Vizier op volleybal

 

Wie is favoriet, Lycurgus of Orion?

VoV, 19-04-2019. 6:03 uur. Aanstaande zondag om 16:00 uur wordt er in MartiniPlaza in Groningen voor het eerst gefloten voor de opslag bij de start van de best of five serie om de Nederlandse titel tussen Abiant Lycurgus en Achterhoek Orion.

Via de Kampioenspoule verwierf Lycurgus zich het eerste thuisvoordeel. Daarin eindigden ze met 29 punten op de eerste plaats, Orion werd met 26 tweede. En dat ondanks het feit dat Orion op 23 maart in Groningen met 2-3 won (20-22 in de tiebreak) en in Doetinchem op 2 maart ook al met 3-1 aan het langste eind trok. Na verlies van de eerste set (21-25) kreeg Lycurgus in de volgende sets toen nog 20, 18 en 22 punten mee.

En hoe was dat in het reguliere seizoen?  Nou voor Lycurgus iets beter, in Groningen werd het 1-3 verlies via 23-25 en 20-25 in de derde en vierde set. En in Doetinchem won Lycurgus met 0-3. Het blijkt dus dat beide ploegen hun uitwedstrijden kunnen winnen.. En ook hun thuiswedstrijden, want Lycurgus verloor in de nationale competitie dan wel twee keer thuis, voor de beker was er op 5 januari een 3-0 zege. Eigenlijk is het dus 3-2 voor Orion. Het lijkt er een beetje op dat er niet echt sprake is van een thuisvoordeel of uitnadeel als deze ploegen tegenover elkaar staan.

Beide teams zijn, ondanks dat het seizoen nu in de beslissende fase is aanbeland,  al volop bezig met het volgende. Vanuit Groningen, waar Lycurgus voor het vijfde jaar achter elkaar een finaleplaats heeft,  kwam het bericht dat Wytze Kooistra aan zijn laatste play offs  begint en een punt achter zijn loopbaan als actieve volleyballer zet, vanuit België hoorden we dat Auke van der Kamp het volgende seizoen bij Tectum Achel van trainer coach Jan Meertens zal gaan spelen.

En Orion berichtte dat ze voor het volgende seizoen al vier nieuwe spelers hadden aangetrokken. Jelle Hilarius,  ‘mister Topvolleybal Zwolle’, Jannes van der Ham (van Zaanstad) en Noah van Dam (van TTP) en verder nog Rudy Schneider (van Powervolleys Düren)

Maar wie is er nu de favoriet? En wie de uitdager? Wie krijgt de druk van het favoriet zijn op de schouders en wie kan er naar buiten toe gewoon onbevangen aan de eindstrijd beginnen. Zo van ‘we moeten niets, we mogen, het is al mooi dat we zover gekomen zijn.’ Het kon wel eens zo zijn dat er gewoon twee favorieten zijn, en twee uitdager. En dus geen favorieten en geen uitdager. De favorietenrol ligt bij allebei, de rol van uitdager ook, al ligt die wel een beetje meer bij …..

Okay, mag u zelf invullen, misschien is er na zondag heel iets meer duidelijkheid.

gh@ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.