WEVZA: Zwitserland ook te sterk voor Jong Oranje Jongens

VoV, 10-01-2024. 15:25 uur. Jong Oranje Jongens heeft ook de tweede wedstrijd op het WEVZA-toernooi U20 in Frankfurt verloren. Na de 3-2 nederlaag tegen Spanje gisteren was ook Zwitserland vandaag in een vijfsetter te sterk voor de Oranjeploeg. Via de setstanden 25-15, 15-25, 19-25 en 25-18 werd het 2-2, vervolgens kon Zwitserland in de vijfde set doordrukken en de winst met 12-15 opeisen.

In de eerste set maakte Oranje van een 7-11 achterstand via een serveserie van Koen Sanders een 12-11 voorsprong en na de 15-14 serveerde Saimen Hage Oranje met o.a. drie aces naar een 19-15 tussenstand, waarna Nederland de set met een aantal blokpunten makkelijk voor zich kon beslissen.

In de tweede set waren de rollen volledig omgedraaid. Oranje kon tot 7-10 redelijk in het spoor van de Zwitsers blijven, maar de twee serveseries naar eerst 8-15 en daarna naar 9-18 maakten het verschil wel heel erg groot. Via 11-22 werd het 15-24, met een snelle midaanval besliste Zwitserland de set met 15-25 voor zich.

In de derde set maakte Zwitserland van 6-5 achter in een paar serveer beurten een 7-14 voorsprong. Nederland moest opnieuw in de achtervolging, kwam terug naar 13-15, waarop Zwitserland de time out inging. Op 15-17 volgde geen aansluitende treffer, maar twee punten van Zwitserland (15-19), dat na 17-23, time out Nederland, en 19-24, time out Zwitserland via een Nederlandse netfout met 19-25 won.

In set 4 kon Oranje na de 10-10 gelijke stand het verschil in zijn voordeel forceren. Eerst naar 13-11 en vervolgens naar 17-12, waarop de tweede pauze van Zwitserland volgde. Oranje had na 19-15 een periode met geweldige blokpunten, drie op rij, en liep uit naar 22-15 om daarna met 25-18 de stand op 2-2 te brengen.

Zwitserland kreeg in de tiebreak een drietal kadootjes van Oranje na 3-2 tot aan de 3-7 tussenstand, met 5-8 werd van kant gewisseld en bij 10-11 en 11-12 had Oranje het nadelige verschil op een puntje na helemaal weggewerkt. De Nederlandse foutserve en de uitgeslagen aanval zetten Zwitserland op matchpoint. Oranje nam de tweede time out op en scoorde het eerste punt na die pauze (12-14), waarop Zwitserland ook naar de kantlijn ging. Met een rake klap beslisten ze de strijd in hun voordeel.

Oranje had de betere eigen score (75 om 66), maar ook de (veel) hogere foutenlast. Bij Nederland scoorde Koen Sanders de meeste punten (18), Saimen Hage bleef er eentje bij hem achter. Topscorer van de partij werd de Zwitser David Boon met 25 punten.

Nederland speelt morgen om 16:30 uur de laatste poulewedstrijd tegen Frankrijk.