Winst Orion en Sliedrecht in Kampioenspoule

VoV, 27-03-2022. 7:32 uur. In de kampioenspoule bij de mannen was het gisteren de dag van de waarheid voor Lycurgus en Sliedrecht Sport. En die waarheid zou dan moeten zijn een zege op respectievelijk Orion en Dynamo. Dat hield in dat Orion de eerste nederlaag van dit seizoen moest lijden en dat Sliedrecht in dit seizoen voor het eerst van SV Dynamo zou moeten winnen.

En dat alles om de spanning in de kampioenspoule erin te houden, want als de zeges naar Orion en Dynamo gingen dan hadden zij een hele forse stap richting de ‘best of ‘ serie voor de titel gezet. ‘It’s All Or Nothing’, zo kort door de bocht was het gisteren nog niet, maar het komt er wel dicht in de buurt. “It’s Almost All or Nothing’

Lycurgus vs. Orion werd een vijfsetter met winst voor Orion

In de tweede speelronde verloor Lycurgus de eerste thuiswedstrijd tegen koploper Orion met 3-2 via 25-17, 21-25, 20-25, 25-23 en 8-15. Het werd een zinderende wedstrijd waarin het eigenlijk alle kanten op kon, maar uiteindelijk liet het nog ongeslagen Orion zien waarom ze zo goed zijn. Het spel is heel solide en er worden weinig fouten gemaakt. Amysoft Lycurgus werkte keihard en moest vanaf set twee lange tijd achter de feiten aanlopen.

In de vierde set lukte het om een achterstand van vier punten om te buigen tot 19-19. Nadat Orion nog twee keer een voorsprong nam was het een touché van Bjarne Huus, een blok van invaller Tieme de Jong en een uitgeslagen aanval van Adam White wat ervoor zorgde dat de vierde set met 25-23 naar zich toe trok en een vijfde set af wist te dwingen.

Daarin schoot Lycurgus tekort. Orion nam een 5-2 voorsprong. Via Schneidmiller en een uitgeslagen aanval kwam Amysoft Lycurgus terug tot 4-5, maar verder kwam het niet. Via de oerdegelijke Jonas Kokela werd het verschil vijf in het nadeel van de thuisploeg; 5-10. Daarmee was het lot wel bezegeld. Lycurgus slaagde er niet in om in de vijfde set nog grip op de wedstrijd te krijgen. White serveerde nog net iets harder, waardoor de pass verder onder druk kwam te staan. En zo was 8-15 een logische uitslag. Het was op gewoon op bij Lycurgus. (bron verslag Theo Sikkema, Lycurgus)

Verrassende zege Sliedrecht Sport op SV Dynamo. De thuisploeg schoot in de eerste set uit de startblokken met een makkelijk scorende Bart Yark (6-4, 13-9, 17-12) maar gaandeweg kreeg Dynamo meer grip op de serve- en aanvalsdruk van Sliedrecht. Na de tweede time out van de ploeg uit Apeldoorn bij 17-12 werd de inhaalrace op gestart, die bij 18-18 in een gelijke stand resulteerde. Sliedrecht ging bij 20-22 de time out in, scoorde via Marius den Hartog de aansluitende treffers bij 21-22 en 22-23 maar miste het breakpoint op 23-24.

In set twee werd Dynamo bij 14-12 en 17-14 opnieuw in de achtervolging gedwongen. Bij 18-18 was er weer evenwicht. Deze keer pakte Sliedrecht bij de big points het verschil Eric van der Schaaf en Marius den Hartogs sloegen de thuisploeg naar 22-20, drie foutserves brachten Sliedrecht bij 24-22 op setpoint, dat door Bart Yark na meervoudige aanvallende herkansingen in de rally werd benut.

In de derde set Liep Sliedrecht na 11-10 weg bij Dynamo en nam een 18-12 voorsprong. De gasten konden de set daarna niet meer laten kantelen en via 22-14 werd na de foutserve op 24-16 een dikke nederlaag geleden. In de vierde set had Sliedrecht Sport bij 12-4 een verschil van acht punten op het scorebord staan, dat waren er bij 16-14 nog twee. Dat verschil stabiliseerde zich tot 22-20. Na de scores naar 24-20 benutte Sliedrecht op 24-21 het matchpoint voor de 3-1 zege.

Martijn Brilhuis (Dynamo) werd met 20 punten de topscorer van de partij, Marius den Hartog kwam tot 14 treffers. Het was vooral de torenhoge foutenlast (17 om 37) via o.a. 24 foutserves en 12 aanvallende fouten die Dynamo de das omdeed. In de eigen score bleven ze met 61 om 67 aan de goede kant van de score.

De stand na twee van de zes wedstrijden is:

• 1> Orion 8
  • 2> Dynamo 5
  • 3> Sliedrecht Sport 3
  • 4> Lycurgus 2

In de ‘niet-kampioenspoule’ won Taurus met 3-0 (20, 21, 20) van ZVH en werd VoCASA vs. SSS Barneveld via 19-25, 26-28, 25-18 en 17-25 in vier sets beslist in het voordeel van de gasten. Vandaag staat nog gepland TV Limburg vs. VCN