Winst Orion en SV Dynamo in uitduels A-Poule

VoV, 11-03-2024. 6:15 uur. Gisteren werd de vierde speelronde in de A-Poule van de Eredivisie mannen gespeeld.

In Groningen kwam Nova Tech Lycurgus in Martiniplaza met 2-1 in sets voor (25-16, 21-25, 25-23), maar verloor uiteindelijk met 2-3 van Draisma Dynamo via 23-25 en 11-15 in de vierde en vijfde set. Door dit verlies lijkt Lycurgus met maximaal een derde plaats in de A-Poule genoegen te moeten nemen.

Na een spetterende eerste set gingen de bijna duizend toeschouwers er eens goed voor zitten, maar de thuisploeg slaagde er niet in om het wervelende spel van het eerste bedrijf nogmaals te laten zien. Dynamo ging beter spelen en Nova Tech Lycurgus kreeg op diverse aspecten van het spel te maken met wisselvalligheid. Dat ging met ups en downs. Het gebrek aan stabiliteit speelde te nadrukkelijk een rol om op de beslissende momenten toe te slaan. (Zie ook het separaat op VoV geplaatste verslag)

Lycurgus had met 77 om 68 de betere eigen score. Aanval (61 om 56) en blok (11 om 5) scoorden beter dan Dynamo, blok (5 om 7) slechter. De foutenlast met 36 om 28 directe punten voor de tegenstander was fors in het nadeel van de thuisploeg. Kyle Mccauley werd met 22 treffers topscorer, Yannick Bak van Dynamo kwam tot 19 treffers.

Orion behaalde een overtuigende 0-3 overwinning bij het door blessures geplaagde VC Limax. De Limburgers zagen een 12-6 voorsprong in de eerste set slinken, bij 13-14 had Orion de marge van de borden.  De setfinale was spannend, maar ging na setpoints voor beide partijen met 29-31 naar de bezoekers uit Doetinchem.  In de volgende twee sets konden de bezoekers hun leidende positie in de ranglijst ook in cijfers op het veld uitdrukken. Met een overtuigende 21-25 en 16-25 namen ze de 0-3 zege mee uit Limburg.

Orion scoorde 10 aanvallende en 5 blokpunten meer dan VC Limax. Met serve aces (5 om 5) en op de foutenlast (20 om 20) hielden de teams elkaar in evenwicht. Orion behaalde een aanvallend scoringspercentage van 67%, VC Limax bleef op 43% steken. Tom Koops werd met 19 treffers de topschutter van de partij, Leon Meijer kwam voor VC Limax tot 16 scores.

De stand is nu:

• 01> Orion 4-12
  • 02> SV Dynamo 4-10
  • 03> Lycurgus 4-5
  • 04> VC Limax 4-3

Orion is met nog twee wedstrijden te gaan buiten bereik van Lycurgus gekomen en heeft de plaats in de halve finale als nummer één of twee van de poule bereikt, na de 0-3 nederlaag van VC Limax gaat VC Limax door naar de tussenronde voor de halve finale. Met 7 punten achter Dynamo kunnen zij geen eerste of tweede meer worden.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Hans van Dijk.