WGCC: Tweede zege China, ook winst USA

VoV, 06-09-2017. 14:54 uur. Ook op de tweede dag van het World Grand Champions Cup (WGCC)  toernooi in Japan begon titelhouder Brazilië, kampioen van Zuid – Amerika, als eerste. Tegenstander was China. Beide teams hadden gisteren gewonnen. Brazilië van Rusland en China van USA. Vandaag werd de tweede ronde gespeeld in het Metropolitan Gymnasium in Tokyo, morgen is er een rust- / reisdag, daarna gaat het toernooi in Nagoya met de laatste drie rondes van dit Round Robin toernooi verder. Let wel: de teksten gaan onder de foto’s verder.

Brazilië vs China: 2-3.  China kwam met 0-2 voor via de setstanden 20-25 en 12-25. Na het redelijk vernederend verlies in de tweede set kwam Brazilië terug in de wedstrijd. Middels 25-20 en 25-23 werd het 2-2, waarna China in de tiebreak toch nog aan het langste eind trok.

De Chinese time out op 20-23, na de tussenstanden 4-8 en 14-16, was het startpunt voor de laatste twee scores. Zhu Ting en een ace maakten de set af. In de tweede set was Brazilië na 9-12 het spoor even bijster, China profiteerde en liep uit naar 10-21. Het Braziliaanse herstel volgde in de derde set (25-20), waarna ze met twee punten verschil in de vierde een tiebreak konden afdwingen. De vijfde set was opnieuw spannend, met een 17-19 score pakte China de tweede winst.

Aan het net waren de teams even sterk. Aanval 67 / 75, blok 16/8.  Serverend scoorde China beter (1/7 aces) en ze hadden ook een lager foutenlast. Zhu Ting werd met afstand de best scorende speelster, ze maakte er 33.  Voor Tandara bleef de teller op 23 staan.

Korea vs USA: 0-3.  De Amerikaanse ploeg van trainer coach Karch Kiraly boekte zijn eerste zege bij de WGCC. Korea werd met 0-3 verslagen. Setstanden 22-25, 20-25 en 16-25. (foto FIVB, Rachel Adams, USA)

Na een redelijke voorsprong (11-15) in het midden van de eerste set werd het in de aanloop naar de finale nog even weer spannend. Korea kwam bij 22-22 langszij, maar kon niet doordrukken. Kimberly Hill en een kill – block scoorden 22-25.  In de tweede set was bij 15-21 een ruim gaatje geslagen, de 20-24 werd met een omloop score van Lauren Gibbemeyer in setwinst veranderd. In de derde doorgang kon Korea een 5-10 achterstand tot 11-13 inlopen, juist op tijd kreeg USA de ommekeer voor elkaar en via 12-16 en 14-21 boekten ze de 16-25 setwinst, die 0-3 wedstrijdwinst betekende.

Jaeyeong Lee werd met 15 punten topscorer, alleen zij kwam bij China in de dubbele cijfers. Jordan Larson scoorde de meeste punten voor USA, totaal 13. Lauren Gibbemeyer maakte er 12 en voor Andrea Drews en Kimberly Hill stopte de teller op 11.

Rusland vs Japan: 3-1.   Rusland verloor gisteren van Brazilië, Japan won van Korea. Het was lengte en power, hoog en hard,  aan de kant van Rusland tegen snelheid van handelen aan Japanse kant. Zowel aan het net als in de verdediging. (Foto FIVB, Kosheleva)

Na de 12-12 gelijke stand, die via een video challenge op het scorebord kwam, behield Japan tot aan 21-23 steeds twee punten voor op de side out. De 21-24 doorbrak die gang van zaken, waarop Rusland de time out inging, scoorde, maar daarna het laatste punt tegen kreeg.

In de tweede set zette Rusland dit recht. Bij 15-6 lagen ze al heel ver voor. Drie Japanse aces op rij leken de spanning bij 15-10 terug te brengen, niks was minder waar. Het werd een ruime 25-18 zege voor Rusland. Ook de derde set ging naar Rusland, de verschillen waren aan het eind minder groot, 25-22, maar ook wel weer groot genoeg om de setwinst in de finale niet in gevaar te brengen.

Het ging heel lang gelijk op in de vierde set, nadat Japan de achterstand bij 8-5 en 11-9 bij 12-12 ongedaan had gemaakt. Zo’n 10.000 fans op de tribune vonden het prachtig, hun kleine team ging met 15-16 voor de tweede time out en daarna naar 16-20 uitliepen. De challenge haalde 16-21 van het scorebord, het werd 17-20, het Russische ace maakte 18-20 en het drukduel boven het net 19-20.

Kosheleva kreeg het publiek stil (20-21), Shinnabe zorgde voor een lawaaiorkaan (20-22). Kosheleva scoorde de 23-22, time out Japan, bij 24-24 blokkeerde Japan zich naar 24-25. Even later blokkeerde Rusland zich naar 27-26 en het volgende blokpunt bezorgde Rusland de 3-1 winst.

Goncharova (22 punten) en Kosheleva (20 punten) waren de topscorers. Shinnabe liet er 17 voor Japan noteren. Het blok (22 om 5 punten) bezorgde Rusland de winst. Japan scoorde aanvallend (56 / 64) en serverend (6 om 9 aces) beter.

De stand na de tweede ronde is:  China 2-5, Brazilië 1-4, Japan 1-3, USA 1-3, Rusland 1-3 en Korea 0-0. De gewonnen wedstrijden en behaalde punten bepalen de stand.