WEVZA: Verlies U18 Jongens vs. Portugal

VoV, 06-01-2020. 5:20 uur. Bij het WEVZA – toernooi voor U18 jongens, dat tevens als kwalificatie voor deelname aan het EK U18 in 2020 geldt, verloor Jeugd Oranje Jongens eergisteren met 3-2 van Duitsland, na met 0-2 te hebben voorgestaan. Verder won Frankrijk toen met 3-1 van Spanje en was België met dezelfde score te sterk voor Portugal.

Oranje speelde gisteravond de tweede wedstrijd tegen Portugal en leed de tweede nederlaag. Deze keer was hen geen setje gegund. Het werd 3-0 via de setstanden 25-16, 25-20 en 30-28.

In de eerste set stond de ploeg van bondscoach Arne Hendriks de hele tijd op achterstand. Wissels en time-outs konden geen ommekeer brengen en bij 16-10 en 21-12 was Portugal duidelijk de bovenliggende partij en tekende zich een dikke nederlaag voor Oranje af. Dat gebeurde ook via 25-16.

In de tweede set kon Oranje tot 9-9 meekomen, vervolgens liep Portugal uit naar 16-11, Oranje capituleerde niet en knokte zich naar 21-20, maar kreeg daarna geen puntje meer mee.

Oranje verspeelde in de derde set een handvol mogelijkheden om de wedstrijd met een vierde set te verlengen. De voorsprong tijdens de set (5-8, 14-16, 19-21) kon niet tot en met setwinst worden vastgehouden. Een handvol setpoints bleef onbenut en tenslotte na een uitermate spannende finale sloeg Portugal zich na de 28-28 naar 30-28 setwinst.

Portugal had met 55 om 34 eigen punten de veel betere eigen score. Aanvallend bedroeg hun scoringspercentage 46%, dat van Nederland was 29%. Nuno Marques werd met 23 punten topscorer van de partij. Kian Macnack van Oranje kwam tot 16 punten, waarmee hij de meest scorende Oranjespeler was.

De overige twee wedstrijden van gisteren leverden winst op voor Frankrijk (3-1 vs. Duitsland) en België (0-3 vs. Spanje) De stand na twee duels is nu: België en Frankrijk 6 punten, Portugal 3, Duitsland 2, Nederland 1 en Spanje 0. Nederland speelt vanmiddag om 17:30 uur tegen Spanje.