Vizier op volleybal

 

Weetjes over de tweede VNL week

VoV, 01-06-2019. 5:22 uur. In de afgelopen week werd de tweede ronde van de VNL competitie afgewerkt.  In Ankara, Apeldoorn, Conegliano en Macao. Alle zestien teams hebben er nu zes wedstrijden opzitten en zijn weer onderweg c.q. reeds aangekomen op hun volgende halte ergens op deze globe. Net als na de eerste week onderstaand een opsomming van dingetjes die wij lazen en met u willen delen. Belangrijk of niet, of gewoon een weetje, zodat u in een volleybalgesprek bijvoorbeeld kunt zeggen “Wist je dat etc. etc.”

Van de vier speelsteden in de tweede week had Apeldoorn volgens de matchreports totaal 20.484 bezoekers op de tribune zitten, maar daar zullen ongetwijfeld een aantal ‘dubbel tellingen’ bijzitten. Net als overigens bij alle andere wedstrijden. Want met een passe partout blijf je na de eerste wedstrijd gewoon zitten. Het totale aantal van 62.357 van alle 24 wedstrijden samen moet dan ook met een korreltje zout genomen worden. Polen vs Nederland had de meeste toeschouwers op de tribune (5.400) en Rusland vs Duitsland de minste (370). In Ankara was toch weinig belangstelling voor de wedstrijden waar het thuisland niet in actei kwam. Japan vs Duitsland en Japan vs Rusland trok twee keer 400 fans naar de zaal.

De Poolse Malwina Smarzek is na zes wedstrijden de topscorer met 172 punten totaal. Brayelin (123 punten) van de Dominicaanse Republiek en Ishii (108 punten) van Japan blijven de nummers twee en drie met al heel veel achterstand. Eerste Nederlandse is Nicole Oude Luttikhuis met 71 treffers, zij staat daarmee op de 17de plaats.

Aanvallend, waarbij gekeken wordt naar het scoringspercentage, is Andrea Drews van de USA met 51,3% de effectiefste puntenmaakster. Smarzek is met 46,04% een stuk minder efficiënt.  Hier staat Marrit Jasper met 34,03% op de 27ste plaats.

Blokkerend doen Eline Timmerman (3de met 18 blokpunten) en Juliët Lohuis (7de met 16 blokpunten) het prima. De nummer één in de stand hebben we bij Polen vs Nederland in actie kunnen zien, dat is namelijk Kakolewska, die al 24 keer blokkerend scoorde. Bij het onderdeel serve staan Juliët en Nicole Oude Luttikhuis met ieder 10 aces op de 6de en 7de plaats. Marlies Jansen van België staat daar met13 punten uit de opslag eerste.

Op het onderdeel spelverdeling staat Cansu Ozbay (Turkije, VakifBank) na de tweede week nog op één. Zij wordt op de voet gevolgd door Lee (Korea) en Nootsara Tomkom (Thailand), die van de zevende naar de derde plaats opschoof. Laura Dijkema is de nummer vier

De Duitse Lenka Dürr staat bij de recievers op één en bij de diggers op twee. De Bulgaarse libero Todorova is tot nu de beste digger. Ook haar hebben we in Apeldoorn in actie kunnen zien. Myrthe Schoot staat bij de diggers 11de, Nicole Oude Luttikhuis bij de recievers 22ste.

De VNL competitie gaat vanaf volgende week dinsdag verder in de volgende landen met de volgende teams, waarbij we verwachten dat gastland USA thuis een aantal sterren wel zal laten aantreden, want daarvoor komt het publiek toch naar de zalen. :

  • Bangkok Thailand: Dominicaanse Republiek, Turkije, Bulgarije en Thailand.
  • Hong Kong China: Italië, Japan, Nederland en China.
  • Kortrijk, België: Servië, Polen, Rusland en België.
  • Lincoln, USA: Brazilië, Duitsland, Korea en USA.

Na zes wedstrijden is Bulgarije het laagst genoteerde challenger land en staan zij dus op de degradatieplaats. Polen (4de, 5-15), De Dominicaanse Republiek (9de, 3-8) en België (10de, ook 3-8) hebben ten opzichte van de Bulgaarse ploeg (0-1) al een behoorlijk gaatje geslagen en zijn al ver uit zicht.

Nog even over de bezoekersaantallen en de vraag van ons “Misleidde de Nevobo de Oranjefan ook een beetje om Omnisport vol te krijgen?”

Nederland vs Brazilië, vs Bulgarije en vs Polen. Leuker kunnen we het niet maken in Omnisport. Of had dat toch wel gekund en gingen vele bezoekers ervan uit toen ze ver van te voren online een kaartje kochten dat het leuker zou worden. Omdat men wellicht verwachtte dat er een andere selectie binnen de lijnen zou staan. Lariekoek VoV, hoor ik u hardop denken, Oranje is Oranje, zij vertegenwoordigen Nederland en de fans zijn Oranje fans, die dus voor Oranje komen, ongeacht hoe Oranje is samengesteld.

Maar toch, het knaagt wel een beetje, een team met Laura Dijkema, Kirsten Knip/Myrthe Schoot, Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Maret Balkestein – Grothues, Robin de Kruijf en Yvon Beliën binnen de lijnen klinkt toch iets anders dan het Oranje dat tegen Brazilië, Bulgarije en Polen speelde. Had meer aantrekkingskracht volgens ons. Ook op de kaartverkoop.  En de veronderstelling bij de fans in de aanloop naar deze VNL midweek dat een team met een dergelijke bezetting zou spelen verkoopt hoe dan ook beter.

Op 20 mei publiceerde de Nevobo de selectie voor de eerste NVL week in Servië, toen werd  wel duidelijk dat de bondscoach een aantal speelsters rust zou geven. De longlist selectie werd op die 20ste mei gepresenteerd, daarvoor was het maar de vraag wat er bij de kaartjes kopende fans wel of niet het bekend was. Bij een artikel van 23 mei stond nog “Alle info over de wedstrijden is te vinden op deze pagina”, maar op die bewuste pagina stond niets over de selectie in Apeldoorn.

Op 27 mei werden de 14 speelsters voor Apeldoorn bekend gemaakt. En degenen, die online een kaartje hadden gekocht en hoopten Europese sterren als Slöetjes, de Kruijf, Buijs, Beliën en Balkestein – Grothues aan het werk te zien, werden behoorlijk teleurgesteld. Zelfs op zondag 26 mei, stond er nog koop dan nu hier je tickets, zonder nadere aanduiding. Althans die hebben wij nergens kunnen vinden.

De vraag of de Nevobo de Oranjefan heeft misleid met de gehanteerde gang van zaken laten we gaarne door degene beantwoorden die € 12,50 of meer hebben betaald voor een wedstrijd of tot € 30,00 voor een passe partout. Let wel:  Het gaat ons niet om de VNL Oranje selectie tot nu of de Oranje speelsters die eerst in Servië en deze week in Apeldoorn actief waren. Integendeel we hebben hun wedstrijden gezien en hebben respect voor de prestaties van het team als totaal en van iedere speelster afzonderlijk.

Maar u zult met ons eens moeten zijn dat het een verschil maakt of je een kaartje koopt voor Slöetjes en co. of voor de selectie die speelde. En al helemaal als je denkt voor Sloetjes en co. te kopen en dan de selectie die speelde ervoor krijgt. Ondanks alles, het was wel een prachtig driedaags volleybalevenement en hulde aan het team voor het geboden volleybalamusement.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.