WGCC: China ongeslagen, setwinst met 25-4

VoV, 08-09-2017. 15:00 uur. Na twee rondes World Grand Champions Cup in Tokyo heeft het toernooi zich op de rust c.q. reisdag verplaatst naar Nagoya, waar de laatste drie wedstrijddagen zullen worden afgewerkt. Na twee toernooidagen deden alle coaches hun zegje over de gang van zaken tot dusver, we citeren uit hun quotes bij de confrontaties van vandaag. Onder de foto’s gaat de tekst verder.

USA vs Rusland: 3-2.

Karch Kiraly van USA: ”We zien echt uit naar de wedstrijden tegen drie sterke tegenstanders. Het is een prima test voor de ploeg om te zien waar we nu staan.” De Russische coach Vladimir Kuziutkin: “Zoals iedereen nu wel weet is er niet één makkelijke wedstrijd meer voor ons in de komende drie dagen. Er zullen verrassingen zijn, en er zullen weer topduels te zien zijn.”

USA won na een 1-2 achterstand in sets alsnog. De 25-21 en 15-09 maakten de winst perfect. USA pakte een vlotte 3-0 voorsprong in de eerste set, maar ging met 7-8 achter de eerste technische time out in. Na de 15-16 stand liep Rusland naar 16-20, dit ondanks twee tactische en één technische time outvan USA. Kosheleva bezorgde Rusland de setwinst met haar scores (22-24, 23-25). De rollen waren omgedraaid in de tweede set, nu was  het USA dat via 8-4, 16-14 en 21-19 bij 24-21 op setpoint kwam. Foluke Akinradewo scoorde met de omloopbal de 25-21.

In de derde set was Rusland in de middenperiode oppermachtig, De 7-8 tussenstand werd 10-17 en resulteerde in een 19-25 setwinst. Opnieuw was Kosheleva degene die het laatste punt liet noteren. USA kon in de vierde set een 17-18 achterstand ombuigen naar 24-21, waarop Michelle Bartsch met het laatste punt de tiebreak veilig stelde. Na de 6-1 en 11-5 ging de vijfde set met 15-9 naar USA.

Bij Rusland namen Goncharova (27 punten) en Kosheleva (25 punten) , foto boven, samen 52 van de 84 eigen punten voor hun rekening. Bij USA waren Hill en Akinradewo beiden 18 keer succesvol.

China vs Korea: 3-0

De Chinese coach Jiaje An: “We zijn blij in Nagoya te zijn en we zullen hier tegen teams met verschillende spelstijlen spelen. Ik hoop dat mijn team er goed mee om weet te gaan.” De Koreaanse coach Hong Sungjin: “Ons team bestaat voornamelijk uit jonge speelsters. Dit toernooi past goed in onze plannen richting OS 2020. Ik hoop drie speelsters uit deze selectie aan het basisteam voor volgend jaar toe te kunnen voegen”

Het leek wel een  trainingspartijtje voor China tegen een drie divisies lager spelend team. De eerste set pakten ze met 25-14, na tussenstanden 10-6 en 15-9. In de tweede set kwam China met Zhu Ting aan serve op 15-0, ja op 15-0, ja u leest het goed op 15-0. Er werd met 16-1 gerust en de set werd met een al jaren niet meer op internationaal niveau geziene uitslag van 25-4 door China gewonnen.

Korea herstelde zich enigszins, China bouwde in de derde set via 8-4 een voorsprong van tien punten op bij 16-6 en sloot met 25-12 af.  In één uur en drie minuten was het leed voor Korea geleden. Wat een overmacht van China, bijvoorbeeld met 13/0 blokpunten en 5/0 aces. Topscorer werd Changning Zhang met 15 punten.

Japan vs Brazilië: 3-2

Jose Guimaraes van Brazilië: “Geweldig dat we hier zijn. De twee wedstrijden van ons in Tokyo waren van een hoog niveau, in Nagoya zullen de komende drie zeker niet makkelijk worden. We hebben een jong team, dus is het goed tegen de beste teams van de wereld te spelen.”  De Japanse coach Kumi Nakada: “In Tokyo waren veel fans en ik weet niet of we aan hun verwachtingen konden voldoen. Sommige speelsters hebben nog nooit tegen dergelijke tegenstanders gespeeld, hebben nog nooit met de rijzende zon op hun shirt gespeeld.”

De eerste punten waren voor Brazilië, maar bij de eerste verplichte pauze had Japan de 0-2 achterstand omgebogen in een 8-5 voorsprong, onder andere door geweldig blokkeren van Araki. Brazilië had het moeilijk tussen de technische time outs (8-5 naar 16-10). Brazilië speelde met een fors hogere foutenlast dan Japan, dat weer als wervelwinden stond te verdedigen. Bij 21-13 was het verschil te groot voor Brazilië om nog serieus dreigend te worden. Het werd 25-18.

Set twee was zenuwslopend voor publiek en speelsters. Japan kwam met 24-20 voor, maar kon het laatste punt niet scoren. Onder andere Ana Beatriz en Monique maakten er 24-25 van, de foutserve maakte gelijk, waarna Brazilië alsnog keihard toesloeg en via 25-27 de stand op 1-1 bracht.

De revanche van Japan op zichzelf was indrukwekkend, in de derde set namen ze met 13-3 de leiding, met 16-8 was er rust. Met geweldig volleybal, verdedigend en aanvallend,  speelden ze Brazilië van het veld (20-10) en wonnen met 25-15. Ze scoorden in deze set maar één keer voor Brazilië. Stand 2-1 in sets.

De omgekeerde wereld in de vierde set. De set glipte Japan door de vingers bij de tussenstanden 2-6 en 4-14 in hun nadeel. Het werd 16-25 voor Brazilië, waarmee de tiebreak verdiend was. Daarin was Japan weer de bovenliggende partij. Met 15-6 ging de winst naar Japan.

De stand na drie rondes is:  China 3-8, Japan 2-5, USA 2-5, Brazilië 1-5, Rusland 1-4, Korea 0-0. Genoemd zijn de gewonnen wedstrijden en de punten.