WEVZA: Nipt verlies Oranje U19 meiden vs. België

VoV, 11-07-2023. 3:33 uur. De Oranje U19 meidenploeg was afgereisd naar het Spaanse Valladolid voor deelname aan het WEVZA U19 kampioenschap. Nederland speelt deze week tegen België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, en Spanje. Als eerste wedstijd stond gisteren België op het programma.

Bondscoach William Klaver en zijn staf zijn er met de volgende selectie:

• Spelverdeling: Luna Strikwerda en Carlijn Radstake
  • Libero: Noa Krikhaar en Veerle Buchwald
  • Diagonaal: Aysha Meering en Yfke Jelsma
  • Passer lopers: Sjakkie Donkers, Heleen Wiegernck, Pip Kok en Wies Smits.
  • Midspeelster: Britt van de Kooi, Roos Wessels, Maike Heilig en Suus Gerritsen

Tegen België werd gisteren met 2-3 verloren. Na een 0-2 achterstand via 18-25 en 25-27 kwam Oranje knap terug en kon met 25-21 en 25-17 een vijfde set afdwingen. Bij 12-9 leek Oranje op weg naar een 3-2 zege, bij 13-14 waren de rollen omgedraaid en bij matchpoint op 16-17 kon België de winst met een ace laten bijschrijven.

In de openingsset kwam Oranje goed uit de startblokken (5-2), maar zag die voordelige marge van drie punten via o.a. twee Belgische aces voor de 6-9 tussenstand veranderen in drie punten achterstand. Met een ace van Maaike Heilig kwam Oranje bij 12-12 weer naast de Zuiderburen en kon mede door Belgische fouten tot 17-18 gelijke tred houden. Na de Belgische time out op die stand kreeg Oranje vijf punten op rij tegen, mocht punt 18 uit een foutieve opslag noteren, serveerde zelf ook fout en zag de set met een Belgisch ace verloren gaan via 18-25.

In set twee liep Oranje vanaf het beging (2-5) tot aan 12=12 achter de feiten aan. Nederland wisselede van libero (Noa Krikhaar voor Veerle Buchwald) en bondscoach William Klaver liet Wies Smits invallen. Bij 5-6 blesseerde Yfke Jelsma zich en werd vervangen door Aysha Meering. Zij blokkeerde Nederland naar 11-12, met een direct punt uit de opslag kwam Oranje naast België (12-12), maar met een serie van zeven punten koerste België keihard op setwinst af.

Althans daar leek het op, Nederland toonde zich echter bijzonder veerkrachtig en met o.a. een scorende smash van Heleen Wiegerinck kwam Oranje terug in de wedstrijd bij 17-19. Opnieuw ging het initiatief naar België, aces en een kill-block zetten hen bij 18-24 op setpoint. Na de side out via een snelle midcombinatie en score van Suus Gerritsen serveerde Aysha Meering Oranje met o.a. een ace naar 24-24. Oranje kon het zesde Belgische setpoint bij 24-25 ook nog wegwerken, maar dat lukte bij 25-26 niet meer.

Nederland kwam met spelverdeelster Carlijn Radstake aan serve op een 3-0 voorsprong in de derde set, waarop België al vroeg de time out inging. Via pingpong volley (in een keer overspelen) scoorden de Zuiderburen 7-5, maar diagonaal Aysha Meering en Suus Gerritsen gaven Oranje bij 11-5 meer lucht. De Belgische time out op die stand werd gevolgd door een serie van vier punten (o.a. twee aces), waarmee de marge twee punten werd bij 11-9.

In de tweede sethelft greep Oranje het initiatief terug en met veel servedruk van o.a. Heleen Wiegerinck en wat Belgische kadootjes liep Oranje uit naar 20-13. Die voorsprong lieten ze zich niet meer afpakken, Tot 24-17 speelden beide teams een sterke side out. Nederland zag daarna vier setpoints door de tegenstander ongedaan worden gemaakt, ging bij 24-21 de time out in en maakte de set daarna met 25-21 af voor de 1-2 stand.

Met voornamelijk foutserves en aces via de netrand kwam de stand in de vierde set op 5-5, Oranje pakte via de side out en een breakpoint twee punten verschil en wist dat verschil tot 14-12, net als bij het grote Oranje scoorde ook bij Oranje U19 de omloopbal met grote regelmaat. Met opnieuw een ace via de netrand, nog een omloopscore en een Belgische aanvallende fout kwam Oranje op 17-12. Na de 18-14 tilde een serie van vijf punten Oranje naar een 23-14 voorsprong, setpoint kreeg Oranje via een Belgische foutserve op 24-17, waarna Aysha Meering met een rake smash de 25-17 en de vijfde set binnenhaalde.

In de beslissende vijfde set kon de ploeg van William Klaver na de 5-4 uitlopen naar 8-4 en had de marge van vier punten ook nog op de borden bij 10-6. Veel Belgische fouten hielpen Oranje aan die voorsprong. België ging de time out in en vocht zich terug in de wedstrijd. De 12-9 werd 12-12 en 13-14, waarop de U19 selectie naar de kantlijn ging. Matchpoint voor Nederland was er op 15-14, na twee aanvallende fouten van Oranje had België bij 15-16 matchpoint, waarop Oranje naar de zijlijn ging. Oranje blokkeerde zich naast België (16-16), echter na 16-17 maakte een direct punt uit de opslag een eind aan de set en de wedstrijd.