WEVZA:: Pré Jeugd Oranje (v) overklast Engeland

VoV, 07-01-2023. 13:24 uur. De Pré Jeugd Oranje meidenploeg van bondscoach Ivo Munter speelde in de halve finale om de posities vijf tot en met acht tegen Engeland, een nieuwkomer in de WEVZA-competitie. Nederland was als derde geeindigd in poule B met één zege uit drie wedstrijden, Engeland had het zoet van een overwinning in poule A niet geproefd.

Sterker in de drie poulewedstrijden tegen Italië, Duitsland en Frankrijk waren ze er niet in geslaagd om een setje te winnen en in de negen verloren sets lukte het maar één keer om met 18 punten in de buurt van de twintig puntengrens te komen. De overige acht sets bleven ze op 15 punten of minder steken. Op de voorhand mochten we de Oranje meiden dus als duidelijke favoriet bestempelen.

Dat de meiden uit Engeland nog heel veel moeten oefenen om een serieuze tegenstander op WEVZA-toernooien te worden bleek wel uit de setstanden 7-25, 9-25 en 13-25 waarmee ze in precies 49 wedstrijdminuten door Oranje verslagen werden. We telden een stuk of 17 aces voor Nederland, met name op de serve van Roosmarijn Grooters moesten de Engelse meiden keer op keer het antwoord schuldig blijven. In totaal kwamen ze op 12 eigen punten in drie sets. Belachelijk weinig.

In de eerste set serveerde Merel van Dijk Nederland na een 1-0 achterstand naar een 2-13 voorsprong. Vanaf 3-15 werd er tot aan 7-18 alleen maar gescoord middels foutserves en aces en vervolgens serveerde Saar Meijer de set in een keer uit. Engeland slaagde erin om 2 eigen punten te maken in deze set.

In de tweede set gaf Merel van Dijk in het begin Oranje met haar opslagen een 1-6 voorsprong, maar echt pijnlijk werd het pas voor de Engelse ploeg toen Roos Grooters met zeven aces, waarvan zes op een rij, de stand naar 3-18 serveerde. Tot aan de 9-24 pakte Susan Dambrink ook nog een puntje mee, waarna Roosmarijn Grooters de set in het slot sloeg. Eindstand 9-25.

Zowaar, in de derde set kon Engeland enigszins tot halverwege (8-12, na 3-4, 4-6 en 5-8) in de schaduw van Oranje meekomen. Opnieuw was daarna de serve van Roosmarijn Grooters te machtig voor de Engelse passlinie en met o.a. twee aces tilde zij de stand naar 8-17. De voor de serve erin gekomen Marit Eekhof maakte nog een direct punt met de opslag (9-19), Oranje gaf nog een paar punten cadeau tot aan 13-22 maar pakte vervolgens via een ‘dankjewel’ punt van Merel van Dijk, een blokpunt van Tara van der Sluis en een ace van Susan Dambrink de 13-25 winst.

Oranje speelt dus om de vijfde plaats, de tegenstander is nog niet bekend.