WEVZA: Geen podiumplaats Jeugd Oranje

VoV, 29-07-2018. 5:10 uur. Jeugd Oranje speelde gisteren op het WEVZA Achtlandentoernooi voor het brons tegen Spanje. Twee poulezeges waren goed geweest voor de halve finale, daarin werd dik verloren van België, waarna de strijd om het brons het toernooi in het Belgische Vilvoorne voor Jeugd Oranje afsloot.  Bondscoach Nermin Cosovic begon met Jesper Wijkstra, Kian Macnack, Tieme Jong, Morris Koetse, Jim Steenbergen, Jesper van Muijden en libero Nick Martherus aan de wedstrijd.

De Oranje mannen keken in de eerste set al vlot tegen een paar punten achterstand aan, na 12-10 gaf Spanje een zwengel aan de tussenstand en liep uit naar 15-10 (ace) en 19-11, waarop De Nederlandse ploeg naar de zijlijn ging voor nieuwe aanwijzingen. Het eerste punt na de pauze was voor Spanje, er volgden er drie voor Nederland (18-14), waaronder een servepass, die zomaar scoorde en een ace van Jasper Wijkstra.  Spanje beantwoordde de serie met een driepunter  (21-14). Luuk Hoge Bavel viel in maar kon de set ook niet laten kantelen. Na 24-19 scoorde Tieme de Jong met een tweede bal, Jesper van Muijden sloeg een ace (24-21) waarop Spanje de time out inging. Na de pauze maakten ze het laatste punt voor 25-21.

In de tweede set sloeg Spanje zich met een serie van drie en vier punten naar een 10-5 voorsprong, waarop de bondscoach de ploeg naar de zijlijn haalde. Nederland sprokkelde puntjes, zag Spanje een bal nakijken tot op de vloer, scoorde met een lobje en via een middenaanval en blokkeerde zich op mid naar 12-9. Dat zag er hoopvol uit! Helaas maar voor even.

Spanje had het antwoord klaar. Of beter op de Nederlandse punten volgden Nederlandse fouten, onnauwkeurigheden. Het werd 16-9, time out Oranje, waarna de 18-9 op het scorebord kwam. Een verloren strijd, vechten tegen de bierkaai. Een foutserve en een ace zorgden voor 19-12, wat later scoorde Kian Macnack nog de 22-13, maar de strijd in deze set was verloren. Daar konden twee kill – blocks (22-14, 23-15) ook niets meer aan veranderen. De Spaanse serve op 24-15 bleef aan Nederlandse kant van het net en dus 25-15 en 2-0.

En dan moet het gebeuren, tenminste als de ploeg met een medaille naar huis wilde gaan. Tot 3-3 was er evenwicht in de derde set, en vervolgens ging Nederland onderuit. Spanje maakte zes punten achter elkaar en kwam op een comfortabele 9-3 voorsprong. Bij 11-6 verzamelde Nermin Cosovic de ploeg voor de eerste keer rondom zich, dat herhaalde zich bij 15-9. De spirit was eruit, berusting voor wat betreft het resultaat en de niet behaalde medaille. Spanje speelde de set makkelijk uit, de voorsprong kwam geen enkel moment meer in gevaar. Via 18-12 en 23-15 werd de eindstand van 25-15 bereikt.

In de finale tussen Italië en België ging de winst naar de Italianen. Zij namen met een 3-0 zege het goud mee huiswaarts.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  WEVZA.