WGP Hongkong: Japan verrast Servië

RuslandvsChina

VoV, 22-07-2017. 13:00 uur. In de voorlaatste wedstrijd in het laatste WGP weekend ging het er voor Japan om de mogelijkheden op deelname aan de Final Six levend te houden. Na zeven wedstrijden hadden ze vier zeges en 9 punten. De winst tegen koploper Servië was dus noodzaak niet al uitgeschakeld te zijn. Servië (6-18) was al zeker van de finale ronde en wellicht was dat ook de oorzaak dat bijvoorbeeld sterren als Milena Rasic en Tijana Boskovic aan de kant bleven, gespaard werden,  en alleen een paar keer als invalster werden ingezet.

Ondanks dat nam Servië via 21-25 en 20-25 een 0-2 voorsprong en had zo het eerste puntje binnen. Japan kwam na die achterstand terug, gesteund door 8.400 fans werd de 0-2 eerst omgebogen in 2-2, in de derde set werd op het nippertje de wedstrijd met 25-23 in leven gehouden. De 25-20 maakte gelijk. In de tiebreak kwam Brankica Mihajlovic ook niet meer binnen de lijnen. Japan maakte optimaal gebruik van de mogelijkheden en pakte de vijfde set met 15-12 en de wedstrijd dus met 3-2.

Yurie Nabeya werd met 26 punten topscorer van de partij, in vier sets scoorde Mihajlovic er 16. In de eigen score had Servië twee punten voordeel (80/82), in de foutenlast hadden ze drie punten nadeel (23/26).

Japan komt nu na 8 wedstrijden op 5 zeges en 11 punten. Met morgen nog Rusland te gaan kunnen dat zes zeges worden. Nederland en Brazilië staan ook op 5 zeges en moeten dus om absolute zekerheid voor deelname de Final Six te verkrijgen morgen winnen van respectievelijk België en USA.

Bij China vs Rusland stond er wat de WGP betreft niets meer op het spel. China is verzekerd van deelname aan de Final Six, Rusland bleef met slechts twee zeges tot nu daar ver van verwijderd. Maar bij een dergelijke clash tussen twee volleybalgrootmachten staat er natuurlijk altijd wat op het spel. Al was dat dan deze keer niet de plaatsing voor de finale. China hield Zhu Ting aan de kant.

Rusland won twee sets met twee punten verschil. De eerste met 23-25 en de vierde met 26-28. Daartussen was China met 25-22 in de tweede set de beste en de derde set ging met 18-25 naar de Russinnen. Ze versloegen de Olympisch kampioen dus met 1-3 en zoals gezegd het gaat altijd ergens om. Aanvallend en blokkerend had Rusland een voordeel van 73 om 79. Serverend was China vier aces beter. De foutenlast bedroeg 23 om 26 punten.

China blijft op 5-13 staan, Rusland komt op 3-12. Topscorer werd Ksenila Parubets van Rusland met 22 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB, Rusland.