WEVZA: Italië verwijst Jeugd en Jong Oranje naar strijd om brons

VoV, 07-01-2024.  6:33 uur. De Jeugd en Jong Oranje meiden ploegen speelden in België en op Sicilië in de halve finale van hun WEVZA toernooi tegen hun leeftijdsgenootjes uit Italië. Nederland was in de poule twee keer tweede geworden, Italië in de andere poule twee keer eerste.

Jeugd Oranje meiden:

De Jeugd Oranje meiden kwam slecht uit de startblokken in de eerste set. Bij 6-1 achter stonden ze al aan de kantlijn voor de eerste time out. Italië stoomde door en bracht het verschil bij 17-7 op 10 punten. Met haar ace hield Saar Meijer dat verschil bij 19-9 op de borden, Via 23-10 werd de set heel ruim met 25-13 verloren.

Snel vergeten en de knop omzetten. Dat deed Oranje in de tweede set, waarin ze een stuk beer voor de dag kwamen. Na twee aces hadden ze een voorsprong van vijf punten bij 4-9, dat bleven er vijf bij 6-11. Italië kwam via een serveserie van Caterina Peroni langszij (11-11) en voorbij (12-11).

Laurine Geerdes maakte 13-13, vervolgens serveerde Ludovisa Tosini Italië naar 17-13 en moest Oranje in de achtervolging. Nederland kon op 23-16 de score nog een beter aanzien geven, maar verder dan 23-20 kwamen ze niet. De set ging na een aanvallende fout van Nederland met 25-20 naar Italië.

In de derde set zorgde o.a. Laurine Geerdes voor een 2-6 voorsprong en ook in deze set bood Oranje prima weerstand. Met behulp van Italiaanse kadootjes en door effectief aanvallen en sterk verdedigen bouwde Oranje de voorsprong uit naar zes punten bij 10-16.

Daarna kwam er de klad in. Laurine Geerdes moest met een (enkel of knie) blessure bij 15-16 het veld verlaten en bij 18-18 had Italië de hele achterstand weggewerkt. Na 19-19 volgden te veel Nederlandse fouten om er een spannende finale van te maken en er mogelijk een vierde set uit te slepen. Nederland gaf tot 25-21 vier punten weg en verloor met 25-21.

De 48 om 37 eigen score voor Italië en de 17 om 27 foutenlast bepaalden de totaalscore. Laurine Geerdes werd met 12 punten topscorer bij Oranje.

Nederland speelt om het brons tegen Duitsland, dat in de andere halve finale met 3-1 van België verloor.

Jong Oranje meiden:

Op Sicilië speelde Jong Oranje voor 800 toeschouwers de halve finale tegen de Italiaanse leeftijdsgenootjes. Nederland werd met 3-0, setstanden 25-15, 25-21 en 25-15, naar de strijd om het brons verwezen. Daarin is vandaag België de tegenstander.

Jong Oranje moest na een 11-7 stand in de eerste set in de achtervolging, nadat het tot 7-7 gelijk opgegaan was. Italië liep uit naar 21-11, Heleen Wiegerinck kon nog een paar keer tegenscoren maar met 25-15 was Italië duidelijk de betere ploeg. Dat was ook het geval in de derde set, toen de gastheren na 9-7 uitliepen naar 14-8 en 17-10 en via 21-14 ook met 25-15 wonnen.

In de tweede set maakte Italië het verschil met een serie van Merit Adigwe van 10-9 naar 15-9. In de big points kon Suus Gerritsen nog een paar punten voor Nederland scoren waarmee het verschil tot 22-19 teruggebracht werd, echter was ook Italië dit keer met 25-21 het eerste bij de eindstreep.

Italië scoorde 49 eigen punten, Nederland 30. Nederland scoorde 26 keer voor Italië, andersom waren het er 21. Bij Oranje kwam geen speelsters met de score in de dubbele cijfers. Sjakkie Donkers kwam met 8 punten er nog het dichtst bij. Wies Smits bleef er eentje bij haar achter.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV en Remco Strikwerda.