetje van alles wat met volleybalbal te maken heeft verzameld en in een grabbelton bij elkaar gebracht. Dingetjes die u eigenlijk niet wilt weten, maar ook wel weer wel, wat ‘wist u dat’ items en nog een paar zaken die ons zo links en rechts toch wel raken. Al is het dan maar zijdelinks of zijderechts.

*Aanstaande zaterdag is er een Bondsraad vergadering. Daar worden weer belangrijke beslissingen genomen en wordt weer het fiat aan belangrijke voorstellen gegeven. ’t Is maar dat u het weet.

*Het ledental van de Nevobo is in 2017 weer afgenomen. Van 114.440 naar 113.936. Er zijn 536 minder A, B, C – jeugdleden en 811 minder D, E, F – jeugdleden. Het aantal senioren is met 34 toegenomen, het aantal recreanten met 503 en verenigingsleden met 326. Die toename zal wel veroorzaakt zijn door ‘doorschuivende leden’. Ook het aantal verenigingen is afgenomen, van 1.047 naar 1.020.  Dit alles ondanks nieuw volleybalaanbod, bijvoorbeeld voor 3-6 jarigen, bijvoorbeeld 105 bezoeken van de volleybalbus aan verenigingen en 2.250 uur aan clinics op scholen.

*De Nevobo heeft 2017 met een batig saldo van € 42.356 ten opzichte van sluitende begroting afgesloten. Dit is toegevoegd aan het eigen vermogen, dat per 31-12-2017 € 1.394.048 bedroeg.

*Het hele Nevobo apparaat moet eigenlijk wel dag en nacht bezig zijn met de organisatie van allerlei toernooien in Nederland. Na twee keer de VNL (dames) en de GEL (heren) wacht ons deze zomer nog het EK beachvolleybal, het EK voor de jongens tot 20 jaar en het WK zitvolleybal. Misschien is het dan ook wel logisch dat er op de beker voor kampioen Lycurgus het jaar 2017 ontbrak en hun manager bij de prijsuitreiking met lege handen bleef. De Nevobo wist klaarblijkelijk niet uit hoeveel leden het team en de staf van Lycurgus bestond omdat het wel heel erg druk met andere (internationale) zaken was, waardoor nationaal even ondersneeuwde.

*Twee Belgische Yellow Tigers boden China hun excuses aan na een kwetsende foto, waarop een speelster spleetogen maakte met de tekst “On the road to China / Japan”. “We apologize, we love China” en “We apologize, we didn’t want to harm” was de reactie toen er het nodige on line commentaar op deze actie kwam.

* Russisch sterspeelster Tatiana Kosheleva verhuist naar Brazilië en Ivan Zaytsev maakt in Italië de overstap naar Modena. De Fransman Earvin Ngapeth verruilt Italië voor Rusland, hij gaat naar Zenit Kazan,  Wilfredo Leon kiest de omgekeerde weg. Hij gaat van Zenit Kazan in Rusland naar Italië.

*We willen nog wel even wijzen op een volgens ons volkomen onlogische zin op bladzijde 27 van het jaarverslag. “Gelet op het balanstotaal per 31-12-2017 van € 5.331.573,00 bedraagt het EV / TV per 31-12-2016 26,1%.  Per 31-12-2016 was deze verhouding 32,4%.” Dat rammelt. Twee dezelfde data met verschillende percentages. Daar zou ik de handtekening niet onder zetten.

“De personeelskosten van de Nevobo over 2017 bedroegen € 5.030.500 (in dienst, 78,13 FTE – ers) en € 1.060.000 (niet in dienst) voor docentenvergoeding, trainersvergoedingen en diverse kosten. De activiteit gebonden kosten beliepen € 5.482.300. Totaal is dit € 11.528.900 van de totale kosten ad € 13.435.800. Een heel fors percentage dus.

*De Oranje dames en herenteams wonnen in 2017 totaal € 517.000 aan prijzengeld met de deelname aan de World Grand Prix toernooien en met het zilver op het EK (dames). Na lang zoeken moesten we wel concluderen dat de prijzengelden van de beachvolleyballers, dat we toch ook wel op een ton of twee inschatten, niet genoemd staat in het jaarverslag. Of hun kosten er wel inzitten durven we niet te zeggen, dat bleek nergens uit, er is immers geen aparte splitsing tussen zand en zaal gemaakt.

*Mogen we naar aanleiding van de vele mutaties op eredivisie niveau al een voorspelling doen voor de afloop van het seizoen 2018 / 2019?  Podium dames: Sliedrecht Sport, Eurosped, Zwolle na het reguliere seizoen.  Bij de mannen Lycurgus, Dynamo en Orion.

*Jochem de Gruijter wordt per 1 september 2018 hoofdcoach talentontwikkeling binnen de Nevobo. Hij verruilt deze nieuwe functie binnen de bond voor zijn huidige rol als assistent bondscoach bij de mannen van Beachvolleybal Team Nederland.

*Waarom organiseert de FIVB de VNL competitie  voor dames en heren niet anders? Al dat heen en weer gevlieg over de hele wereld is niet erg best voor het milieu, denken wij. En allemaal apart van elkaar. Kris kras van oost naar west de aardbol over. Met 11 dezelfde nationale teams bij de dames en heren zou dat toch ook anders kunnen. Tezamen, vierdaagse i.p.v. driedaagse toernooien van drie wedstrijden per dag bijvoorbeeld. Kunnen de teams met elkaar meereizen. Geen dank!

*In de VNL bij de mannen is de Rus Dmitriy Muserskiy letterlijk en figuurlijk de grote man tot nu. Eerste bij de aanvallers (67,33% effectief), tweede op onderdeel blokkeren (0,61 per set), derde bij de topscorers (173 punten) en vijfde op de serve (0,28 aces per set). Wallace de Souza van Brazilië blijft niet zo ver bij hem achter. Bij de topscorers (192 punten) en serve (0,31 aces per set) op twee en bij de aanvallers op zes met 52,27% effectiviteit.

*Voor degenen die benieuwd zijn wat er bij de bondsraad vergadering van aanstaande zaterdag allemaal ter tafel komt naast de koffie en thee en wat erbij verwijzen we naar de onderstaande link. Daar kunt u alles nalezen.

https://www.nevobo.nl/over-ons/organisatie/bondsraad/

*Van VWS (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ontving de Nevobo in 2017 totaal een bedrag van € 400.000 aan subsidies. Wist u overigens dat voormalig Nevobo directeur Joëlle Staps momenteel plaatsvervangend directeur sport bij VWS is. Heeft niets met elkaar te maken hoor, zomaar een weetje! Van het NOC*NSF ontving de Nevobo overigens afgerond € 2.182.000 euro aan subsidie.

*Bij de 120 wedstrijden in de poulefase van VNL damescompetitie waren totaal afgerond zo’n 366.000 toeschouwers aanwezig. Gemiddeld dus zo’n 3.050 per wedstrijd. In Azië werden de wedstrijden het best bezocht. China trok 10.065 bezoekers tegen Japan en Italië, 8.050 tegen Rusland en meer dan 6.500 tegen Brazilië, USA, Korea, België en de Dominicaanse Republiek.

*De minst bezochte wedstrijd bij de VNL dames waren die van de Dominicaanse Republiek tegen Brazilië. Daar passeerden 235 bezoekers de kassa. De duels van Argentinië, Duitsland en België waren ook niet bepaald publiekstrekkers.

 *In Apeldoorn waren bij de zes VNL wedstrijden totaal 12.730  bezoekers, in Rotterdam bezochten 8.200 volleybalfans de duels daar. Zeg 1.745 per wedstrijd gemiddeld. Best bezocht Nederland vs Brazilië (4.600 toeschouwers), minst bezocht Korea vs Brazilië (470 toeschouwers)

*Beachduo Joy Stubbe en Marleen van Iersel worden op weg naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo gesteund door de allround reisorganisatie TUI, die voor hen de vluchten naar en van en de  verblijven tijdens toernooien en stages regelt.

*Michel Everaert van de Nevobo stuurde gisteren  om 7:31 uur een tweet de wereld in met “Eredivisie overleg. Grote plannen voor media en web TV. Het is muisstil.” Op de foto is het bordje van Wil van Oosteren van Peelpush te zien? Wat betekent dit? Is Peelpush terug in de Eredivisie werd er al gespeculeerd? Of is dit een hele voorbarige conclusie? Of namen ze nog deel omdat ze vorig seizoen in de Eredivisie speelden? Het lijkt wel de Belgische WK matrassen klucht? Overigens op de foto was het muisstil, dat was wel duidelijk!

Dat was het wel, we blijven weetjes, ditjes en datjes, watjes en waarommetjes verzamelen. Als u er ook wat weet, mag u ze ons ( g.heerink@arghent.nl ) gerust sturen. Geen probleem.

gh @ Vizier op Volleybal.