WGCC: Winst Brazilië, USA en Italië

VOV, 15-09-2017. 16:20 uur. De teams waren met het toernooi op de vrije dag verhuisd van Nagoya naar Osaka voor de laatste drie rondes. Verrassende koploper na twee wedstrijden was het ongeslagen Iran, Brazilië was de nummer twee in de stand. Deze twee teams deden de aftrap voor de derde ronde, daarna volgden Frankrijk vs USA en Japan vs Italië.

Iran vs Brazilië eindigde in 0-3.

“Dit was onze beste wedstrijd van het toernooi” zei spelverdeler Bruno (foto) van Brazilië na afloop. En dan kunt u wel raden hoe het afliep. Brazilië won met 0-3 via de setstanden 22-25, 19-25 en 15-25. Set na set werden de verschillen groter.

Op 19-20 en 21-22 ging Brazilië in de eerste set de time out in, Iran kwam er met een via het blok uitgeslagen bal naast (22-22), maar kreeg vervolgens geen puntje meer mee. Op 22-24 knalden ze een vrije bal, geen blok op een driemeter aanval, ver uit.

Brazilië concentreerde in de sets erna de aanval via de midposities en rechtsvoor en had de hoge en lage verdediging beter staan dan in de set ervoor. Dit had succes, Iran kon hier onvoldoende tegenover zetten en ging met ruim verschil ten onder.

Aanvallend en blokkerend had Brazilië een 31/55 voordeel. Wallace werd met 15 punten topscorer van de partij.

Frankrijk vs USA  werd een 0-3 zege voor USA.

De Amerikaanse ploeg bouwde zich al vlot in de eerste set een mooie voorsprong op (8-12)  en hield het verschil daarna vast  (10-15). Die vijf punten stonden er aan het eind van de eerste set ook nog op het scorebord. (20-25).

In de tweede set maakte een vernietigende serveserie van Matthew Anderson het verschil in het voordeel van USA. Na de 15-17 serveerde hij USA naar 15-23, met in die serie een stuk of drie aces. De Franse passlijn had in diverse samenstellingen geen antwoord op de kanonskogels. USA won de set met 17-25.

Ook in de derde set had Frankrijk, dat ver verwijderd bleef van hun beste vorm, het moeilijk. Met 2-8 en 9-16 werd er verplicht gerust. USA liep uit naar 10-19 en Matthew Anderson sloot in stijl af. Met een ace voor 16-25.

USA had op alle scorende onderdelen voordeel. Met een eigen score van 39 om 54 punten. Matthew Anderson werd met 17 punten topscorer. Bij Frankrijk kwam niemand in de dubbele cijfers.

Italië vs Japan vormde de afsluiting van de derde toernooidag.  Het werd de derde nederlaag van Japan en de tweede zege voor Italië, dat zich daarmee qua gewonnen wedstrijden op dezelfde score sloeg dan Iran, Brazilië en USA.

Japan begon prima, gesteund door een super enthousiast publiek. Na de eerste technische time out (6-8) had Italië het moeilijk, pas na de 8-14 achterstand hadden ze het antwoord paraat. En dat was via het blok van Daniele Mazzone en Matteo Piano. Vier Italiaanse blokpunten tot 14-15 volgden. Met 14-16 ging de tweede technische time out in. Bij 23-21 had Italië het beslissende gaatje geslagen, op 24-23 gingen ze de time out in, na een midcombinatie tussen Simone Gianelli en Piano scoorde de laatste de 25-23 voor de 1-0 setstand.

Na de eerste verplichte pauze (7-8) in de tweede set liep het voorspoedig bij Japan en kwamen ze met 9-12 voor. Italië sloot bij 12-13 aan, maar verloor die aansluiting ook weer (13-16). Het verschil liep zelfs op tot 14-19, maar in de finale haalde de Japanse coach zijn ploeg bij 21-23 toch maar naar de kant. Italië kwam te gevaarlijk dichtbij. Foutserve Lanza 21-24.  En na de side out scoorde Japan de 22-25 en won in hun derde wedstrijd de eerste set van dit toernooi.

Wat een geweldige rally ’s aan het beding van de derde set. Wat een verdedigende acties van zowel Japan en Italië, die op un momento dado Japans stonden te verdedigen. Bij 8-5 werd er gepauzeerd, Vettori had keihard raak geslagen. En hij serveerde meteen na de pauze een ace. (9-5), waarop Gianelli het volgende punt er oerend hard in banjerde (10-5). Tactische time out Japan.

Die vijf punten had Italië ook nog voor bij 16-11, maar wel dankzij en ondanks een aantal keren een challenge. Ook veranderde de challenge een 18-15 in 19-14  (ace, geen foutserve). Over de volgende foutserve was geen discussie (19-15). Na 22-17 won Italië met 25-20. Ook de vierde set ging naar Italië, Japan kwam niet verder dan 25-21. En dus bleef Italië met 3-1 aan de goede kant van de score.

Luca Vettori (foto) werd met 22 punten topscorer. Op de eigen score won Italië met 73 / 58.  Hun foutenlast was met 32 / 24 punten voor de tegenpartij wel wat hoger.

De stand na drie rondes: USA 2-7, Brazilië 2-7, Italië 2-6, Iran 2-4, Frankrijk 1-3 en Japan 0-0. Morgen verder.