WEVZA: Jong Oranje Jongens laatste na vijfde verlies

VoV, 13-01-2024. 16:52 uur. De Jong Oranje Jongens selectie heeft bij het WEVZA U20 toernooi in Frankfurt niet met een zege kunnen afsluiten. Het laatste duel, waarbij de inzet de zevende plaats was, werd van Portugal verloren. Met 0-3 via de setstanden 19-25, 17-25 en 21-25.  Dit was de vijfde nederlaag van Oranje in dit toernooi. In de poulefase waren Spanje, Zwitserland en Frankrijk te sterk, in de plaatsingswedstrijden daarna voor de posities 5 t/m 8 Duitsland en Portugal.

Oranje heeft geen moment in de wedstrijd de indruk kunnen wekken dat zij het Portugal erg lastig zouden kunnen maken. In de eerste en derde set kon nog tot het begin van de dubbele cijfers meegegaan worden in de score en in de derde set was er bij 15-16 even aansluiting, maar de ‘momenten van spanning’ waren ook zo weer vervlogen.

In set één wisselden de teams elkaar tot 9-8 aan de leiding af, waarbij Portugal de 4-5 voorsprong moest afstaan. In twee servebeurten maakten ze van 9-8 een 10-15 voorsprong, en nadat Oranje bij 15-17 en 18-20 weer in de buurt kwam, gaven ze gas en liepen uit naar eerst 15-20 en daarna naar de 18-24. Oranje nam op die stand de tweede time out op, scoorde tegen en verloor met 19-25.

In de tweede set lag Portugal al vlot ver voor (1-5, 5-12), waarna de serie naar 9-18 de voortijdige beslissing inluidde. Na 11-19 kreeg Oranje nog een stuk op vijf punten makkelijk bijgeschreven door Portugese fouten, echter via 14-22 werd het een hele duidelijke 17-25 eindstand en dus 0-2.

Nederlandse time-outs waren er in de derde set bij 2-5 en 11-15. Na de tweede kwam Oranje terug naar 15-16, echter liep Portugal daarna ook weer makkelijk uit naar een 15-20 tussenstand. Oranje kon redelijk in het spoor blijven (18-21, 21-23), maar echt bedreigd zullen de mannen uit Portugal zich niet hebben gevoeld. Ze pakten met 21-25 de 0-3 zege.

Oranje was in de eigen score met 54 om 36 punten duidelijk de mindere. Lukas Sleurink werd met 8 punten topscorer.

De finale in Frankfurt gaat tussen Frankrijk en Italië.