WGP: Oranje gunt België geen setje

OranjeinRusland

VoV, 14-07-2017. 19:00 uur. De Oranje damesploeg was voor het tweede World Grand Prix weekend afgereisd naar Kaliningrad in Rusland. Met Nederland zijn daar Rusland, de Dominicaanse Republiek en België, dat vandaag de eerste tegenstander was.

Bondscoach Jamie Morrison had een wijziging in zijn selectie aangebracht. Spelverdeelster Britt Bongaerts nam de plaats in van Femke Stoltenborg. Morrison begon met Laura Dijkema, Kirsten Knip en Celeste Plak. De midposities waren voor Yvon Beliën en Robin de Kruijf. Op passer loper vulde hij de namen van Maret Balkestein – Grothues en Nika Daalderop in. Dus geen Anne Buijs in de starting seven.

Oranje overrompelde België in de beginfase van de eerste set. Met Celeste Plak aan de opslag ging Oranje heel vlot via 4-2 naar 10-3, waarna onze Zuiderburen profiteerden van Oranje missers en zich herpakten met een paar aces en zo meer grip op de wedstrijd kregen. Ze begonnen aan een inhaalrace, die hen na een score van Freya Aelbrecht bij 12-12 op een gelijke stand zetten. Vervolgens ging het gelijk op tot aan de 21-20, een machtig blok van Laura Dijkema zorgde voor twee puntjes verschil en gaf Oranje het zetje voor meer verschil. (24-21). België kon het verlies nog één keer uitstellen, daarna gaf Celeste Plak met haar achtste punt in deze set Oranje de zege (25-22).

In de volgende doorgang bleven de teams tot pakweg 10-10 aan elkaar gewaagd, op die stand sloeg Oranje het gaatje naar de beslissende voorsprong. België vluchtte op 14-10 de time out in, kon de schade een poosje tot vier punten achterstand beperken, voordat Celeste Plak het verschil bij 17-12 op een handvol punten bracht. Bij 20-14 ging België weer de time out in. Zonder succes. Oranje liet zich niet van de wijs brengen door die tactische onderbrekingen. Anne Buijs, inmiddels in het veld gekomen, joeg 23-16 erin en even later betekende de 25-19, na een slimme bal van Maret Balkestein – Grothues, de 2-0 voorsprong voor Oranje.

In de derde set kon Oranje de klus afmaken, België wilde uiteraard de set winnen om in de wedstrijd te blijven. Het verloop was ongeveer als de sets ervoor. Nadat Oranje een 0-4 achterstand (opslagen van Charlotte Leys)  had weggewerkt ging het lang gelijk op, waarna Nederland een gaatje sloeg en vervolgens die voorsprong bekwaam verdedigde. Dat lange gelijk opgaan duurde tot pakweg 13-13,  Oranje nam tot 16-13 en 18-15 afstand, maar van Gestel wist de Belgische ploeg weer naast Oranje te brengen bij 18-18. Het dichte blok van Koolhaas / Balkestein – Grothues voorkwam de gelijkmaker bij 20-19 en gaf Oranje twee punten voor. Net als in de set ervoor stoomde Oranje door naar de setzege, die met 25-21 voor een 3-0 wedstrijdwinst zorgde.

Oranje had veruit de betere aanvallende scores (48 om 32) en was blokkerend ook beter (8 om 5). België scoorde meer aces (2 om 6) en had een iets lagere foutenlast (19 om 17). Per saldo was dat echter beduidend tekort om Oranje in de totaal score (75 om 62) voorbij te gaan.

Celeste Plak werd bij Oranje met 21 punten topscorer. Nika Daalderop maakte er 15 via een uiterst hoog aanvallend scoringspercentage. Maret Balkestein – Grothues 8, Robin de Kruijf 6 en Yvon Beliën 3, in twee sets. Anne Buijs had in elke set een invalbeurt en scoorde 2 keer, net als Laura Dijkema. Nicole Koolhaas, in de derde set in de basis voor Yvon Beliën, maakte er 1. Verder kregen ook Myrthe Schoot, Britt Bongaerts en Marrit Jasper nog speelminuten.