WGCC: Titelstrijd open na voorlaatste dag

VoV, 16-09-2017. 14:30 uur. De vierde dag van de World Grand Champions Cup begon met de clash tussen de twee koplopers. USA vs Brazilië, die allebei 7 punten na twee gewonnen wedstrijden hadden, gelijke gewonnen en verloren sets, op basis van gescoorde punten was USA koploper. Het duel was mogelijk een ‘Vorentscheidung’ voor de uiteindelijke afloop van het toernooi. Daarna stond de Europese topper tussen Italië en Frankrijk op de agenda en zoals gebruikelijk sloot Japan de volleybaldag af, tegen Iran.

USA vs Brazilië. Met een ace via de netband bracht USA de stand op 8-7 in de eerste set, in het middendeel pakte USA het initiatief en liep uit naar 16-13.  Het kill – block van Mauricio zette 19-19 op het scorebord, USA ging naar de zijlijn en scoorde daarna 20-19. Foutserves zorgden vervolgens voor evenwicht in de stand tot 23-23. Sander blokkeerde USA naar setpoint,  foutserve 24-24. Nog een foutserve USA voor 26-27,  Wallace benutte daarna het setpoint.

In de tweede set nam USA heel veel afstand. Via 4-0 en 7-1 ging het naar 13-5.  Brazilië had even geen weerwoord en begon met een 16-9 achterstand aan de tweede technische time out. Het kwam niet meer goed voor Brazilië, via 18-11 en 22-13  werd de setstand 25-15 bereikt na een rake klap van Matthew Anderson. 1-1 in sets.

In de derde set was Brazilië weer bij de les, hetgeen een driepunten voorsprong opleverde bij 8-11 en 13-16. Matthew Anderson miste, sloeg raak en blokkeerde daarna de aansluitende 17-18 op het scorebord. Het ace van Lucarelli herstelde het verschil bij 19-22.  Setpoint op 20-24. Kill – block Lucas scoorde de 20-25 en daarmee kwam de setstand op 1-2 voor Brazilië. USA kon in de vierde set met 25-22 de tiebreak afdwingen, die echter met 13-15 verloren ging.

Matthew Anderson werd met 27 punten topscorer, Wallace sloot met 22 punten af. Brazilië scoorde aanvallend twee punten meer en maakte twee directe punten minder voor de tegenstander. Op blokpunten (13/13) en aces (3/3) hielden de teams elkaar in evenwicht.

Frankrijk vs Italië.  Door de uitslag bij USA vs Brazilië lagen er ineens kansen voor Italië om mede aan de kop van de ranglijst te komen. Daarvoor hadden ze een 3-0 of 3-1 zege nodig. Bij 3-0 achter in de eerste set had Italië al wat in te halen, dat deden met overgave en bij 6-6 was het alweer gelijk. En het bleef gelijk opgaan tot aan 18-17, waarbij Frankrijk op de side out steeds twee punten voordeel had. Tot ze op 18-17 misten en Italië na de 18-18 de leiding nam. Time out Frankrijk. Italië kwam door Mazzone en Antonov op 19-21, met een serie van zes punten pakte Frankrijk de set met 25-21.

Italië pakte al snel in de tweede set het initiatief (5-8) en gaf dat niet meer af. Via de tussenstanden 10-13 en 14-18 ging het naar de big points bij 17-21. Antonov zette Italië bij 18-24 op setpoint, twee keer lukte het niet het te verzilveren (20-24), time out, de Franse foutserve daarna maakte de set af.

Dat het niet altijd keihard hoeft te gaan bewees Vettori met zo’n lullig smashje voor 8-9 in de derde set. Twee blokpunten verder stond het 8-11 en ging Frankrijk naar de zijlijn. Ze kwamen terug in de wedstrijd, mede door de dubbele wissel, en namen de leiding over (19-17).  Lanza, Vettori en Antonov draaiden de stand om naar 19-20.  In de finale was er een scorende hoofdrol voor Vettori, Mazzone blokkeerde de 22-25 bij Frankrijk tegen de vloer. 1-2 in sets.

De 5-3 voorsprong van Frankrijk veranderde op de serve van Simone Gianelli in een 5-10 achterstand. Italië had de vinger aan de trekker, de Franse spelers met de mist in de haren (zoals Bultor, Boyer en Chinenyeze) voorkwamen dat Italië verder met scherp kon schieten. Ze kwamen terug naar 13-14 en gingen met 14-16 achter de time out in. De 14-19 werd 16-20. Italië koerste op winst af. Lanza was iedereen een paar keer te slim af (18-22), waarop de set met 21-25 naar Italië ging.

Luca Vettori werd met 24 punten topscorer, Jean Patry van Frankrijk kreeg er 21 achter zijn naam. Italië had aanvallend totaal vijf punten voordeel, op blok en serve samen waren dat er twee. En ze maakten één punt minder voor Frankrijk dan omgekeerd.

Japan vs Iran. Voor Japan ging het in de vierde wedstrijd om de eer, hun rol was allang uitgespeeld in dit kampioenschap. Iran kon op drie zeges komen en daarmee aan de USA voorbij gaan.

Japan speelde even enthousiast als alle voorgaande duels met dezelfde wapens als voorheen. IJzersterk verdedigen en snelheid van handelen. En ze konden weer op de steun van een volle hal aan fans rekenen. Bij het ingaan van de big points in de eerste set (21-18) trok Iran aan de time out bel, Yamamoto was niet onder de indruk en scoorde de 22-19 en 23-19.  Een snelle midcombinatie zette Japan op 24-20, Iran stelde verlies uit, totdat ze even later fout serveerden.

In de tweede set stelde Iran vlot orde op zaken, 3-8 en 6-12.  Maar wat zo succesvol begon, werd rally na rally steeds minder. Bij 14-15 had Japan de aansluiting voor even te pakken. Even, want Iran sloeg meteen weer toe (14-18, 17-21) en won na een 2de balscore van Marouf met 19-25. In de derde set wijzigde het beeld niet al te veel. Een enthousiast Japan kon het aan het eind niet bolwerken en verloor met 20-25. Iran stond met 1-2 voor.

Iran wilde het uiteraard in de vierde set afmaken en handelde ernaar. Na de 8-11 ging het in vlot tempo via 9-16 naar 13-19.  De drempel van de big points werd blokkerend overschreden, Iran stevende op matchpoint af bij 13-22, bij het ace van Marouf was het zover, 14-24. Via het blok werd het 14-25.

Amir Ghafour werd met 23 punten topscorer, Iran behaalde het voordeel blokkerend (2/13 blokpunten) en op de foutenlast (25/19)

De stand voor de laatste ronde is: Brazilië 3-9, Italië 3-9, Iran 3-7, USA 2-8, Frankrijk 1-3 en Japan 0-0. Morgen valt de beslissingen voor de titel bij de wedstrijden Italië vs USA,  Iran vs Frankrijk en Japan vs Brazilië.